| Musafuka21 a întrebat:

Salutare, de recent am inceput orele de conducere, dar am niste nelamuriri legate de intersectii, mai exact cele cu 2 benzi obligatoriu la stanga care duc pe un drum cu 3 benzi pe sens, numarand benzile de la dreapta la stanga, eu fiind incadrat pe banda 1 ies pe banda 1 si de pe 2 ies pe 2, dar sunt momente cand intervine instructorul cand merg pe 1 si ma trage sa ies pe 2 si sunt momente cand merg pe 2 dau sa ies pe 2 si ma trage pe 3 sau dau sa ies de pe 2 pe a 3 a banda ma trage iar pe a 2 a si pur si simplu nu inteleg de ce, o data ce sunt 3 benzi si eu sunt incadrat pe banda x ies pe x, astazi cand l-am rugat sa-mi explice de ce nu ies de pe 2 pe 2 si de pe 1 pe 1 s-a enervat pe mine si m-a facut inchis la minte si multe altele, avand in vedere ca el niciodata nu mi-a explicat de ce trebuie sa fac asa. Mi-a zis ca pe 1 mereu sunt parcari, am inteles si am mers in alta intersectie unde m-am incadrat pe banda 2 sa ies pe a 3 a tot la stanga (toate cazurile sunt cu 2 benzi obligatoriu la stanga si intrare pe sens de mers cu 3 benzi) si cand am dat sa ma bag mi-a tras pe 2 avand in vedere ca el mi-a spus ca prima banda is mereu parcari si chestii, dar eu chiar vreau sa inteleg ce trebuie sa fac ca sa-mi dau seama pe ce banda trebuie sa ies si altele pentru ca hai, pana la oras invat cum se merge in orasul meu da cand dau de situatii noi ce ma fac? Is la primele ore de condus asa ca va rog fara hate.

23 răspunsuri:
| Violleta2022 a răspuns:

Iti recomand sa pui mana serios si sa inveti toata Legislatia Rutiera, fiindca acolo sunt explicate regulile de circulatie si asa le vei intelege logic si-ti va fi usor sa stii ce sa faci pe sosea.

suntserios
| suntserios a răspuns:

Ingora răspunsurile, mai ales ale Violetei care a umplut TPU de prostii.

În situația ta virand stanga cel mai bine e sa te apropii de axul drumului aducă să ieși pe b3 și b2.
La urma urmei și când virezi stânga de pe o stradă cu 1 banda spre un bulevard cu 3 benzi, ieși mereu pe b3 nu tai benzile nu?

| Holiday a răspuns (pentru suntserios):

Intr-adevar, aia spune numai tampenii, dar acum le-ai facut si tu muci. Este ca n-ai permis de conducere?

| suntserios a răspuns (pentru Holiday):

Sigur, cum zici tu.
Poti sa ma contrazici cu un articol de lege.
Nicio problema.

Pana una alta pot sa iti arat cum sunt reglementate virajele la stanga prin marcaje rutiere si ele duc ca sa vezi cat mai spre axl drumului. Hmmmm.

https://shorturl.at/JY30o

Https://www.promotor.ro/......u-19281517

Oricum, sunt o gramada ca tine, care mai au si permis.

Ia si citeste. De fapt, in mod normal se iese pe banda 1, exact ca in cazul virajului la dreapta. Dar, in functie de conditiile de trafic, se poate iesi pe orice banda.

Sorry, nu e niciun articol de lege in link.
Mai astept.

Dar in linkul tau e vreunul? laughing Oricum, e bine ca nu ai permis. Speram sa ramana situatia la fel si in continuare. Oricum, legea prevede ca circulatia se face pe prima banda, iar banda doi se foloseste pentru depasiri. Virajul la stanga nu e depasire Sau nici asta nu stii? Dar evident, repet, in functie de conditiile de trafic, poti circula si pe celelalte benzi, si nu vei fi sanctionat.

Nu e vorba de sanctionat sau nu. E vorba de o buna practica in trafic ca atunci cand virezi la stanga sa ajungi cat mai aproape de axul drumului ca sa nu tai benzile aiurea.
Pe urma bineinteles te muti cat mai aproape de banda I asa cum zice legea.

Da, spre deosebire de link ul tau, in link ul meu exista un marcaj rutier care indica cum se face virajul la stanga si sustine ceea ce afirm eu. Si da, in toate intersectiile unde exista marcaj de ghidare pentru virajul la stanga acesta duce catre banda / benzile cea /cele mai apropiata /apropiate de axul drumului.

Ce imi zici tu cu "legea prevede ca circulatia se face pe prima banda, iar banda doi se foloseste pentru depasiri" nu are nicio legatura cu incadratul pentru viraj la stanga, ca daca ar fi sa ma iau dupa ce zici tu atunci ar trebui sa virez mereu staga de pe banda I ca doar nu e depasire si nu am ce cauta pe alta banda.

Hai concentreaza-te putin si vezi ce tampenie ai scris ca stiu ca de obicei gandesti cand raspunzi.

"....ca daca ar fi sa ma iau dupa ce zici tu atunci ar trebui sa virez mereu staga de pe banda I ca doar nu e depasire si nu am ce cauta pe alta banda."

Ce crezi, legea prevede si cand si cum se face incadrarea inainte de intersectii".

Oricum, stim toti ca tu mergi cu contrazicerea pana in panzele albe, desi uneori habar n-ai despre ce vorbesti, ci, exact cum ai spus, doar "asa ti se pare normal". Ca de exemplu:
"cand virezi la stanga sa ajungi cat mai aproape de axul drumului ca sa nu tai benzile aiurea.
Pe urma bineinteles te muti cat mai aproape de banda I asa cum zice legea."

Cat de tampit sa fii sa te incadrezi pe banda doi, daca ai posibilitatea sa o faci direct pe banda unu, doar pentru a te muta apoi pe banda unu?! Asta nu e deloc o "o buna practica in trafic", ci prostie in forma pura. De ce sa faci 2 manevre, cand poti face una singura?! Dar da, sunt destui habauci care se incadreaza cum spui tu, iar apoi isi dau seama ca in 50m trebuie sa faca dreapta, si, daca e aglomerat incepe stresul ca nu au loc sa intre pe banda de dreapta.hee hee

""legea prevede ca circulatia se face pe prima banda, iar banda doi se foloseste pentru depasiri" nu are nicio legatura cu incadratul pentru viraj la stanga"

Intr-adevar nu are legatura cu incadrearea PENTRU viraj la stanga, ci cu incadrarea DUPA virajul la stanga, ceea ce e cu totul altceva.

Repet a treia oara: te incadrezi in functie de conditiile de trafic si de directia ulterioara in care vrei s-o iei. Si din nou, bine ca nu ai permis, ca ai avea frigiderul plin in fiecare zi.hee hee

"Asta nu e deloc o "o buna practica in trafic", ci prostie in forma pura. "

Aaaaa, e cea mai buna practica in trafic.
Pentru ca asa lasi libera banda 1 pentru alte vehicule si nu ocupi tu toate benzile.
Plus e o practica foarte foarte buna pentru ca intri pe un drum foarte aglomerat prin viraj la stanga, pentru ca poti sa te incadrezi pe banda de langa axa drumului tocmai pentru a lasa traficul de pe restul benzilor sa mearga inainte.

Ar trebui sa fii de-a dreptul un idiot spre exemplu intr-o intersectie ca
https://tinyurl.com/y5ecby7r

sa tai toate cele 3 benzi ca sa faci sa ajungi pe banda 1, mai mult ca va trebui sa astepti pana maine sa fie toate 3 libere.

