Detinatorii permisului de conducere de categoria B au dreptum, in plus, sa conduca autovehicule ce se incadreaza la categoria AM (mopede) si categoria B1, conform OUG 195/2002, rep. in 2006, cu md. si compl. ulterioare, citez:
"(2) Permisele de conducere dau dreptul de a conduce vehicule pe drumurile publice, după cum urmează:
d) permisele de conducere eliberate pentru orice categorie sunt valabile pentru vehiculele din categoria AM;
f) permisele de conducere eliberate pentru categoriile A, B, C sau D sunt valabile pentru categoriile A1, A2, B1, C1, respectiv D1;"
La aceste categorii se incadreaza, citez:
"„21. moped - autovehicul, cu două sau trei roţi, a cărui viteză maximă prin construcţie este mai mare de 25 km/h, dar nu depăşeşte 45 km/h şi care este echipat cu un motor cu ardere internă, cu aprindere prin scânteie, cu o capacitate cilindrică ce nu depăşeşte 50 cmc sau cu un alt motor cu ardere internă ori, după caz, electric, a cărui putere nominală continuă maximă nu depăşeşte 4 kW, iar masa proprie a vehiculului nu depăşeşte 350 kg, neincluzând masa bateriilor în cazul vehiculului electric. Este asimilat mopedului cvadriciclul uşor, astfel cum este definit la pct. 6 partea A din anexa nr. 1 la secţiunea 4 din Reglementările privind omologarea de tip şi eliberarea cărţii de identitate a vehiculelor rutiere, precum şi omologarea de tip a produselor utilizate la acestea - RNTR 2, aprobate prin Ordinul ministrului lucrărilor publice, transporturilor şi locuinţei nr. 211/2003, cu modificările şi completările ulterioare; "
Conform Ordinului nr.211/2003, cu modificările şi completările ulterioare, citez:
"6. Categoria L6e - cvadricicluri uşoare, respectiv vehicule cu 4 roţi a căror masă la gol este de cel mult 350 kg, exclusiv masa acumulatorilor în cazul vehiculelor cu tracţiune electrică, având viteza maximă constructivă de cel mult 45 km/h şi echipate cu un motor:
a) cu o cilindree de cel mult 50 cmc dacă este un motor cu ardere internă cu aprindere prin scânteie, sau
b) cu o putere maximă netă de cel mult 4 kW dacă este un alt motor cu ardere internă, sau
c) cu o putere nominală continuă maximă de cel mult 4 kW dacă este un motor electric."
"e) categoria B1: cvadricicluri a căror masă proprie nu depăşeşte 400 kg (550 kg pentru vehiculele destinate transportului de mărfuri), neincluzând masa bateriilor în cazul vehiculelor electrice şi care sunt echipate cu motor cu ardere internă a cărui putere netă maximă nu depăşeşte 15 kW sau cu motor electric a cărui putere nominală continuă maximă nu depăşeşte 15 kW;"
In concluzie nu pot conduce motociclete de categoria A1, respectiv cele cu CC intre 51 cmc si 125 cmc.
Zice asa: Categoria B – include:
– autovehiculul a carui masa totala maxima autorizata nu depaseste 3.500 Kg si al carui numar de locuri pe scaun, in afara conducatorului, nu este mai mare de 8
– ansamblul format dintr-un autovehicul tragator din categoria B si o remorca a carei masa totala maxima autorizata nu depaseste 750 Kg
– ansamblul de vehicule a carui masa totala maxima autorizata depaseste 750 Kg, iar masa totala maxima autorizata a intregului ansamblu depaseste 3500 kg
Subcategoria B1 – autovehiculul cu trei sau patru roti avand masa proprie peste 400 kg, dar nu mai mare de 550 kg, echipat cu un motor cu ardere interna cu capacitate cilindrica mai mare de 45 cmc sau cu orice alt motor cu o putere echivalenta ori viteza prin constructive mai mare de 50 Km/h
Tot ce este sub limitele maxime admise se poate conduce. Concluzia: da.
Păi "autovehiculul cu trei sau patru roti" nu se referă ȘI la scutere și motociclete..Concluzia:nu
Vezi ca ti-a raspuns mai corect Ioandelasal. E jurist de meserie. Scuze!
Mulțumesc foarte mult! Așadar concluzia ar fi că nu pot conduce scutere, mopede și motociclete cu CC mai mare de 50 cmc. Dar cu Categoria B pot conduce INCLUSIV 50 cmc? Îmi caut ceva micuț cu care să fac naveta, dar fără să capăt dosar penal. ) Și am găsit multe anunțuri cu 50 cmc.
Bineinteles, n-ai citit cu atentie ce ti-am scris si prevederile citate?
Scuterele de pana la 50 cmc inclusiv se incadreaza la categoria AM si pot fi conduse cu orice categorie detinuta.
UnchiulRamiz întreabă: