| bogdan4cognkac a întrebat:

Salutare! Stau în chirie la un proprietar de vreo 4 ani de zile și brusc deodată a zis ca vrea sa mărească prețul. Ii accept decizia, însă respectiva garsoniera nu are condiții pentru prețul pe care vrea sa îl pună, asa ca as dori sa plec. Însă am un contract ce expira peste vreo 6 luni, nu este un contract făcut la anaf, ci unul la notar de comodare gratuita. As putea pleca peste vreo 3 luni de zile sau trebuie neapărat sa stau pana se termina acel contract? Dacă plec mai înainte îmi mai pot recupera garanția? Sau care mai sunt alte procese prin care îmi pot pierde garanția de la început? Mulțumesc anticipat!

3 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Contractul de comodat nu inseamna contract de inchiriere ci este imprumut gratuit de folosinta. Proprietarul a facut asta pentru a nu plati impozit pe chirie, astfel inseland fiscul.
Asa fiind ai 2 posibilitati:
1.Sa vorbesti cu proprietarul sa nu-ti mareasca chiria si sa stai pana la expirarea perioadei contractuale.
2.Sa pleci acum si proprietarul sa-ti restituie garantia.

suntserios
| suntserios a răspuns:

Contractul de comodata nu cred ca prevede astfel de clauze, asa ca tine de cum te intelegi cu proprietarul. Obiceiul e sa anunti cu 30 zile inainte. Daca nu ai contract inchiriere nu prea are de ce sa iti opreasca garantia.

| eliancodrut a răspuns:

Deoarece este un contract de folosinta gratuita, poti pleca oricand. Referitor la garantie, daca nu vrea sa ti-o restituie poti sa-l actionezi in judecata, dar numai daca ai un document care sa demonstreze plata acestuia.
Dar daca proprietarul recurge la asa ceva, tu poti sa nu-i mai platesti chiria - pe care o incaseaza in mod nelegal -, sa stai inca 3 -6 luni si apoi sa pleci, in conditiile prevazute de contract.