Cota-parte la mostenire nu se stabileste in functie de cine a solicitat deschiderea procedurii succesorale sau a platit costul mostenirii ci este in functie de calitatea mostenitorilor.
In concurs cu copiii defunctului sotul supravietuitor mosteneste 1/4 (25%) din averea sotului defunct iar copiii, indiferent de numarul acestora, mostenesc restul de 3/4 (75%), impartita in mod egal intre ei.
In cazul concret, fiind 2 copii, fiecare mosteneste o cota de 3/8 (37, 5%).
Nefiind facut partajul fiecare mostenitor va trebui sa participe si sa semneze contractul de vanzare-cumparare, pretul se va imparte in functie de cota fiecaruia, asa cum am aratat mai sus: mama 25%, tu si fratele cate 37, 5%.
Sigur ca voi va puteti intelege si asupra altor cote de impartire a banilor, nimic nu interzice aceasta, respectiv fiecare sa primeasca 1/3 din pret.
Contractul de vanzare-cumparare se face intre vanzator(i) si cumparator(i). Prin contract se pot vinde partial sau total DREPTURILE de proprietate, chiar daca sunt doar o parte dintr-o proprietate comuna (ne-iesita din indiviziune).
Cumparatorul trebuie sa-l plateasca pe fiecare vanzator, in parte.
Motivul este simplu: un coproprietar poate fi si un strain necunoscut.
Iesirea din indiviziune nu este obligatorie, doar in cazul cand se doreste folosirea proprietatii intr-un scop permanent (de exemplu: pentru constructie).
Mentionez ca, la succesiune, cotele de proprietate din mostenire se pot face fie prin intelegerea ameabila a mostenitorilor, fie conform legii civile. In lipsa unei alte situatii (adusa in casnicie de o parte), bunurile sunt comune intre soti. In cazul decesului unuia dintre soti, partea supravietuitoare isi pastreaza partea de proprietate (de obicei jumatate), iar doar partea decedatului se imparte intre mostenitorii directi sau succesorii lor.
Un teren l-am vândut printr-o agenție imobiliara.
D-ta personal nu puteai vinde un teren care îți aparține doar parțial. Astfel, nici mama ta nu putea efectua singură această vânzare, căci terenul nu îi aparține în totalitate.
După dezbaterea de moștenire, pentru a putea dispune de acest teren, trebuie făcută ieșirea din indiviziune, cu proces sau la notar, astfel încât în final, să rezulte în cartea funciară trei bucăți de teren, întabulate pe numele fiecăruia dintre voi, mamă și frați. Doar apoi ați putea să îl vindeți, iar agenția imobiliară ar trebui să știe asta. Astfel mama nu poate face nici o manevră pentru a-l vinde doar ea pe tot, fără semnăturile voastre. Iar notarul nu poate el decide în momentul vânzării ca să primiți fiecare ceea ce ți se pare ție corect. Asta nu se poate.
Și mama mea v-a primii ea toată suma de bani în contul ei?
Nu ai înțeles ce am spus? Dacă sunteți încă împreună toți trei proprietari, mama nu poate vinde terenul fără voi, încât să primească banii pe teren. Ea nu îl poate vinde acum, căci terenul nu este al ei. Așa că nu poate primi nimic în cont, căci nu îl poate vinde.
Buna ziua.Numele meu este Marcu Marius
La primaria de unde apartin se dezbate succesiunea si mai dureaza putin
eu am cumparat un teren iar vanzatorul a decedat am facut actele la notar cand era in viata
Mostenitori sunt minori
iar cu mama copiilor nu era casatorit
minori au obligatia sa duca la bun sfarsit dorinta sau promisiunea de vanzare al tatalui dupa ce se face succesiunea?!
E dreptul tau sa primesti suma de bani aferenta cotei tale de proprietate in contul tau.
Nu conteaza ca mama vrea sa incaseze singura toti banii. Nu e dupa cum vrea ea. Trebuie sa-i spui notarului faptul ca vrei ca banii tai sa intre in contul tau si el va trece numarul tau de cont in contractul de vanzare-cumparare. Banca livreaza banii in conturile si cotele specificate in contract.
Tu inainte de a semna contractul la notar il citesti. Daca nu scrie acolo ca tu primesti banii in contul tau, poti refuza sa-l semnezi.
Asa este, eu sper ca mama sa nu fi vorbit deja cu notara despre asta sa nu facă ea demersuri aiurea nu vreau nici sa ma cert cu ea ca m-am saturat de jignirile ei dar oricum e foarte manipulatoare și parșiva...
Se tot victimizează intr-una ca are probleme cu tensiunea alea într-adevăr are, dar cu toții am suferit de pe urma lui tata dar dacă ne victimizam intr-una nu rezolvam nimic, trebuie sa fim și realiști oricum știe sa joace bine teatru și ma enervează, o cunosc destul de bani...
Chiar daca mama a vorbit cu notara, poti vorbi si tu cu ea. Daca nu te implici si nu faci nimic va fi cum vrea mama ta. Notara nu are de unde sa stie ce vrei tu daca nu ii spui.
Daca tot spune mama ca are probleme cu tensiunea spune-i ca trebuie sa stea linistita, ca nu e bine sa se agite si ca te ocupi tu de problema.
Nu va mai certati pentru bani, oricum sunt ai vostri. Mai mult conteaza ca o aveti pe mama voastra decat banii in sine. O sa primiti si banii ca nu cred ca are ea ce sa faca cu ei, tot prntru voi ii strange.
1. In primul rand impartirea mostenirii, daca terenul ese mostenirea tatalui tau (deci bun propriu al lui) se face astfel:
- mama 25%
- tu si fratele tau cate 37, 5%; de aici vine procentul mai mare, nu de la faptul ca ati facut dezbatereamostenirii, ca nu ati facut-o voi. A facut-o notarul, la care ati participat toti trei. Poate voi ati achitat taxele notariale pentru dezbatere, taxe care se impart de notar pe mostenitori.
2. Daca impartiti suma in mod egal, ii faceti o favoare mamei tale.
3. Avand certificat de mostenitor, puteti sa vindeti terenul cu semnatura de vanzatori a mamei si a voastra.
4. La incheierea contractului, notarul va trece suma ce revine fiecaruia si contul in care se vireaza banii fiecaruia. Notarul nu va elibera contractul pana ce cumparatorul nu vireaza banii si vine cu dovada acestor virari, cand voi veti semna contractul. Mai e posibil ca banii sa fie dati fiecaruia in fata notarului, lucru ce se consemneaza in contract.
Mama mia! Toti se pricep la... nimic!
Nu este nevoie de iesirea din indiviziune daca va prezentati la notar toti mostenitorii.
Banca, va vira fiecaruia in contul indicat un procent din suma. Acel procent este dat de cota mostenita. Indiferent cum vreti voi.
Fiecare dintre voi sa indice contul pe care il are.
P.S. Nu aveti procent mai mare pentru ca voi ati umblat la notar, ci pentru ca asa e legea. Dar atentie! Mama are jumatatea sa proprie din tot terenul. Se imparte numai jumatatea tatalui. De acolo aveti voi "partea" cea mai mare. Nu aveti dreptul la partea mamei (1/2 + 1/4) atata timp cat traieste.
Probabil tatal defunct era singurul proprietar al terenurilor, posibil ca le detinea dinaintea casatoriei sau le-a obtinut prin mostenire de la parintii lui, de aceea Wordofthat999999 a spus "noi am moștenit din partea lui niște terenuri".
Sigur ca, daca terenurile erau proprietate comuna a sotilor atunci sotia avea o cota-parte din ele cu mult mai mare decat cea indicata de mine, respectiv de 5/8 (62, 5%), 4/8 fiind proprietatea ei si 1/8 mostenire si ambii copii doar de 3/8 (37, 5%).
Posibil. Din moment ce spune ca doar ei doi au facut succesiunea. Dar nu mentioneaza nimic. Multi inca mai fac succesiunea ca pe vremuri: Era al tatei, acum e al meu. Mamele in viziunea lor nu au nici un drept.
E acolo un aspect care pe mine m-a deranjat, dar nu i-am spus nimic. "ea a zis ca o sa-mi ofere un sfert din bani și mie nu-mi convine aspectul asta. " Copiii cred ca totul li se cuvine. Nu conteaza ca parintii au muncit si au cumparat acel teren. De aici am avut banuiala ca mama este coproprietar.
Mama mea vrea sa ia ea toți banii în contul ei de la cumpărături adică ea crede ca acel cumpărător o sa, i vireze ei toți banii, dar eu nu vreau asta, eu vreau ca legea sa o oblige ca acei sa ne vireze separat fiecare în contul lui asa ar fi normal
Voi ati trecut pe la notar pentru antecontract?
Dupa asta mai vorbim. Ca sunt cateva neclaritati acolo. De ex. pamanturile erau doar ale tatei sau si mama era proprietar acolo?
Acel teren a fost a tatălui mostenire de la părinții lui! Mama nu a fost proprietara la acel teren
Mama nu a fost deloc proprietar, au fost ale tatălui moștenire de la părinții lui.
In cazul asta, cum spune @Iondelasal, numai voi copiii puteti vinde si primi banii. Mama nu poate face nici o vanzare.
Legea asa spune: fiecare indica notarului (la incheierea contractului) un numar de cont unde sa i se vireze banii din vanzare. Fiecare cu cota sa.
Mama mea nu si-ar dori asta sa se imparta la toți 3, ea vrea ca toată suma sa ii se vireze în contul și mie teama sa nu facă vreun demers legat de asta ca să ii se vireze totul ei. După ce o sa primească ea tot o sa dea cât vrea ea f puțin sau în cel mai rău caz nimic! O sa fiu la mana ei practic și m-am certat de multe ori pe tema asta cu ea și m-am saturat mai o șansă de la lege...
Mama mea nu si-ar dori asta sa se imparta la toți 3, ea vrea ca toată suma sa ii se vireze în contul și mie teama sa nu facă vreun demers legat de asta ca să ii se vireze totul ei. După ce o sa primească ea tot o sa dea cât vrea ea f puțin sau în cel mai rău caz nimic! O sa fiu la mana ei practic și m-am certat de multe ori pe tema asta cu ea și m-am saturat mai o șansă de la lege...
Tu suspectezi ca notara nu va respecta legea? Crezi ca risca puscaria?
Dar hai sa ti-o spun pe sleau: nu imi place cum pui problema.
Mama ta a trait cu tatal tau. L-a hranit, l-a spalat, l-a... giugiulit si poate i-a suportat multe hachite. Iar tu vii si ridici pretentii. Te certi cu ea pentru ca vrei bani. Ai nevoie de bani, mergi la munca grea si banoasa. Nu astepta sa te intretina parintii.
Daca ar fi dupa mine, as face legea ca nici un copil sa nu primeasca nimic pana nu mor AMBII parinti. Pentru ca s-au vazut multi batrani ramasi pe drumuri din cauza lacomiei copiilor.
Ce crezi ca va face mama ta cu banii? Tot pentru copii ii foloseste sau ii strange.
Nu poate face asta, asa cum am spus in primul raspuns ea are o cota mai mica decat fiecare dintre copii si banii din vanzare se vor imparti conform cotelor fiecarui vanzator, daca nu va intelegeti altcumva, de ex. sa fie impartiti in cote egale.
La notarul public veti solicita cum sa fie impartit pretul si ca vanzatorul sa va dea fiecaruia cota respectiva, cash sau prin virare in contul bancar.
Deja a mentionat ca terenurile erau proprietate numai a tatalui, obtinute de acesta prin mostenire de la parintii lui, exact cum credeam si eu.
Ha! Mi s-a sters un raspuns. Nu inteleg de ce.
"Terenurile care au fost pe numele lui tata sunt acum pe numele meu ale lui frate-miu și pe numele mamei pe numele la toți 3"
Si mai tarziu:
"Mama nu a fost deloc proprietar, au fost ale tatălui moștenire de la părinții lui."
Eu muncesc și voi munci mereu, doar ca mama a fost cu ideea de a vinde apartamentul eu n-am fost cu ideea. Dar i-as spus totuși dacă îl vinde sa am și eu dreptul sa primesc și eu ceva de la el. Ce eu n-am drepturi sau ce? Și eu am suportat multe de la tata toată familia. Dar asa este corect nu sa ia ea toți banii sa facă ea ce vrea cu ei
Ea doresti mai mult ca ea sa-si schimbe masina și sa renoveze casa.
Mi-a placut cum ai pus problema. E foarte urat din partea unui copil sa vorbeasca de rau parintii. Suntem 6 frati, dar pana nu a murit si al doilea parinte, totul a ramas la casa parinteaca, desi in acte aveam fiecare partea noastra legala. Dupa, am impartit prin intelegere frateasca, ramanand in buna parte fratelui care a locuit cu parintii. Si am avut, numai teren, peste 6 ha.
Gresesti.
Sotul supravietuitori are dreptul de a mosteni la 25% din bunurile ce-i revin sotului decedat, indiferent ca sunt din mostenirea lui sau dobandite pe timpul casatoriei.
(Art. 972. – (1) Cota soţului supravieţuitor este de:
a) un sfert din moştenire, dacă vine în concurs cu descendenţii defunctului Masa succesorala este compusa din toate bunurilor şi valorilor de orice fel, care, fac parte din patrimoniul defunctului, indiferent cum au fost dobandite. Nu exista masa succesorala pe categorii de mostenitori.
Nici copiii si nici mama nu au dreptul sa vanda fara consimtamantul mamei, decat daca s-a dezbatut mostenirea.