Întrebare recomandată | DeyCj a întrebat:

Eu lucrez pentru o firmă de pază ca agent securitate, realizez lunar 240 de ore și am un program de 2 zile 12 ore de Zi 2 zile 12 ore de noapte și apoi 2 zile libere, adică 12/12(zi),12/12(noaptea)/48 libere.Acuma conducerea firmei a decis că acest program este ilegal și a modificat de mâine(fără a consula și anunța din timp salariații din puctul de lucru de acest fapt în prealabil programul la 12/24 invocând motivul ilegalității acestuia din prezent
Ceare din cele două orare ar fi mai legale și cum aș putea contraataca legal acest abuz(Dacă se consideră un abuz)?
Cum ar trebui să fiu salarizat corect(Luna trecută am luat 720 net pe 240 de ore și am avut și ore de noapteacel puțin 40 de ore) ținând cont că firma plătește la stat taxe doar pentru 8 ore/40 de ore pe săptămână, iar noi muncim cu 80 de ore în plus, adică 240 de ore lunar iar la trei luni plus 12 ore, și care este modalitatea legală(lege si articol dacă se poate) prin care aș putea contraataca acest lucru legal?
Există vreun temei legal pentru a mă concedia dacă voi refuza să lucrez 12/24 și voi lucrea după anuntare în prealabil a conducerii conform contractului de muncă încheiat cu firma care este pe 8ore/zi//40 de ore săptămânal?
Există vreun temei legal prin care firma de pază poate refuza acordarea concediului de odihnă anual unui salariat?
Mulțumesc anticipat de răspunsuri.

Răspuns Câştigător
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Orarul legal este 12 ore timp de lucru si 24 ore timp de odihna.
Te poate concedia ca sanctiune disciplinara, daca refuzi sa te prezinti la lucru, se va considera absenta nemotivata.
Conform Codului muncii, republicat in 2011, citez:
Conform Codului muncii, republicat în 2011, citez:
ART.111. Timpul de muncă reprezintă orice perioadă în care salariatul prestează munca, se află la dispoziţia angajatorului şi îndeplineşte sarcinile şi atribuţiile sale, conform prevederilor contractului individual de muncă, contractului colectiv de muncă aplicabil şi/sau ale legislaţiei în vigoare.
ART.112.(1) Pentru salariaţii angajaţi cu normă întreagă durata normală a timpului de muncă este de 8 ore pe zi şi de 40 de ore pe săptămână.
(2) În cazul tinerilor în vârstă de până la 18 ani durata timpului de muncă este de 6 ore pe zi şi de 30 de ore pe săptămână.
ART.113.(1) Repartizarea timpului de muncă în cadrul săptămânii este, de regulă, uniformă, de 8 ore pe zi timp de 5 zile, cu două zile de repaus.
(2) În funcţie de specificul unităţii sau al muncii prestate, se poate opta şi pentru o repartizare inegală a timpului de muncă, cu respectarea duratei normale a timpului de muncă de 40 de ore pe săptămână.
ART.114.(1) Durata maximă legală a timpului de muncă nu poate depăşi 48 de ore pe săptămână, inclusiv orele suplimentare.
(2) Prin excepţie, durata timpului de muncă, ce include şi orele suplimentare, poate fi prelungită peste 48 de ore pe săptămână, cu condiţia ca media orelor de muncă, calculată pe o perioadă de referinţă de 4 luni calendaristice, să nu depăşească 48 de ore pe săptămână.
(3) Pentru anumite activităţi sau profesii stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil, se pot negocia, prin contractul colectiv de muncă respectiv, perioade de referinţă mai mari de 4 luni, dar care să nu depăşească 6 luni.
(4) Sub rezerva respectării reglementărilor privind protecţia sănătăţii şi securităţii în muncă a salariaţilor, din motive obiective, tehnice sau privind organizarea muncii, contractele colective de muncă pot prevedea derogări de la durata perioadei de referinţă stabilite la alin. (3), dar pentru perioade de referinţă care în niciun caz să nu depăşească 12 luni.
(5) La stabilirea perioadelor de referinţă prevăzute la alin. (2)-(4) nu se iau în calcul durata concediului de odihnă anual şi situaţiile de suspendare a contractului individual de muncă.
(6) Prevederile alin. (1)-(4) nu se aplică tinerilor care nu au împlinit vârsta de 18 ani.
ART.115.(1) Pentru anumite sectoare de activitate, unităţi sau profesii se poate stabili prin negocieri colective sau individuale ori prin acte normative specifice o durată zilnică a timpului de muncă mai mică sau mai mare de 8 ore.
(2) Durata zilnică a timpului de muncă de 12 ore va fi urmată de o perioadă de repaus de 24 de ore.
ART.116.(1) Modul concret de stabilire a programului de lucru inegal în cadrul săptămânii de lucru de 40 de ore, precum şi în cadrul săptămânii de lucru comprimate va fi negociat prin contractul colectiv de muncă la nivelul angajatorului sau, în absenţa acestuia, va fi prevăzut în regulamentul intern.
(2) Programul de lucru inegal poate funcţiona numai dacă este specificat expres în contractul individual de muncă.
ART.117. Programul de muncă şi modul de repartizare a acestuia pe zile sunt aduse la cunoştinţă salariaţilor şi sunt afişate la sediul angajatorului."
Daca faci peste 40 de ore saptamanal poti cere sa ti se plateasca orele suplimentare, daca nu sunt compensate cu timp liber.
Firma este obligata sa acorde concediul anual, perioada de concediu fiind stabilita de comun acord cu salariatul.
Daca esti nemultumit de ceva poti reclama la ITM sau poti da firma in judecata.

3 răspunsuri:
| DeyCj explică:

Ca o precizare ar fi că am 3 lei pe oră.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Adreseaza-te Inspectoratului teritorial de munca. Ei stiu mai bine toate "portitele" si drepturile. Iata drepturi: http://www.itmmehedinti.ro/gdang.htm

Răspuns utilizator avertizat