Mai ia cu paine de aici marcaje rutiere care sustin fix ceea ce zic eu

https://tinyurl.com/48y34nm6

Poate vrei exemple si din Slovenia

https://tinyurl.com/yp8ybpef

Zagreb
https://tinyurl.com/mr45dn7e

Estonia
https://tinyurl.com/3xdf5c4k

Finlanda - fix cazul dezabtut aici
https://tinyurl.com/bdcutdc2

Hai ca ai prins ideea cred, e o buna practica in trafic, de aia este si semnalizata ca atare in toate zonele pe care ti le-am arata mai sus.

Am circulat cu masina prin aproape toata Europa, nu am vazut absolut, dar absolut nicio tara unde sa fie o intersectie in care virajul la stanga sa te indrume prin marcaje sa tai toate benzile ca sa ajungi pe B1.

Eu mi-am demonstrat ce aveam de demostrat cu niste poze si argumente concrete. Daca nu vii cu un articol din lege nu prea mai avem ce discuta.

Stiu ca tu gandesti de obicei cand raspunzi, ar fi o sa o faci si acum.

"Finlanda - fix cazul dezabtut aici"

Prostane, de fapt, cazul dezbatut aici e unul cu doua benzi pentru viraj la stanga. Adica unul de tipul asta.

https://www.google.com/......02t/data=! 3m7! 1e1! 3m5! 1suMkqUZWllY1UEvcLgY3GIw! 2e0! 6shttps:%2F%2Fstreetviewpixels-pa.googleapis.com%2Fv1%2Fthumbnail%3Fcb_client%3Dmaps_sv.tactile%26w%3D900%26h%3D600%26pitch%3D22.982115114264616%26panoid%3DuMkqUZWllY1UEvcLgY3GIw%26yaw%3D32.572116305723455! 7i16384! 8i8192? entry=ttu&g_ep=EgoyMDI0MTIwNC4wIKXMDSoASAFQAw%3D%3D

Uite aici, exemplu concret din trafic. Unde crezi ca e normal sa mearga ala?

https://ibb.co/DKXYVkN

In alta ordine de idei, si ceilalti doi, care fac stanga, sunt pozitionati gresit, pentru ca incepand cu 2006 s-a scos imbecilitatea aia cu "ocolirea prin dreapta a centrului imaginar al intersectiei" si s-a inlocuit, cum era logic, cu ocolirea prin stanga a centrului imaginat. Dar 90% dintre habaucii romani, tot prin dreapta se duc.hee hee

Nu inteleg ce mi-ai dat, o poza cu 3 idioti care fac stanga fiecare cum vrea? Toti trebuie sa se duca langa axul drumului si sa astepte fiecare unul in spatele celulalt nu 6 deodata sa intre pe 1 banda toti

Inca nu inteleg ce mai dezbatem atat.

PS. vezi ca nu iti merge link ul de google.
PS2. Ma faci pe mine prostan si nu poti adapta situatia de la 2 benzi la 3 benzi cu 1 banza la 3 benzi?

E amuzant, cum tu tot dai argumente pe aici pe site despre analfabetii functional dar nu iti iese poti face niste analogii simple?

"Toti trebuie sa se duca langa axul drumului si sa astepte fiecare unul in spatele celulalt"

Asta chiar ca e o tampenie. De fapt, normal e sa te imparti pe toate benzile disponibile. Ti-am zis, singura problema e ca toti trei, trebuiau sa fie in paralel, dar mult mai in stanga lor.

Hai maaa, serios, esti pe bune?

Cum dracu ma sa fie toti in paralel cand e o singura banda de stanga acolo?
Mai erau si aia de pe contrasens care faceu stanga, mai stateau si aia cate 3 in paralele se umplea intersectia.

Asta nu e o practica corecta de a vira la stanga, asta e o manevra de Bucuresti. Ca sa nu mai zic ca nu e niciunul incadrat corect pentru viraj stanga ca toti vireaza prin ocolirea prin dreapta a centrului imaginar al intersectiei.

