| Georgian22 a întrebat:

Salutare.
I-am încredințat iubitei mele masina, ea neavand carnet de conducere.(eram intr-un loc pustiu, dar public, mai la iesire din oras).
Ne-a oprit politia. Am mers la sectie, ea a dat declaratie, eu am zis ca dau in prezenta avocatului poate nu mai ne sunau.
Ma gandeam, daca eu o contrazic pe ea in declaratie, ar fi 1-1 si in acest caz politia nu trebuie sa vina cu probe sa ne dea dreptate unuia dintre noi.(ceea ce nu au de unde ).
Mi-a venit ideea asta pentru ca ei atunci au tras mult de mine sa dau declarație plus ca mi-a zis cand vin sa dau declarația la fel ca ea, insistînd.
Avand 2 declarații la fel, pot sa ne acuze repede/
Ma gândeam si eu.
Ce e de facut?

17 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Sunt de parere ca trebuie sa spui adevarul si sa inchei un acord de recunoastere a vinovatiei cu procurorul. Vei fi pedepsit mult mai usor, poate cu amenda, in orice caz nu vei face inchisoare.
In orice caz vorbeste cu un avocat si acesta te poate sfatui mai bine, vazand toate actele din dosar.

Bula
| Bula a răspuns:

Trebuia sa te gandesti inainte, nu cand sa dai declaratii. tongue
Acum avocatul va poate ajuta doar cerand o pedeapsa usoara, eventual cu suspendare.
Dar de inscrierea in cazier nu prea scapati.

| Violleta2022 a răspuns:

Spune adevarul si recunoaste-ti vina! La cat au tras politistii de tine, deja sunt nervosi si nu-ti vor tolera nimic, dimpotriva, daca vor sa te infunde, vor cere aplicarea legii si pedepsei maxime.
Asa-i cand va dati cocosi si va credeti peste puterile legii, incalcand-o.

suntserios
| suntserios a răspuns:

Dupa ce ai comis o infractiune vrei sa mai dai si declaratii false? lool

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Ea a condus fără permis. Astfel ea a comis o infracțiune.
Faptul că dta erai lângă ea în mașină ș i-ai acordat voie să conducă mașina ta, nu constitiuee o infracțiune din partea dtale. Dta ai doar calitate de martor la săvârșirea unei infracțiuni. În această calitate, dta dacă depui mărturie mincinoasă, comiți o infracțiune.
Astfel, dacă ea declară că a fost la volan, dacă polițistul face un proces verbal că ea a fost la volan, dta degeaba declari cu avocat sau nu, că nu a fost așa. Astfel nu ești 1 la 1 ci doi la 1. În felul acesta ea va fi pedepsită de lege pentru infracțiunea comisă iar dta riști să fii pedepsit de lege dacă procurorul se sesizează și îți face dosar penal, pentru obstrucșionarea justiției prin mărturie mincinoasă. Astfel cu avocat sau nu, nu ai încotro, dacă nu vrei complicarea cazului și daune personale mai mari, să declari cum au fost faptele.

| FaraNume1245 a răspuns (pentru sadrian46):

Se sancționează și persoana care a încredințat mașina știind că cealaltă nu are permis, nu doar persoana care a condus. Fiind un cuplu, cam greu să dovedești că nu știa.
Art. 335 din NCP.

| Ioandelasal a răspuns (pentru sadrian46):

Si el a savarsit o infractiune, prevazuta de art.335, alin.3 Cod penal, citez:
"(3) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi persoana care încredinţează un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere pentru conducerea pe drumurile publice unei persoane despre care ştie că se află în una dintre situaţiile prevăzute în alin. (1) sau alin. (2) sau sub influenţa alcoolului ori a unor substanţe psihoactive."
Pedeapsa este prevazuta de alin.2 al aceluiasi artico, fiind inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau amenda.

| sadrian46 a răspuns (pentru FaraNume1245):

Mulțumesc de informația suplimentară.

| CristiDinBucuresti a răspuns:

Cum ai putut fi asa de inconstient, stiai ca ea nu are permis de conducere, acum mergi la politie si spuine le varianta adevarată si reală, toata vina este a prietenei tale ca a condus fara carnet, ea trebuie sa suporte toată pedeapsa din partea politiei, nu o mai acoperii pe ea ca ea daca era in locul tau, te turna demult ca sa scape ea. Dar si tu ai o parte de vină ca stiai ca nu are carnet ai fost de acord sa i dai pe mînă masina, de ce ai facut acest lucru, stiind ca este o incălcare a legii șofatul fara permis.

