Nu. Compară examenele de atunci cu cele de acum sau modul de notare în general. Un elev de 10 de acum este un posibil repetent de atunci. Ideea e că lumea s-a lenevit, iar învățământul s-a tot distrus. Poți vedea decădere și în arta de orice fel. Compară, de exemplu, muzica de atunci cu muzica de acum. Nivelul civilizației a scăzut mult.
De fapt, cu toate problemele invatamantului de astazi, e cu mult peste rahatul de invatamant care se facea acum 30-40 de ani. Esecul unei parti a generatiei de astazi e exact vina celor care au invatat atunci. Ei au fost/sunt mentorii generatiei actuale. Pe vremea aia invatai ca tampitul tot felul de lucruri, din care multe nu-ti foloseau ulterior la nimic. Sa nu uitam ca generatia aia sunt pensionarii de astazi care se vaita toata ziua ca sunt vai mama lor. De ce? Pentru ca nu au avut nici un fel de educatie financiara, economica si in general nu au fost in stare sa-si organizeze viata. Si asta tot din cauza modului total defectuos de pregatire de care au avut parte in scoala.
Dacă ți se pare un învățământ care te îndeamnă să tocești, care a scos demonstrații, care a băgat multa umplutură, care e condus din ce în ce la mai mulți incompetenți, atunci lasă-mă să cred că ești pe dinafară. Programele de atunci erau făcute cu mai mult cap, totul era argumentat, iar acele "rahaturi", sau cum le numești tu, puneau accent pe logică. Matematica se justifica și se făcea riguros, serios. Acum și-au bătut joc și de manuale, a dispărut rigurozitatea complet, au făcut ceva pe ele de sisteme de notații și au transformat matematica, care trebuia să fie pilonul logicii, într-o glumă proastă. Atunci ieșeau ingineri, iar cumva sau altfel țara era plină de specialiști și meseriași de calitate. Că nu se făcea economie, păi întâi să te întrebi de ce. Pentru că era alt regim. Accentul în socialismul de genul aceluia nici nu avea cum să se pună pe educație economică sau financiară. Totuși, nu cred că e nevoie să mai intrăm în detalii din astea că nu e ca și cum acum se face multă educație economică prin școli. Spui de pensionari. Eu cred că tu ai niște trăiri care se pot caracteriza prin conflictul între generații. Dar măcar hai să fim obiectivi. Spui de rahaturi, zi-mi mie un rahat ce se făcea atunci (desigur, în afară de propaganda regimului). Eu am exemple concrete de programe structurate fără sens, de erori în manuale, de acceptarea inacurateței științifice, de necorelări între programele diferitelor materii, toate în învățământul de acum. Examene cu 2/3 itemi grilă ți se par superioare testelor de atunci? Dacă nu ești sigur ești liber să citești niște cărți pedagogice despre evaluare. Dar nu numai. Compară cu ce e prin școli. Personalul didactic era mult mai pregătit pe atunci. Ne întoarcem la acei pensionari care „se plâng". Unii dintre ei îți sunt părinți, probabil. Ei te-au învățat să faci primii pași. Poate mă înșel. Dar îți spun că am fost pe la companii și sunt plânși cei de abia ieșiți la pensie, pentru că România e în criză de specialiști. Nu spune nimeni că era perfect învățământul la acea vreme sau că se pliază pe vremurile noastre. Însă, pentru cineva care, totuși, nu e puțin paralel, e mult superior față de ce e acum. Iar acele „prostii" le cam foloseau... Știau să se exprime mult mai bine și gradul de analfabetism funcțional era mai mic. Acum trece de 50%. Că era un regim tâmpit din anumite puncte de vedere, e altă poveste. Dar hai să fim obiectivi și să judecăm fără urme de frustrare. Din școala de azi nici meseriași nu mai ies buni. Ia uite la cum pică dupa un an, doi, mai tot ce se construiește acum. Blocurile astea urâte, ce-i drept, construite acum 40-50 de ani, țin si astăzi. Mulți absolvenți români de facultăți sunt sub nivelul muncitorilor cu experiență din unele firme. Ți-o spun în cunoștință de cauză. Nu că aș fi dat un răspuns care să nu fi fost ca atare. Uită-te pe statistici și vezi unde merg românii la lucru după ce termină o școală. Sunt diferențe enorme față de ce era atunci și mai ales pentru țara noastră.
Vezi politicienii din elita veche și pe cei de astăzi. Nu e greu să sesizezi modul de exprimare, vocabularul.
Și sunt multe și multe alte exemple. Că de ce dacă ăia erau mai culți decât ăștia nu au făcut bine? Că poți fi cât de deștept, asta nu înseamnă că și ai intenții bune. Corupția extrem de mare de după revoluție și lipsa de educație economică ne-au adus în această situație.
Când vei fi bolnav și cu pensie ca ăia care se plâng, atunci poți spune ce dorești. Până atunci e bun un minim de empatie.
"Eu cred că tu ai niște trăiri care se pot caracteriza prin conflictul între generații."
Intre care generatii? Eu am facut scoala atunci, in sistemul ala cretin. Adica stiu exact despre ce vorbesc. Din fericire, aveam intr-o oarecare masura acces si la alte surse de informare.
"Până atunci e bun un minim de empatie."
De ce ar trebui sa ai empatie pentru cineva care in anii `90 marsaluia pe strazi sub sloganurile "Moi muncim, nu gandim!" si "Moarte intelectualilor!" si care au votat cu ambele maini mizeriile Iliescu si FSN?!
"Corupția extrem de mare de după revoluție și lipsa de educație economică"
Cum spuneam, adica exact unii dintre aia educati in sistemul ala idiot. Ca ei au ajuns "la butoane", votati de alti idioti educati la fel.
