| Mohican a întrebat:

Salutare tuturor.

Daca un minor (15 ani) ataca o persoana majora, care este pedeapsa pentru minor daca victima respectiva face plangere la politie?

Multumesc anticipat!

Răspuns Câştigător
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Pedeapsa pentru o infractiune depinde de infractiunea savarsita, urmarile acesteia si persoana faptuitorului.
In cazul minorilor, de regula, se ia o masura educativa neprivativa de libertate, conform Codului penal, citez:
"ART.113.Limitele răspunderii penale  
(1) Minorul care nu a împlinit vârsta de 14 ani nu răspunde penal.  
(2) Minorul care are vârsta între 14 şi 16 ani răspunde penal numai dacă se dovedeşte că a săvârşit fapta cu discernământ.  
(3) Minorul care a împlinit vârsta de 16 ani răspunde penal potrivit legii.  
  ART.114.Consecinţele răspunderii penale  
  (1) Faţă de minorul care, la data săvârşirii infracţiunii, avea vârsta cuprinsă între 14 şi 18 ani se ia o măsură educativă neprivativă de libertate.
(2) Faţă de minorul prevăzut în alin. (1) se poate lua o măsură educativă privativă de libertate în următoarele cazuri:  
  a) dacă a mai săvârşit o infracţiune, pentru care i s-a aplicat o  măsură educativă ce a fost executată ori a cărei executare a început înainte de comiterea infracţiunii pentru care este judecat;
  b) atunci când pedeapsa prevăzută de lege pentru infracţiunea săvârşită este închisoarea de 7 ani sau mai mare ori detenţiunea pe viaţă.
  ART.115. Măsurile educative  
(1) Măsurile educative sunt neprivative de libertate sau privative de libertate.  
1. Măsurile educative neprivative de libertate sunt:  
a) stagiul de formare civică;  
b) supravegherea;  
c) consemnarea la sfârşit de săptămână;  
d) asistarea zilnică.  
2. Măsurile educative privative de libertate sunt:  
a) internarea într-un centru educativ;  
b) internarea într-un centru de detenţie.  
  (2) Alegerea măsurii educative care urmează să fie luată faţă de minor se face, în condiţiile art. 114, potrivit criteriilor prevăzute în art. 74."

1 răspuns:
| Cannibal a răspuns:

Articolul 180 cod penal are urmatorul cuprins: Lovirea sau orice alte acte de violenta cauzatoare de suferinte fizice se pedepsesc cu inchisoare de la o luna la 3 luni sau cu amenda. Faptele prevazute la alin. 1 savarsite asupra membrilor familiei se pedepsesc cu inchisoare de la 6 luni la 1 an sau cu amenda. Lovirea este mai usor de dovedit, prin vanataile, ranile sau echimozele produse de actul in sine. In cazul altor violente insa, trebuie stabilit cu exactitate care este suferinta produsa de actul infractorului.
Între 14 și 16 ani la aceste vârste, minorii vor răspunde numai dacă se dovedește că au acționat cu discernământ. În acest caz există încă prezumția lipsei de discernământ, încă aceasta este relativă, adică se poate proba contrariul. Dacă rezultă că un minor în vârstă de 15 ani, de exemplu, a avut discernământ, el va răspunde penal, conform regulilor specifice.
Față de minorii care răspund penal se pot lua numai măsuri educative. De regulă, măsurile educative sunt neprivative de libertate, și anume: stagiul de formare civică, supravegherea, consemnarea la sfârșit de săptămâna sau asistarea zilnică. Aceste măsuri educative se dispun pe durate între 4 săptămâni și 6 luni și au drept scop reeducarea, responsabilizarea minorului și înțelegerea consecințelor legale și sociale ale faptelor sale.