| n4m3x a întrebat:

Pentru neacordare de prioritate din care rezulta vatamarea din culpa, se poate face inchisoare? Daca persoanele vatamate depun plangere cum se poate rezolva? P.S. Un dosar penal incheiat prin intelegere(fara pedepse, adica fara plangere penala) v-a afecta viitorul unei persoane? Ca de exemplu viitorul profesional(la locul de munca)... Ofer funda pentru informatii cat mai concise.

Pentru a răspunde la o întrebare trebuie să ai cont pe TPU.ro
3 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Daca fapta se incadreaza la vatamare din culpa atunci poti fi condamnat penal, conform Codului penal, citez:
"ART.196. Vătămarea corporală din culpă  
  (1) Fapta prevăzută în art. 193 alin. (2) săvârşită din culpă de către o  persoană aflată sub influenţa băuturilor alcoolice ori a unei substanţe psihoactive sau în desfăşurarea unei activităţi ce constituie prin ea însăşi infracţiune se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.
(2) Fapta prevăzută în art. 194 alin. (1) săvârşită din culpă se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă.  
  (3) Când fapta prevăzută în alin. (2) a fost săvârşită ca urmare a  nerespectării dispoziţiilor legale sau a măsurilor de prevedere pentru exerciţiul unei profesii sau meserii ori pentru efectuarea unei anumite activităţi, pedeapsa este închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau amenda.
  (4) Dacă urmările prevăzute în alin. (1)-(3) s-au produs faţă de două sau mai multe persoane, limitele speciale ale pedepsei se majorează cu o treime.
  (5) Dacă nerespectarea dispoziţiilor legale ori a măsurilor de prevedere sau desfăşurarea activităţii care a condus la comiterea faptelor prevăzute în alin. (1) şi alin. (3) constituie prin ea însăşi o infracţiune se aplică regulile privind concursul de infracţiuni.
(6) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate."
Poti face o intelegere de recunoastere a vinovatiei, caz in care pedeapsa se reduce cu o treime.
Daca esti condamnat penal, indiferent ca este cu amenda penala sau cu inchisoare, o sa ai cazier penal si nu vei putea urma o scoala unde se cere cazier curat si nici sa ocupi unele functii. De asemenea iti va fi anulat permisul de conducere si nu-l vei putea obtine decat dupa 6 luni de la executarea pedepsei sau 1 an de la ramanerea definitiva a hotararii de condamnare, in caz ca este cu amenda sau cu suspendarea executarii. 
Poti sa te intelegi cu persoanele vatamate sa-si retraga plangerea penala si atunci nu vei fi pedepsit si nu vei avea cazier penal. 

| anonim_4396 a răspuns (pentru Ioandelasal):

Eu nu stiu de ce tot faceti quote la legi si dati copy paste?
sunt oameni care parcheaza pe plaja si nu patesc nimic, si altii care parcheaza pe plaja si iau amenda, desi amandoi, conform legii trebuiau sa primeasca amenda.
depinde ce noroc are el si cat se implica sa rezolve problema. el a intrebat daca poate pati ceva pe viitor cu munca, daca are dosar penal, si tu i-ai copiat titai matu de scris, de pe google, si nici macar nu i-ai raspuns la intrebare.

| Ioandelasal a răspuns (pentru anonim_4396):

Inseamna ca nu intelegi nimic.
Citez prevederi legale pentru ca utilizatorul sa se convinga de ce se poate intampla si ca raspunsul meu nu este din burta, asa cum raspund destui, fara a avea habar despre ce este vorba, exact ce ai facut si tu si nu numai la aceasta intrebare.
Si daca-mi citeai atent raspunsul pana la sfarsit ai fi observat ca i-am raspuns exact la ce a intrebat.
Daca nu stii raspunde la o intrebare ar trebui sa te abtii si sa nu comentezi raspunsul altuia.