Conform art.141 din L.8/1996, privind drepturile de autor, cu md. si compl. ulterioare, citez:
"ART.141.(1) Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă fapta persoanei care îşi însuşeşte, fără drept, în întregime sau în parte, opera unui alt autor şi o prezintă ca o creaţie intelectuală proprie.
(2) Împăcarea înlătură răspunderea penală."
Sigur ca nu constituie infractiune si nu se pedepseste fapta comisa de o persoana fara discernamant la data comiterii faptei, discernamantul trebuie dovedit de organul de cercetare penala.
In functie de probele administrate si daca se stabileste ca persona respectiva a avut discernamant atunci se va pedepsi. Daca se va stabili ca nu a avut discernamant atunci nu se va pedepsi.
Mai multi oameni pot avea aceeasi idee, asa ca plagiatul de idei nu cred ca se pedepseste, fiind greu de dovedit ca cineva a preluat in mod constient ideea respectiva de la altcineva. In schimb copy/paste se poate depista usor, iar asta sigur nu e din cauza criptomneziei. De ex. eu am facut aceeasi afirmatie pe care o facuse mai demult Whitehead. Bine ca mi-am scanat in prealabil lucrarea cu un scanner de plagiate si am aflat cine spusese mai-nainte asta, am pus citatul intre ghilimele si am oferit sursa, pe urma am trimis lucrarea. Alta data am facut aceeasi analiza statistica a unui fisier pe care o mai facusera niste autori. Dar profesorul a recunoscut ca fisierul era vechi de 30 de ani, asa ca n-a putut sustine ca i-am copiat constient pe respectivii. Pur si simplu am ales un fisier din cele disponibile iar din el am ales doua variabile pentru care am calculat o corelatie. Sa nimeresti peste o corelatie pe care au calculat-o altii este perfect posibil daca fisierul e vechi si public.