Recunoastrea paternitatii se poate face printr-o actiune in judecata sau printr-o declaratie autentica data la un notar public de catre tatal tau.
Dupa aceasta va merge la starea civila si se va emite un nou certificat de nastere.
Mulțumesc, deci merg cu tata la notar, declara că sunt băiatul lui, se legalizează, apoi ma duc cu el la starea civila, nu? Trebuie sa fac asta pentru a mă bagă în actele casei că am avut mai multe probleme și vrem sa le rezolvam.
Da, asa este, doar ca declaratia tatalui se autentifica, nu se legalizeaza, sunt doua proceduri notariale diferite.
Daca esti major, ai dreptul sa-ti schimbi numele.
Schimbarea numelui se face la Evidenta Populatiei, unde ti-au eliberat certificatul de nastere.
Faptul ca, tatal tau este cel biologic sau nu, se poate afla doar printr-un test de paternitate.
Intai intreab-o pe mama despre aceasta latura!
Dacă ai 24 de ani, nu știu cum a spus avocatul să rezolvi la evidența populației. Nu poate trece pe numele lui, d-ta fiind adult. Este o schimbare de nume, care se face după legislația schimbării numelui, în care vei invoca acest motiv.
Avocatul ăla cred că a învățat la Spiru...
Trebuie făcută o acțiune în instanță de recunoaștere a paternității, apoi mers la starea civilă etc.
Stai, stai, tu in certificatul de nastere, porti numele de familie al mamei, parintii tai traind impreuna dar necasatoriti? Si apoi cand ai facut buletinul la 14 ani, aparea totusi numele tatalui pe el la categoria "parinti"? Si in buletinul de major, nu mai apare categoria aia, si tu vrei numele de familie al tatalui?
Deci, stiu pe cineva care poarta numele de familie al mamei, parinti fiind necasatoriti (caci mama era maritata cu altul si ea - mama poarta numele acelui barbat, traind cu tatal si copilul), dar nu stiu daca tatal biologic a fost inregistrat in actele la copil, probabil gresesc eu si avea celalalt barbat inregistrat ca tata in acte. Deci, eu cand am facut buletin, la 14 ani, mama a facut o foaie la politie ca sa imi treaca in buletin domiciliul tatalui, ea fiind inregistrata la alt domiciliu, dar ii port numele de familie desi ei nu sunt casatoriti. Deci, daca nu este tatal deloc recunoscut in acte, trebuie sa faci un test de adn ca sa dovedesti ca este tatal tau. Cred ca daca il ai ca tata in acte, poti sa faci o cerere simpla la politie sa-ti actualizezi buletinul cu numele lui de familie.
Ce treaba are evidenta populatiei in prima faza?
Mergi cu el la Primarie-Stare Civila sa il treci tu in certificatul de nastere...si apoi la evidenta pop pentru a face tu un buletin nou.