Nu vad nimic bun in regionalizare. Adevarul este ca Romania-i prea mare si asta ii deranjeaza pe cei din occident. O sa ne imparta marunt ca pe Iugoslavia iar apoi fiecare regiune isi va cere singura independenta, fiind manipulati cu o viata mai buna si promisiuni echivalente cu 0.
Am mai vazut scena asta, nu multumesc. Spun NU clar regionalizarii.
Aha, deci tu spui ca sunt unii pe care Romania, chiar si asa cum este ea, de fapt cum a ajuns, ii roade. Poate ca ai dreptate. Noi prea am ajuns sa judecam totul in bani. Ma uitam la televizor cu ceva timp in urma, aratau viata oamenilor din niste sate din Bucovina, unde somajul era foarte ridicat. Cu toate astea, casele erau foarte ingrijite si oamenii parea multumiti si fericiti cu viata pe care o aveau.
Daca Valahia ar fi suverana, dupa cum spui ar fi mult mai mica.Regionalizarea nu aduce nimic bun.Pentru oamenii de rand. Oricum prin asta se urmareste interesele unora.In plus vor fi cheltuieli foarte mari.Pentru un anumit act care iti trebuie trebuie sa mergi pana in alta parte.Va fi o harababura.Mai mare decat pana acum.
Da, ar fi un teritoriu cel mult de dimensiunea Olandei si destul de limitat ca resurse. Insa nu s-a pus niciodata problema pana acum ca aceste regiuni sa fie autonome. Deci nu vor fi regiuni federale, ca in Germania, de exemplu. Treaba cu actele, ei (politicienii) au promis ca o rezolva prin cateva modificari legislative la nivelul institutiilor locale.
Eu vad un lucru bun in descentralizare,criteriile de formare a regiunilor parca mai trebuie cizelate, dar de suveranitate administrativ teritoriala nu crd ca trebuie sa ne speriem, totusi prin regionalizare s-ar putea accesa mult mai usor fondurile europene, ceea ce ar fi un real avantaj, in plus s-ar stimula colectarea de taxe si impozite iar bugetul nu s-ar duce la Capitala, de unde sa se intoarca in teritoriu dupa bunul plac al celor din guvern.Respecte
''iar bugetul nu s-ar duce la Capitala, de unde sa se intoarca in teritoriu dupa bunul plac al celor din guvern''
Nu, se va duce probabil la institutiile numite sa coordoneze noile regiuni, conducatorii acestor institutii urmand sa fie lachei numiti politic a partidului aflat la guvernare. Adica se va intampla fix acelasi lucru ca si pana acum, doar ca se va fura la o scara mai mare datorita stimularii colectarii taxelor si impozitelor.
Criteriile ar trebui sa fie mai mult istorice si mai putin economice, pentru ca stabilitatea economica a devenit foarte relativa peste tot in lume la ora actuala. Din pacate, suveranitatea administrativ teritoriala va fi si ea tot relativa conform actualului model pe care se lucreaza (ma rog, nu par sa se omoare cu lucrul).