| anonim_4396 a răspuns (pentru CristiDinBucuresti):

Mai exista oameni care au invatat sa conduca direct de la instructor?
cred ca +90% din soferi au invatat prima data de la altii : familie, prieteni etc. La instructor te perfectionezi, mai inveti regurile etc.
Dar lol, ca si eu vreau sa ma apuc odata de carnet., dar inainte de a ma apuca vreau sa ma invat de cu cineva bazele cum apesi pe acceleratie/frana/ambreiaj etc., Toti pe care ii intreb spun ca stiau conduce binisor inainte de a se apuca de carnet.

| relian a răspuns:

Cauta in regulamentu rutier,sau in lege,undeva cred ca exista ceva portite.
Daca tu ai carnet de conducere si erai in dreapta,ea ar putea sa conduca,mai ales ca nu era circulatie prin jur.
Nu stiu cum este in RO dar in alte state asa zice legea.E bine macar sa cauti bine.
Stiu ca dau exemple din alta tari, dar cum dracu la aia se poate si in RO nu?
In Amefica de exemplu orice persoana fara permis poate sa conduca o masina daca in dreapta lui se afla o alta persoana care are permis.
Acolo nu sunt scoli de soferi, legea nu cere dosar sa dai de permis, iar cel care invata merge cu cineva cunoscut care are permis, poate merge pe oriunde, chiar si in trafic la greu.
Nu cred ca in legea din RO nu exista ceva pe undeva.Sau poate daca legea spune ca fara scoala nu poti da de permis atunci cam greu sa gasaesti ceva.
Stii ce sa faci? Sa pleci din tara aia de rahat, asta ar fi cea mai buna solutie laughing

| Holiday a răspuns:

Nu te lua dupa marii moralisti de pe aici care urla "du-te si recunoaste, asuma-ti, etc, etc". Mergi la un avocat serios si consulta-te cu el. Te va sfatui ce sa declari si ce nu, eventual si ce sa declare prietena ta, pentru ca si ea isi poate modifica declaratia daca e cazul, doar ca trebuie sa fie invatata sa justifice de ce a declarat altceva atunci. Ideea e sa scapati cu o pedeapsa cat mai mica. Pana la urma, de aia exista avocati, nu?

| Bizon95 a răspuns:

"eram intr-un loc pustiu, dar public, mai la iesire din oras"
daca erai pe drum public, atunci asuma-ti vina ca baiat mare ce esti si treci peste

daca NU erai pe drum public, atunci, DEPUNE PLANGERE PENALA IMPOTRIVA MILITIENILOR SI ***NU TE LASA*** PANA NU II TERMINI, DE TOT! pentru ca NU AU DREPTUL sa iti faca nimic atat timp cat nu erai pe drum public...
P U N C T
deci orice altceva E ABUZ!

| Furnicuta000 a răspuns:

Nu mai fi las si asuma-ti responsabilitatea.

| FaraNume1245 a răspuns:

"(1) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul ori a unui tramvai de către o persoană care nu posedă permis de conducere se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani.

(3) Cu aceeași pedeapsă se sancționează și persoana care încredințează un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere pentru conducerea pe drumurile publice unei persoane despre care știe că se află în una dintre situațiile prevăzute în alin. (1) sau alin. (2) sau sub influența alcoolului ori a unor substanțe psihoactive."

https://lege5.ro/......odul-penal

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Faptele sunt asa.
1.Conducere fara permis(ea va suferi)
2.Incredintarea masinii unei persoane fara permis(aici raspunzi tu)
3.Refuzul de a da declaratie(cand recunosti fapta e mai usor)
4. Poate ajuta faptul, desi suna fantastic, sa spui ca tu nu ai stiut ca ea nu are permis, chipurile te-a mintit ca are.

| GouDidodino a răspuns:

Im concluzie v-ati su....pt-o amândoi, tu ca i-au încredințat masina cu buna stiinta ca nu deține permis, iar ea, conducere fără permis si nici nu o să mai obtina permis vreodată. Felicitari