Orice teren agricol sau neagricol poate fi impadurit.
Primaria, daca-ti platesti impozitul, n-are treaba. Eu am un prieten care, la campie, pe teren arabil si-a pus stejari. Doar ca, probabil, ulterior va trebui sa-l treci la teren nearabil!
Este bine la ce te gandii tu, dar ca idee ce arbori vrei sa pui de zici dupa 10-20 de ani sa folosesti pentru cherestea? Nu vad arbori sa creasca asa de rapid.
Intreb ca si eu ma gandii, doara ca nu-s in RO am un teren undeva ce nu-i folosit deloc, nu este pe deal dar merge, voiam sa pun pini, sau nuci.
Deci tu daca spui vrei sa pui 100 de arbori, inseamna ca terenul tau este f mic, arborii pentru cherestea se pun la distante mici 3x3 metri unde altul,indiferent cai nuc,pin sau ce o mai fi.
Daca esti curios iti pot spune ce sa faci cum sa plantezi. Dintre arborii pentru cherestea deci pui doara conifere,pentru cherestea doara conifere se folosesc, brad sau pin.
Cauta ceva seminte de pin american, iti pot spune si ce specie daca esti curios, ala este cel mai lemn pentru cherestea.
Deci orice arbore cel plantezi pentru lemn se plateaza la distante mici unu fata de altul pentru a forta copacu sa urce in inaltime, din trunchi obtii tu cheresteaua, deci ai nevoie de lungime cat mai mare.
Dupa 3 ani se fac taieri, fasonari mai bine spus, apoi la 5 si 9 ani dai jos si urci tot in sus acel copac.
Brazii, pinii se tin undeva la 30 de ani, apoi se recolteaza.Nucii si alti arbori pentru fabrici de mobila nu stiu cat timp, dar oricum cred ca multi ani.
Este o investite buna sa pui arbori pentru lemn dar o faci pe suprafete mari nu pe un sfert de ha sau 1 ha,pui pe cateva hectare, apoi cred ca esti scutit de taxe, mai asa se intampla mai in orice tara, cei care pun arbori pentru lemn nu mai platesc taxe, odata pentru ca nu scot nimic, apoi sa stimuleze oamenii sa impadureasca terenuri.
In principal vreau sa folosesc cheresteaua pentru obiecte din lemn, de la jucării pana la obiecte pentru casa, în asa fel incat si cand voi curăța copacii voi putea folosi crengile mai groase. Ca si esenta as vrea la fel, lemn pe care sa l folosesc si cand este la stadiul de creanga, de exemplu, frasin, castan, paltin Si care totodată este si bun de prelucrat. Despre cantitate, vreau să încep cu 100 de puieti si cu timpul voi crește pe alte terenuri.
Aia ce vrei tu sa faci nu este cherestea,deci vrei lemn pentru mobila,esente tari,cheresteaua se foloseste la structuri de case,la acoperisuri etc.
Ce vrei tu sa faci este doara pentru tine, nu sa vinzi acei copaci, aia e alta poveste, tu stii ce vrei, dar lemnul bun fara noduri asa se obtine, se urca arborii sus cand ramurile is subtiri inca.
Poti merge la primarie la camera agricola sau cum ii mai spune si intrebi acolo, spui ce vrei sa faci, aia o sa te lamureasca. Apoi nu o sa mai vina nimeni sa zica de ce ai pus, odata ce intrebi la ei. Poti intreba si de taxe daca pui arbori de mai platesti taxe, dar eu asa stiam ca nu mai platesti.
Intrebarea asta ar trebui sa ajunga la cunostinta primariei.
Daca raspunsul primarului este unul negativ, atunci ar trebui sa existe o organizatie de stat care se ocupa de impaduriri, si pe care as contacta-o.
Totusi, o cultura agricola are nevoie de soare in permanenta.
Multumesc! Parcela este pozitionata pe un colt, nu ar umbri nicio alta cultura a vecinilor de la rasarit până spre apus, doar drumul.
Ar trebui să te uiți repede și pe acest articol unde există niște termene limita pentru depunerea cererii de împădurire:
https://m.click.ro/......oritorii-0
Bănuiesc că fiecare pom/copac trebuie plantat într-o anumită perioadă a anului.