"Că de ce dacă ăia erau mai culți decât ăștia nu au făcut bine? Că poți fi cât de deștept, asta nu înseamnă că și ai intenții bune."
Asta tine tot de educatie, adica de scoala.
"Uită-te pe statistici și vezi unde merg românii la lucru după ce termină o școală."
Si atunci unde mergeau majoritatea? In vreo fabrica, pe vreun santier, sau la CAP.
Oricum, comparatia trebuie facute intre sistemul romanesc de atunci si sistemul occidental, catre care trebuia sa o luam si noi, dar din pacate lucrurile merg greu, tocmai pentru ca cei care trebuie sa faca asta sunt cei educati in Romania acum 30-40 de ani.
„Intre care generatii? Eu am facut scoala atunci, in sistemul ala cretin. Adica stiu exact despre ce vorbesc. Din fericire, aveam intr-o oarecare masura acces si la alte surse de informare. "
Probabil că școala te-a stresat foarte mult sau ești genul negativist și ai ales să pui accent pe ceea ce era rău și nu pe ceea ce era bine. Dacă ești mai fericit nu înseamnă că ești mai dezvoltat intelectual. Spun asta în general. Regimul dă rolul unui sistem de educație până la urmă. Trebuie comparate și ideologii, deși pe asta nici nu o știm prea bine... Știm doar lozinca „Liberté, égalité, fraternité" și câțiva ani de bine relativ (să vedem cât or mai ține, că par că apun încet încet).
„De ce ar trebui sa ai empatie pentru cineva care in anii `90 marsaluia pe strazi sub sloganurile "Moi muncim, nu gandim!" si "Moarte intelectualilor!" si care au votat cu ambele maini mizeriile Iliescu si FSN?!"
Generalizezi. Iar cu voturile, nu ne-au avantajat niciodată rezultatele ca stat. Oameni prostiți de sistem au existat mereu și vor exista mereu. Eu nu cred că masele de unele singure și din voință proprie pot schimba un principiu ideologic. Masele sunt și ele ghidate de un „păstor". Depinde cine-i ăla.
„Cum spuneam, adica exact unii dintre aia educati in sistemul ala idiot. Ca ei au ajuns "la butoane", votati de alti idioti educati la fel."
Sistemul ăsta e, de asemenea, idiot, dar în multe alte moduri. Și nu o lua pe „dacă și cu parcă" că dacă ieșea altcineva nu ai garanții că nu ar fi ieșit același rahat. Sistemul ăsta îți dă aparența că ai putere de alegere, dar de multe ori alegi între un bolovan mic și-o piatră mare.
„Asta tine tot de educatie, adica de scoala."
Educația poate fi cât de bună, omul prin natură e egoist. Deci egoist devine și păstorul care are în braț ciomagul și în gură fluierul. Abia aștept să găsești sistemul în care să scoți ego-ul din oameni. Ăsta sigur nu e acela, iar utopiile duc la dezastre, așa cum am tot văzut.
Eu cred că ai dreptate în multe puncte, educația din anumite puncte de vedere a fost un dezastru. Însă acest sistem nu cred că ne va conduce la unul mai bun, oricât de prost a fost ăla socialist. Cred că vom da de unul mai rău. Timpul va demonstra dacă va fi așa sau nu. Speranța moare ultima, dar sunt sceptic. Însă am explicat de ce am ținut cont când am făcut comparația. Apropo, cu toate răutățile sistemului, ai avut vreodată curiozitatea să dai pe cele mai în vogă clipuri de pe Youtube și să le compari cu concerte ca cele de la cenaclul Flacăra sau să compari show-rile lui Capatos cu cele din anii ăia? Cred că un așa sistem are potențial mai destructiv. Nu că este neapărat mai destructiv, ci potențialul este astfel.
„Oricum, comparatia trebuie facute intre sistemul romanesc de atunci si sistemul occidental, catre care trebuia sa o luam si noi, dar din pacate lucrurile merg greu, tocmai pentru ca cei care trebuie sa faca asta sunt cei educati in Romania acum 30-40 de ani."
Și unele sisteme occidentale au problemele lor. Să vedem sistemul educațional din SUA care face din ce în ce mai mulți părinți să opteze pentru educarea acasă a copiilor de când politicul stâng este atât de prezent la școală.
"Însă acest sistem nu cred că ne va conduce la unul mai bun, oricât de prost a fost ăla socialist. Cred că vom da de unul mai rău. "
Ce sa mai vedem, ca sistemul ala la rusi, de exemplu, e de 100 de ani, si creaza imbecili pe banda rulanta.
"Generalizezi."
Nu generalizez deloc. Iliescu a obtinut 80 si ceva la suta. Toti aia, mai putin cativa care aveau un interes sa se perpetueze mizeria, isi merita soarta din plin. Despre ce vorbim?
"Și unele sisteme occidentale au problemele lor. "
De la "a avea probleme", pana la a fi un sistem complet idiot, care a scos imbecili pe banda rulanta, cum era cel de la noi, e cale lunga.
"Probabil că școala te-a stresat foarte mult sau ești genul negativist..."
Dimpotriva, am fost foarte relaxat in scoala, si nici negativist nu sunt. Dar asta nu inseamna ca trebuie sa aplaud mizeria.
Ar trebui să fie mai educat, pentru că există surse de informare mai multă, știința a mai avansat, dar depinde de fiecare ce noroc are. Dacă omul nu are suficient timp, bani și inteligență, nu mai are acces la știință și va trebui să se mulțumească cu mai puțin.
Omul din anii 80' 90' inca traieste binemersi si se educa in continuare. Nu cred ca are rost comparatia.
Are rol cu cei educati prin anii 60-70 care acum sunt la o varsta la care greu isi mai pot schimba obiceiurile si valorile.