PsihoSex
| PsihoSex a întrebat:

Salutare!

Stie cineva, din punct de vedere al juridic, de la ce suma, ca valoare - ca furt, se pune in miscare mecanismul judiciar si te inchid astia?!

E vreo diferenta daca te fura unul pe persoana fizica sau compania de cablu?! Daca da, in ce consta diferenta si consecintele?!

De exemplu, intr-o seara, iesind de la un hipermarket, am observat cum paza a oprit un tanar, dupa ce achitase la casa cumparaturile si l-au dus in spate sa il perchezitioneze.
Dupa cateva minute a aparut o masina de politie si cei 2 s-au dus inauntru.
Am intrebat apoi agentul de paza ce s-a intamplat si mi-a raspuns ca ascuns sub haine o sticla de bautura de vreo 25 de lei.
Tipul era in toale de lucru si era seara tarziu, era plin de pete, era clar ca zugravise/vopsise ceva peste zi. Oricat de obosit ai fi, sau chiar flamand, sa nu mai rationezi ca nu merita riscul de a fi prins?!

Ce pedeapsa o fi primit el, daca stiti sa raspundeti?!
Stiu ca, teoretic, se tine cont de antecedente daca exista, pericolul social al faptei si pedeapsa trebuie individualizata tinand seama de toate acestea si posibil si alte criterii.

Deci, cat de grav e sa fure o persoana 25 de lei si sa fie prinsa, sau o firma niste zeci de lei, si sa trebuiasca sa ajungi la OPC, Politia Economica si eventual si Tribunal, fiind vorba si de abuz in dauna intereselor persoanei si furt in forma continuata si agravata, folosind mijloace informatice?!

Multumesc!

3 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

La o suma asa mica si daca n-are antecedente nu va primi nici o pedeapsa, procurorul va dispune renuntarea la urmarirea penala si dosarul nu mai ajunge in instanta.
Conform Codului de procedura penala, citez:
"  ART.314.Soluţiile de neurmărire şi netrimitere în judecată
  (1) După examinarea sesizării, când constată că au fost strânse probele necesare potrivit dispoziţiilor art. 285, procurorul, la propunerea organului de urmărire penală sau din oficiu, soluţionează cauza prin ordonanţă, dispunând:
  a) clasarea, când nu exercită acţiunea penală ori, după caz, stinge acţiunea penală exercitată, întrucât există unul dintre cazurile prevăzute la art. 16 alin. (1);
  b) renunţarea la urmărirea penală, când nu există interes public pentru continuarea urmăririi penale."
ART.318.Renunţarea la urmărire penală
  (1) În cazul infracţiunilor pentru care legea prevede pedeapsa amenzii sau pedeapsa închisorii de cel mult 7 ani, procurorul poate renunţa la urmărirea penală când constată că nu există un interes public în urmărirea faptei.
  (2) Interesul public se analizează în raport cu:
  a) conţinutul faptei şi împrejurările concrete de săvârşire a faptei;
  b) modul şi mijloacele de săvârşire a faptei;
  c) scopul urmărit;
  d) urmările produse sau care s-ar fi putut produce prin săvârşirea infracţiunii;
  e) eforturile organelor de urmărire penală necesare pentru desfăşurarea procesului penal prin raportare la gravitatea faptei şi la timpul scurs de la data săvârşirii acesteia;
  f) atitudinea procesuală a persoanei vătămate;
  g) existenţa unei disproporţii vădite între cheltuielile pe care le-ar implica desfăşurarea procesului penal şi gravitatea urmărilor produse sau care s-ar fi putut produce prin săvârşirea infracţiunii."
Procurorul poate dispune unele masuri, citez:
"(6) Procurorul poate dispune, după consultarea suspectului sau a inculpatului, ca acesta să îndeplinească una sau mai multe dintre următoarele obligaţii:
  a) să înlăture consecinţele faptei penale sau să repare paguba produsă ori să convină cu partea civilă o modalitate de reparare a acesteia;
  b) să ceară public scuze persoanei vătămate;
  c) să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii, pe o perioadă cuprinsă între 30 şi 60 de zile, în afară de cazul în care, din cauza stării de sănătate, persoana nu poate presta această muncă;
  d) să frecventeze un program de consiliere."

Salontanul
| Salontanul a răspuns:

Daca citesti aici: http://www.euroavocatura.ro/......227_-_230_
Vei obserca in Codul Penal nu se specifica valoarea minima a unui obiect furat. Furtu' ii furt si gata. In mod normal nu prezinta pericol social si n-ar trebui judecat sub retinere sau control judiciar dar ce-i normal in tara asta?!
Videanu are nu stiu cate procese si a furat tone de bani si se judeca in libertate.

suntserios
| suntserios a răspuns:

Furtul e furt si se face dosar penal indiferent de suma. Pedeapsa difera daca esti recidivist, eventul ai deja condamnari cu suspendare samd