| Sarcopt a întrebat:

Mă puteți lămuri care e treaba cu taxa pe lăcomie, la ce se referă? Mulțumesc anticipat!

Răspuns Câştigător
Salontanul
| Salontanul a răspuns:

Taxa pe lacomie isi are originea in chiar lacomia bancilor. Este data deja Ordonanta de Urgenta a Guvernului si-si face simtita prezenta de la 1 ianuarie. De la ce vine? ROBOR se stabileşte pe baza informaţiilor furnizate de primele 10 bănci din piaţă. Unele bănci au câteodată surplus de bani (lichidităţi), iar altele au nevoie de bani. Aşadar, băncile se împrumută una pe cealaltă, în funcţie de nevoi, iar la aceste împrumuturi aplică dobânzi. Cu cât banii din piaţă sunt mai puţini, cu atât ei devin mai valoroşi, astfel că dobânzile la ei vor creşte. Iar ROBOR este o rată medie a dobânzilor la care băncile din România se împrumută între ele, el calculându-se zilnic ca medie aritmetică a cotaţiilor practicate de primele 10 bănci selectate de către Banca Naţională. Cu alte cuvinte, cu cât nevoia de bani este mai mare, cu atât şi media dobânzilor creşte, deci automat şi ROBOR creşte.
Ideea este ca bancile refuza sa se imprumute de la stat care are sa zicem cu 0, 5% mai mica dobanda si se imprumuta intre ele cu o dobanda mai mare ca sa ridice ROBORul. Functie de Robor ele iti dau tie imprumut cu ROBOR+ 6% (sa zicem). In strainatate dobanzile sunt cu mult mai mici si atunci guvernul a zis: ia sa va tundem noi daca depasiti un anumit ROBOR si gata. In felul acesta ii obliga sa reduca dobanzile.

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru Salontanul):

Nivelul dobinzilor e un indice al sanatatii economiei per total. De ce oare in Vest sunt dobinzile mult mai mici ca la noi? Nu fiindca statul le-a impus, ci fiindca economia functioneaza normal si creditarea avantajoasa pentru ambele parti e un ingredient al unei economii sanatoase. La noi astia - guvernul adica - vor sa vopseasca cioara si arunca vina in toate partile ca sa nu o spuna pe aia dreapta: au dat de unde nu aveau si acum nu mai au de unde plati. P.S. Taxa la telecomunicatii e inca o dovada de incompetenta crasa. Cica un operator care nu a fost numit a avut profit de doar vreo 57.000 RON la o cifra de vreo 3 miliarde. Dar boul ala (penalul de vilcov, daca nu ma insel) care a scos perla pe gura nu a zis si ce a facut firma respectiva cu banii. Ca nu si-a luat patronul flota de masini si harem, ci aproape tot profitul e reinvestit in extinderea retelei si trecerea iminenta la 5G. Cu taxa asta, o sa aiba Alaska acoperire 5G 100% inainte sa mai vedem noi 5G in Romania...

| Salontanul a răspuns (pentru GabiDumitrescu):

Mai gandeste-te! Statul nu intervine in ROBOR iar economia noastra este dezastru pentru ca justitia este dezastru. Atata timp cat firmele romanesti sunt trase la raspundere pe pe dosare false si cele straine nu se ating de ele desi fura cu ghiotura nici economia nu va merge si oamenii vor trimite banii in banci offshore, obscure si nu vor contribui la dezvoltarea economiei. Cat despre taxa pe cifra de afaceri sa nu uitam ca este directive europeana nu pofta lui Valcov. Oricum Valcov es mai destept decat multi altii si dqaca nu era la PSD nu era penal. Era ca Basescu care a muncit o viata la stat si are averi de miliarde ca si ficele lui care si-au luat case din vanzari anterioare. Dar asa este cand o societate se bazeaza pe principiul: "Nu ma intreba cum am facut primul milion!"

12 răspunsuri:
| mgtow a răspuns:

E o cacealma

| Catrice a răspuns:

Tu crezi tot ce se scrie pe net?

| anonim_4396 a răspuns (pentru Catrice):

Păi vrei să spui că nu s-a pus taxa pe activele băncilor sau ce să nu creadă?

| Salontanul a răspuns (pentru Catrice):

Nu dar trebuie sa creada in Monitorul Oficial. Este data deja Ordonanta de Urgenta: http://bit.ly/2EOXqcU

| Catrice a răspuns (pentru Salontanul):

Cine sa mai tina pasul cu toate ordonanțele lor de urgență...

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

E o taxă pe activele băncilor în funcție de nivelul robor

în functie de robor se calculează dobânda creditelor în lei

| Stropdeploaie a răspuns (pentru anonim_4396):

Și când creste peste 2.5,%banciile trebuie să plătească o taxă.așa i?

| anonim_4396 a răspuns (pentru Stropdeploaie):

Când crește peste 2, 5 e nivelul maxim al taxei, e diferențiată în funcție de rata.
Dacă e sub 1, 5 nu plătesc nimic

| anonim_4396 a răspuns (pentru Stropdeploaie):

Ba nu, maxim e când crește peste 3, 01, scuze
și de la 3, 51 crește iar diferențiat

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Pentru deșteptul de mai sus: aceeași taxă e și în Franța, Anglia, Germania, Suedia, Austria, Polonia, etc