Da, se poate, daca au intervenit cauze de suspendare sau intrerupere a prescriptiei.
Conform Codului penal, citez:
"ART.155. Întreruperea cursului prescripţiei răspunderii penale
(1) Cursul termenului prescripţiei răspunderii penale se întrerupe prin îndeplinirea oricărui act de procedură în cauză.
(2) După fiecare întrerupere începe să curgă un nou termen de prescripţie.
(3) Întreruperea cursului prescripţiei produce efecte faţă de toţi participanţii la infracţiune, chiar dacă actul de întrerupere priveşte numai pe unii dintre ei.
(4) Termenele prevăzute la art. 154, dacă au fost depăşite cu încă o dată, vor fi socotite îndeplinite oricâte întreruperi ar interveni.
(5) Admiterea în principiu a cererii de redeschidere a procesului penal face să curgă un nou termen de prescripţie a răspunderii penale.
ART.156.Suspendarea cursului prescripţiei răspunderii penale
(1) Cursul termenului prescripţiei răspunderii penale este suspendat pe timpul cât o dispoziţie legală sau o împrejurare de neprevăzut ori de neînlăturat împiedică punerea în mişcare a acţiunii penale sau continuarea procesului penal.
(2) Prescripţia îşi reia cursul din ziua în care a încetat cauza de suspendare."
Am ajuns la concluzia ca da. Este un dezacord sever dupa parerea mea. Unele acte pot intrerupe cursul prescrierii iar ele insasi pot necesita perioade lungi pentru. emiteri, etc, astfel incat sa se ajunga la termenul stabilit de lege pentru. prescrierea completa a faptei iar inculpatul sa fie condamnat desi legea spune expres ca trecerea acelei perioade garanteaza reabilitarea inculpatului (nu conventional ce e drept dar pertinent).
Ce te intereseaza e prescriptia speciala.
Unele tari au adoptat legi ca infractiunile grave (de ex. omor) nu se mai prescriu.
Nu este nici un dezacord, asa este legea. Si nu este vorba de nici o reabilitare, reabilitarea intervine doar in privinta unuia care a fost condamnat si a executat condamnarea.
DaciaRomania întreabă:
Utilizatoare123 întreabă: