Nu se poate da un raspuns concret si corect doar pe ce ai scris, sunt multe variabile de luat in considerare.
Mostenitorii sa se adreseze unui avocat, preferabil unul specializat in drept funciar (restituirea terenurilor), prezentand situatia completa si acte daca detin si acesta ii poate sfatui daca se mai poate obtine ceva (restituirea in natura, alt teren la schimb sau despagubire) sau nu se poate obtine nimic.
Ce înseamnă "un teren dat statului"?
Dacă statul l-a luat abuziv, atunci poate că mai au o șansă să-l recupereze (dacă-și permit să-și petreacă niște ani judecându-se cu statul și plătind avocați). Deși nu înțeleg de ce nu au făcut asta în ultimii 30 de ani și s-au trezit abia acum.
Dacă proprietarul l-a cedat statului, atunci pa.
E dat pe vremea lui nenea când îți cerea sa dai terenul. Proprietarul murise la începutul lui '90 și nimeni nu îl retrocedase de atunci.
Din câte știu eu, mulți dintre cei cărora li s-au luat terenurile au fost despăgubiți într-o formă sau alta. În București de exemplu, știu persoane cărora li s-au demolat casele dar au primit apartamente (Dacă despăgubirea a fost justă sau nu, asta este o altă discuție).
Dar chiar dacă a fost desproprietărit abuziv și nu a fost despăgubit în nicio formă, greu de crezut că moștenitorii mai pot face ceva după mai bine de 60 ani.
Și repet întrebarea. Dacă proprietarul a murit în '90, de ce moștenitorii au așteptat încă 33 de ani ca să-și pună întrebarea asta?
Si acum, daca nu sunt persoane cu vocatie succesorala, terenul intra in patrimoniul statului.
La tine cred ca alta este speta.
1. Daca terenul a fost cedat statului de proprietar, atunci nu mai are nimeni dreptul la mostenire.
2. Daca terenul a fost luat de stat datorita anumitor cauze, in primul rand trebuie vazut in baza a ce a fost luat terenul.
3. Nu am inteles: cum sa retrocedeze terenul dupa moartea proprietarului.
4. Daca terenul a fost cedat statului, atunci cel care l-a avut in posesie in anul 1960 nu mai era proprietarul lui inainte de a muri, asa ca nu este vorba de nici o retrocedare, doar daca a fost luat abuziv de stat.
Trebuia cerut conform Legii Fondului Funciar din anul 1991. În anii 1960 s-au făcut colectivizarea și unii au predat pământul la IAS și nu la CAP. IAS-, ul aparținea statului în timp ce CAP avea alt statut. În 1991 s-au restituit pământul celor ce l-au cerut fie proprietari fie moștenitori atât din CAP cat și din IAS.
Se poate, cu acte doveditoare, doar dacă persoana decedată nu a făcut un testament în care să scrie că bunurile sunt donate statului.
Nu este cu testament, deoarece acest teren este in proprietatea statului din 1960, deci cu 30 de ani inainte de a muri. Intre vii nu se pun in aplicare testamente.
Mergi la Primăria comunei pe raza căreia se află terenul respectiv și discută cu secretarul comisiei locale de fond funciar. Legea 18/1991 precum și celelalte legi care au urmat au prevăzut termene pentru depunerea de cereri de către foștii proprietari sau de către moștenitorii lor în vederea constituirii sau reconstituirii dreptului de proprietate asupra terenurilor luate, în orice mod, de către stat. Cred că este tardiv acum dar poți merge să discuți cu cei de la primărie. O altă cale ar fi prin instanțele de judecată. Succes.