Daca ii intretineti este bine sa incheiati un contract de intretinere si, daca prestati corect intretinerea, ceilalti mostenitori ai socrilor nu vor obtine castig de cauza dupa decesul acestora, chiar daca ai ataca in justitie contractul.
Contractul se incheie in forma autentica la un notar public.
Cea mai buna metoda este incheierea unui contract de vanzare-cumparare, cu clauza de uzufruct viager si obligatia de intretinere-ingrijire pe restul vietii actualilor proprietari.
Dupa deces, ceilalti potentiali mostenitori pot emite pretentii, dar au cauza pierduta.
Singurii care pot revoca contractul sunt actualii proprietari, daca nu sunt multumiti de serviciile tale.
Atata timp cat va luati angajamentul sa aveti grija de socrii cat timp sunt in viata si dupa ce vor deceda sa le faceti toate de trebuinta, dar pana atunci, mergeti si cereti sfatul unui avocat.
Singurul act sigur este Contract de VC. Se poate face cu clauze ca tu trebuie sa-i intretii, ei au drept de habitatie pana mor iar tu intri in drepturi depline la moartea lor. Daca se face succesiune dupa moarte e obligatoriu sa se prezinte toti mostenitorii odata in fata notarului, daca fac mosnegii testament se poate ataca in instanta de surori si ai de furca si mai si pierzi. Notarul te rezolva in 2 miscari dar esti bun de platit taxele de contract.
Daca trec casa pe voi nu mai au ce drept sa ceara.
Nu stiu exact care e procedura. Trebuie sa luati legatura cu un notar pentru asta.
- nu se poate vorbi despre mostenire cat timp socrii sunt in viata
- nu există contract de vânzare-cumpărare cu clauza de intretinere. Ori e vanzare, ori e intretinere
- la contractul de vânzare cumparare trebuie făcută dovada platii pretului. Pretul trebuie sa fie sincer (stabilit proportional cu valoarea bunului) si serios (stabilit cu intentia de a fi platit). Daca nu se dau bani, vanzarea este nula. In plus, costa mai mult pentru ca trecându-se un pret in act, vânzătorii (adica socri) trebuie să plateasca pe lângă celelalte taxe un impozit de 2% din pret catre stat. Si nu, nu vanzarea e cea mai sigură. Exista si altfel de contracte la fel de sigure si la fel de acte de proprietate.
- daca se încheie un contract de vânzare-cumpărare cu clauza de uzufruct viager sau de abitatie (adica pe timpul vietii socri sa foloseasca si sa locuiască în casa, cu intrare in posesie dupa deces), un astfel de contract se considera donatie deghizata. Motiv pentru care trebuie chemati ceilalti copii pentru a da o declarație ca recunosc caracterul oneros al contractului. Aduca sa recunoasca ca ati dat bani si nu ati primit pe degeaba.
- cumnatele nu isi pot cere decat rezerva succesorala. Adica jumatate din partea care li se cuvine la mostenire. Adica 1/8 din valoarea bunului. Pt cota asta nu o sa se taraie nimeni prin instante, angajand avocati si plătind taxe judiciare, ca sa-ti atace tie actul. Si daca ar face-o prin absurd, actul ramane in picioare, doar ca sotia va trebui sa le plateasca o suma reprezentand acei 1/8.
- cea mai buna varianta, legala si transparenta este un contract de donatie cu uzufruct viager sau contract de intretinere.
Intreaba detaliile exacte la un avocat fiindca nu mai sunt eu chiar la curent cu legile, dar sunt patit!
Printr-un ACT DE DONATIE, retine numele exact, mi s-a ciordit o casa destul de mare in centrul orasului.
Nu pot sa iti spun chiar in detaliu fiindca il fac de ras si ma fac de ras si pe mine implicit. A citit, avea discernamant si a inteles perfect ce semneaza dar cealalta persoana era un excroc. Ruda dar excroc, mincinos sau cum vrei sa ii spui. Nu mai are mare importanta, eu am trecut peste pierdere fara sa ma sinucid si caut doar sa explic celor care intreaba cat de tare e un act de donatie :-)
Cred ca cel mai bine ar fi sa intrebati un avocat. un avocat stie mult mai bine ce contract trebuie, decat cineva de un un site online.