| adyb0y a întrebat:

Am si eu o mica intrebare,daca am categoria B, am permisiunea de a conduce un moped 49cmc? Va multumesc

8 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Da, ai voie, conform L.295/2002, republicata in 2006, cu md. si compl. ulterioare, mopedul se poate conduce cu orice categorie, citez:
"d) permisele de conducere eliberate pentru orice categorie sunt valabile pentru vehiculele din categoria AM;"

| adyb0y explică (pentru Ioandelasal):

Multumesc frumos.

| angel74dm a răspuns:

Ai, pentru că în general cu o categorie poţi conduce o subcategorie, adică mai pe româneşte, dacă ai categoria A poţi conduce subcategoriile AM, A1 şi A2, dacă ai categoria B, poţi conduce subcategoriile de la B (B1) precum şi subcategoriile de la A (AM, A1, A2) şi tot aşa...

| JohnnyBi a răspuns (pentru angel74dm):

Nu mai exista categorii si subcategorii. si cu B nu poti conduce A1 si A2, doar AM.

| angel74dm a răspuns (pentru JohnnyBi):

S-ar putea să fie aşa la a doua parte a afirmaţiei, deoarece pe forumuri sunt păreri împărţite, deoarece unii zic că doar AM poţi conduce cu B-ul, alţii şi A1 şi A2, în schimb vizavi de prima parte, trebuie să te contrazic.
Există 10 categorii şi 8 subcategorii.
Categorii: A, B, BE, C, CE, D, DE, Tr, Tb, Tv (ultimele trei fiind tractor troleibuz, şi tramvai)
Subcategorii: A1, A2, B1, B1E, C1, C1E, D1, D1E.

| JohnnyBi a răspuns (pentru angel74dm):

Nu, nu poti conduce. pentru ca am B-ul de 6 ani si acum fac A. mopede este una, motociclete e alta. treci de la 7 kW si 70 kg la cu totul alta categorie de putere.
am avut un amic, cu o motocicleta de 125 trecuta in acte ca 49 (teoretic, categoria AM) si politistul si-a dat seama ca aia nu e de 49 si a iesit scandal mare cu dosar penal pentru conducere fara permis pentru categoria aia, desi omul are B. eu nu ma interesez pe forumuri despre chestii de genul. e prea riscand sa imi risc cazierul pentru pareri. instructorii moto zic una, politia aceeasi, scolile auto/moto cu teoria acelasi lucru. cu o categorie poti conduce AM si atat. vrei A1, A2, ori dai pentru ele ori pentru A. si mi se pare corect. cu ce te ajuta experienta in masina pe 2 roti? nu te invata sa te inclini, contraviraj, anti-voblaj si altele ce te invata la scoala moto

| djdani2010 a răspuns:

Nu, ai nevoie de categoria A.

| JohnnyBi a răspuns (pentru djdani2010):

Sa nu zici acum ca tu ai permis de B ca nu cred. AM ca si categorie este inclus in ORICARE din celelalte categorii. de la A1, A2, A, B1, B, C, D, C+E, D+E. oricare din astea pot conduce mopede cu o capacitate cilindrica mai mica de 50 cmc si/sau maxim 7 kW