Schimbarea numelui/prenumelui se poate face pe trei căi: prin căsătorie, pe cale judecătorească, printr-o cerere depusă la judecătoria de domiciliu sau pe cale administrativă conform OG 41/2003, cu md. şi compl. ulterioare, pentru motivele şi cu procedura prevăzută de acest act normativ, citez:
„ART.4.(1) Cetãţenii romani pot obţine, pentru motive temeinice, schimbarea pe cale administrativã a numelui de familie şi a prenumelui sau numai a unuia dintre acestea, în condiţiile prezentei ordonanţe.
(2) Sunt considerate ca întemeiate cererile de schimbare a numelui în urmãtoarele cazuri:
a) când numele este format din expresii indecente, ridicole ori transformat prin traducere sau în alt mod;
ART.6.(1) Persoana care solicitã schimbarea numelui pe cale administrativã depune o cerere la serviciul public comunitar de evidenţã a persoanelor, denumit în continuare serviciu public, aflat în subordinea consiliului local al comunei, oraşului, municipiului sau al sectorului municipiului Bucureşti, în a cãrui razã teritorialã îşi are domiciliul. Cererea se depune personal sau prin împuternicit cu procurã specialã sau împuternicire avocaţialã.
(2) Cererea de schimbare a numelui trebuie sa fie motivatã prin unul dintre cazurile prevãzute la art. 4 alin. (2) şi (3) şi sa fie însoţitã de urmãtoarele acte:
a) copii legalizate de pe certificatele de stare civilã ale persoanei care solicita schimbarea numelui;
b) un exemplar al Monitorului Oficial al României, Partea a III-a, în care a fost publicat, potrivit art. 10, extrasul din cererea de schimbare a numelui, exemplar de la publicarea cãruia sa nu fi trecut mai mult de un an;
c) consimţãmântul, dat în forma autenticã, al celuilalt soţ, în cazul schimbãrii numelui de familie comun purtat în timpul cãsãtoriei;
d) copie de pe decizia de aprobare a autoritãţii tutelare, în cazurile prevãzute de art. 7;
d^1) cazierul judiciar şi cazierul fiscal ale solicitantului;
e) orice alte acte pe care solicitantul le considera necesare pentru motivarea cererii sale."
Fiind major n-ai nevoie de acordul parintilor.
Nu ai nevoie de parinti, ca esti major, dar ai nevoie de un motiv solid si bine intemeiat, ca numele sa-ti fie schimbat.
Se poate schimba și dacă numele nu e ridicol. Am un amic pe care l-a chemat Pantelimon Bodnarenko și acum e Gheorghe Pintilie.
Conditiile si metodologia pentru schimbarea numelui pe cale administrativa sunt prevazute in Capitolul II din Ordonanța nr. 41/2003. O poti vedea aici:
https://www.primariatm.ro/evpers/legislatie/OG41-2003.pdf
Nu ştiu să-ţi răspund la întrebare dar gândeşte-te la cât te vei distanţa de familie dacă ţi-l schimbi. Ce nume ai de ţi se pare aşa ridicol încât să vrei să-l schimbi?
Nu ai nevoie de consimțământul parinților si iti poți schimba numele pe cale administrativa, daca ai motiv temeinic. Motivul temeinic in cazul tau ar fi ca numele este ridicol. Totuși, mai sunt anumiți pași care trebuie urmati, așa ca iti sugerez sa citești ce s-a postat aici ca legislatie cadru. Legislația asta ar cam trebui sa fie pe întelesul oricui, sa afli unde trebuie sa mergi si ce poți cere. Bafta
Elliana534 întreabă:
princesshope întreabă: