| DeyCj a întrebat:


În cazul unui salariat aflat în perioadă de probă 90 de zile, acesta fiind angajat din 30 Septembrie.
Salariatul a suferit o fractură la mâna stângă și a fost nevoit să-şi ia concediu medical, primul cu cod 06(urgenţă medico-chirurgicală) din data de 07-11 Noiembrie, urmând ca medicii să-i prelungească acest concediu medical timp de o lună 11 Noiembrie-11 Decembrie cu cod 02(boală obișnuită) împărțit în două perioade: 11-30 Noiembrie, 30-11 Decembrie.
Zilele de plată a salariilor este 30 a lunii avans şi 15 a lunii salariul conform contractului de muncă.
Acesta a fost plătit cu întârziere de 5 zile în data de 15 noiembrie, incluzând cele 5 zile de concediu medical, iar în prezent nu a fost plătit deși în data de 30 era ziua de avans, angajatorul susține că el nu-i plătește nimic ci casa de asigurări îi va plăti și în prezent refuză să-i achite avansul cuvenit.
Salariatul a trimis pe watsapp şefului său direct copii ale concediilor medicale în data de 11 Noiembrie, iar în data de 03 Decembrie a predat şi concediile medicale în original însoțite de adeverinţa eliberată de casa de pensii în care apar stagiile de cotizare, șefului direct care este şi administratorul firmei, îndeplinind stagiul minim de cotizare de 6 luni din 12 anterioare acordării concediului medical.
Salariatul a decis să înceteze raporturile de muncă cu angajatorul printr-o notificare scrisă trimisă şefului direct pe watsapp(începând cu data de 12 Decembrie 2020 raporturile de muncă încetează).
În această situație salariatul este îndreptățit să primească despăgubiri pentru întârzierea plății drepturilor salariale?
În practică angajatorul era obligat să plătească salariatului un avans din salar care să conţină plata perioadei 11-30 al concediului medical sau angajatorul este obligat să-i plătească salariatului concediul medical în data lichidării, adică în data de 15 Decembrie?
În cazul în care raporturile de muncă încetează în data de 12 decembrie această dată poate fi considerată zi de lichidare sau lichidarea se menține în data de 15 Decembrie?
În cazul în care salariatul beneficiază de despăgubiri cum trebuie să procedeze?
În cazul de față angajatorul poate fi acuzat de refuz nejustificat de plată a concediului medical? sau angajatul îl poate acuza de această faptă doar dacă refuză să-i plătească concediul medical după lichidare?

Răspuns Câştigător
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Ti-am explicat in detaliu cum este cu concediul medical la intrebarea ta anterioara.
Angajatorul trebuie sa-ti plateasca indemnizatia de concediu medical la data lichidarii si nu datoreaza despagubiri.
Doar daca angajatorul nu-l plateste la acea data salariatul poate obtine obligarea la plata, printr-o actiune in judecata si sa solicite si dobanzi la suma neplatita.

3 răspunsuri:
| Yuoia a răspuns:

In cazul concediului medical, nu se plateste avans.
Nu angajatorul te plateste ci Casa de asigurari de sanatate.
Lichidarea se plateste la data fixa, nu cand depui tu demisia sau ce altceva vrei.
Nu ai ce despagubiri sa ceri in ce ai prezentat tu.

| DeyCj explică (pentru Yuoia):

Acea dată fixă în cazul meu ar fi în data de 15 decembrie cel târziu, sau când anume?
Dacă casa de asigurări îmi plătește concediul medical cum intru în posesia banilor?

| Yuoia a răspuns (pentru DeyCj):

Nu in cazul tau. Statele de plata se fac pentru toata firma odata. Nu pentru fiecare persoana cand cere. CM iti este platit prin intermediul firmei. Casa vireaza banii catre ea.