| JustM3JustABoy a întrebat:

Am niste foarte importante : din punct de vedere legal, parintii unui copil de 16 ani (nu e vorba de mine) au dreptul sa-l opreasca sa se mai duca la scoala? sau au dreptul sa-i interzica sa iasa din casa? Protectia Copilului ar avea ce face in acest caz?
Sa va explic mai clar : parintii prietenei mele nu vor sa o mai lase la scoala din cauza mea (sunt dusi cu pluta pentru. ca nu ar avea niciun motiv sa faca asta), ii interzic sa iasa din casa, cred ca o si lovesc si mai mult ca sigur ii vorbesc urat. Nu stiu daca ar putea face ceva Protectia Copilului si de asta va intreb. Multumesc anticipat!

10 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Nu numai ca nu au dreptul sa-i interzica scoala ci sunt obligati sa o ajute sa urmeze cursurile, cel putin pana la 10 clase dar si in continuare daca ea vrea. Daca o impiedica pot fi amendati.
Ar fi bine sa se adreseze Protectiei copilului dar se poate interveni si cu ajutorul scolii, mai ales prin diriginta sau director.

Salontanul
| Salontanul a răspuns:

Poti sa te adresezi protectiei copilului si cu plangere la politie pentru rele tratamente aplicate minorului. Vor fi nevoiti sa o lase la scoala sau vor fi decazuti din drepturile parintesti dar atunci ii alt bai ca trebuie s-o institutionalizeze (s-o duca in familie adoptiva sau case pentru minori).

| NoTurbinaNoGood a răspuns:

Legal, parintii sunt obligati sa trimita copilul la scoala, pana termina clasa a 10-a. Au voie sa o inchida in casa, pentru ca e minora, dar sa ii vorbeasca urat si sa o loveasca, nu. Protectia copilului ar putea interveni in acest caz.

| 116111 TelefonulCopilului a răspuns:

Buna,

Hai sa stam de vorba. Vrem sa te ajutam sa-ti fie mai bine.
Asociatia Telefonul Copilului poate fi partenerul tau de discutii sau poate fi prietenul tau atunci cand te confrunti cu o problema. Confidentialitatea este cuvantul cheie in relatia ta cu serviciul Telefonul Copilului, oferit de organizatia noastra.
Apelul catre 116 111 este gratuit din retelele Romtelecom si Cosmote, de luni pana duminica, in intervalul orar 08.00 – 00.00. Mai multe poti afla si la: http://www.telefonulcopilului.ro/intrebari-frecvente
Pentru ca problemele cu care te confrunti reprezinta subiecte delicate si te-ai putea simti in largul tau mai degraba in mediul online, te indrumam sa ne transmiti mesajul tau la telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro

Asteptam sa te ajutam!

| Laaaaaariiiiiiiii a răspuns:

Clar nu. Chiar daca sunt parinti ei si au crescut-o si asa nu au voie, pana la 18 ani pana ce devine majora nu au voie sa ii interzica scoala, are drepturi pentru ca este inca un copil. Protectia copilului s-ar putea sa aiba ceva de spus, sau sunati la telefonul copilului

| Lila10 a răspuns:

Clar ca PROTECTIA COPILULUI ar avea ceva de spus in legatura cu asta! Nu au dreptul sa o bata! Si daca ii interzice la scoala, politia le va da o amenda pentru sustinere de abandon scolar!

| Lila10 a răspuns:

Scuze ca intru in detalii, dar de ce din cauza ta nu o mai lasa la scoala?

| JustM3JustABoy explică (pentru Lila10):

Pentru ca sunt posesivi, nu vor ca ea sa aiba prieten, vor ca iubitul sa fie ales de ei ci nu de ea... Sunt oameni inculti care n-au vazut decat ce a facut "mamaie" si "tataie" care s-au casatorit de la 14 ani. Cred ca ai inteles...

| Missie997 a răspuns:

Din punct de vedere legal parintii unui copil nu au dreptul de a interzice sa nu se mai duca la scoala, daca copilul este batjocorit de parinti (batut, etc) protectia copilului se poate anunta si este ceva de facut in privinta asta. pa pa :*

| JoseCallejoNNn a răspuns:

Daca e cum zici tu(adica fata e batuta, batjocorita, si nu e lasa-ta sa invete, cred ca prot copilului ar putea face ceva...