| Oyasumi a întrebat:

Salutare.
Daca vreau sa inchiriez o casa, iar proprietarul nu mai locuieste acolo, cum ar trebui sa procedez?
Vecinii au spus ca nepotii sunt mostenitorii, dar sunt plecati in afara si nu stiu cum ii cheama.
Ce institutie m-ar putea ajuta sau ce metode mi-ati putea recomanda.

Multumesc.

6 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Nu poti inchiria casa decat de la proprietar, un reprezentant legal al acestuia sau un reprezentant cu procura speciala data de proprietar.
De asemenea poti inchiria si de la mostenitori dar abia dupa ce fac procedura succesorala si primesc certificatul de mostenitor.
Daca proprietarul si sotia acestuia sunt decedati atunci intereseaza-te cine si unde sunt mostenitorii, o poti face la vecini, rude apropiate, posibil si la primaria localitatii.

Bula
| Bula a răspuns:

Lasa-te pagubas, daca nu reusesti sa identifici proprietarii de drept si n-ai acordul lor, scris!
Daca intrii/ocupi o locuinta (aparent) goala, proprietarul poate pretinde orice ca i-ai furat din casa si/sau ai facut distrugeri!
Pe langa latura penala (furt si distrugere) poti fi pus sa "platesti inapoi" suma uriasa.
La noi in oras, cineva "s-a mutat" intr-o locuinta a carui proprietar a fost plecat din tara. A fost obligat sa plateasca "lipsa" unor bunuri in valoare aproape de ceea a locuintei.

| Violleta2022 a răspuns:

Din pacate, nu are importanta ce spun vecinii, care nu au habar de lege... doar propietarul casei este cel care iti poate incheia casa si numai cu acordul lui scris, o poti face.

Nepotii nu au nici un drept acolo, pana nu moare propietarul si nu se face succesiunea legala!

Intereseaza-te la primarie!

| mi25 a răspuns:

Unde scrie ca termenul pentru a obtine uzucapiunea este de 3 ani?

| mi25 a răspuns:

Nici o institutie a statului nu se poate substitui proprietarului, decat daca exista o hotarare judecatoreasca.
Nici un prezumtiv mostenitor nu se poate substitui proprietarului decedat, decat daca s-a dezbatut mostenirea si acesta a devenit proprietar.
Daca in urma dezbaterii mostenirii nu s-a iesit din indiviziune si au ramas ca proprietari mai multi mostenitori, unul dintre ei nu poate - in nume propriu - inchiria casa, fara procura de la sau semnatura celorloalti mostenitori.
Nu te lua dupa toti neofitii care isi dau cu parerea pe acest forum.
Raspuns corect - dar nu chiar complet - ti-a dat Ioandelasal.
Unii din cei care au scris bat campii, nici macar nu au inteles intrebarea.
Cat despre institutia care te-ar putea ajuta, ma tem ca nici una nu se va implica, deoarece este problema ta, nu a statului.

| BullseyeShot a răspuns:

Te duci la primăria respectivei localități şi le spui celor de acolo să îți ofere o modalitate de a-i contacta pe moştenitori. Vorbeşti cu ei şi vezi cum veți cădea de acord.
Tu (în mod direct) nu ai cum să închiriezi casa de capul tău. Din câte ştiu, doar proprietarul poate face acest lucru.