PS.
Mai ia un exemplu de traseu corect care ar trebui respectat de toti soferii inclusiv de tine, ca de aia sunt puse marcajele astea pe care ti le-am arata in 10 poze deja, ca sa stii soferii cum sa faca stanga, ca vad ca sunt exagerat de multi care nu stiu.
Uite, aici e cel mai clar sa intelegi si tu si restul
https://imgur.com/a/MV2v0pt

| Musafuka21 explică (pentru suntserios):

Https://www.google.com/......79t/data=! 3m4! 1e1! 3m2! 1spL4MvDP_ECW4KwNnfMFZAQ! 2e0 acesta este unul dintre tipurile de intersectii la care ma refer nu cele cu 2 benzi si una duce inainte si una la stanga, sper sa nu va mai contraziceti sau altele, si vreau o explicatie de ce cand sunt pe 1 ies pe 2 si cand sunt pe 2 ies pe 3 si sunt cazuri in care intru pe 1 ies pe 1 intru pe 2 ies pe 2

| Musafuka21 explică (pentru Musafuka21):

Sau dau sa intru de pe 2 pe 3 si ma trage inapoi pe banda 2 si de ce cand intru de pe 1 si dau sa ma duc pe 2 ma trage pe banda 1

| suntserios a răspuns (pentru Musafuka21):

Cred ca am scris de 100 de ori in explicatiile de la mai sus.
Faci stanga de pe banda de langa axul drumului atunci intri pe banda de pe axul drumului.
Am atasat si 100 de poze si situatii cu marcaje rutiere in sensul asta.

| Holiday a răspuns:

De fapt, e in functie de conditiile de trafic. Instructorul are dreptate, doar ca nu stie sa-ti explice. Iar aici e complicat de explicat.

| LaSteauaCareaRasarit a răspuns:

Eu nu stiu in ce mega oras ai tu 2 benzi care fac stanga.
In general virajul stanga este de evitat, deoarece taie un sens de mers. De asta sunt preferate sensurile giratorii, sa faci doar dreapta.
Incadrarea pe banda e in functie de intentia ta:
pe drum tot inainte (stai pe banda din mijloc),
urmeaza sa faci dreapta (te incadrezi pe banda din dreapta),
urmeaza sa faci stanga (te incadrezi pe banda din stanga).
Altfel tai calea altor soferi si poate iesi urat.

| KovacsB a răspuns:

Nu ar strica sa schimbi instructorul.

| BeaTMaN696 a răspuns:

Ignorând răspunsul violetei care mereu da răspunsuri sarcastice sau pur și simplu inutile doar pentru a acumula puncte îți pot spune că tu daca ești la semafor sa faci stânga și sunt doua benzi (tu fiind pe a doua), iar la stânga sunt 3 spre exemplu tu vei ieși pe prima bandă nu pe a doua deoarece teoretic banda ta este unica de stânga tu ești pe "prima bandă", deci intri pe prima.
DAR, daca pe banda pe care urmează să intri observi că este parcare de mașini sau statie de autobuz vei intra pe a doua.
De ce? Deoarece tu daca la examen spre exemplu ai statie de autobuz (fara alveola) daca te oprești ca sa intri pe a doua banda din orice fel de motiv ești picat (nu ai voie sa staționezi pe semnul de statie autobuz), deci implicit ieși pe a doua.
La fel și dacă sunt mașini parcate, pentru a nu pierde timpul aiurea sa te oprești sa dai prioritate celorlalți până te bagi pe a doua banda.
Sper că ai înțeles ceva

| DoarDorr a răspuns:

Mai ai un raspuns de ignorat!
Te uiti la indicatoare?
Daca nu sunt, esti atent la ce-ti cere instructorul? Cand spune: mergem la... tu te uiti care banda a drumului este potrivita pentru manevra. Nu numeri benzile.