anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Sora mea a fost casatorita 8 ani., are un copil de 6 ani a locuit cu sotul ei in casa socrilor. acum soacra a dat-o afara impreuna cu copilul iar sotul ei a ramas cu soacra in casa. cat timp a locuit acolo a facut unele investitii in casa.are sanse sa primeasca ceva la partaj/? poate sa i se ia copilul daca ea nu are casa///?

Pentru a răspunde la o întrebare trebuie să ai cont pe TPU.ro
7 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Da, poate primi suma cu care a contribuit la investitiile in casa, pe cale amiabila, iar in proces daca o poate dovedi cu acte, martori etc. Solutia data de instanta, in procesul privind incredintarea copilului, va depinde de mai multi factori, unul important fiind ancheta sociala si daca sora ta nu are locuinta atunci asta va cantari destul de greu in decizia judecatorului si poate sa incredinteze copilul tatalui. Numai bine!

| mgtow a răspuns:

I se poate lua copilul daca nu are bani suficienti ca sa-l mentina si conditiile necesare iar sora ta ar trebui sa primeasca banii investiti in acea casa dar treaba e destul de complicata...

| EUSIATIT a răspuns:

Da are multe sanse si drepturi la ceea ce au facut impreuna in 8 ani. nu are treaba soacra dar cel mai bine un avocat bun si rez toate problemele, Numai el te poate ajuta. bafta

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Depinde unde locuieste sora ta. Nu ne-ai dat informatii despre asta si e greu sa ne pronuntam. Daca locuieste cu chirie, nu e nicio problema. Tot ce trebuie sa faca e sa dovedeasca ca are un contract de inchirie al unei apartament(sau ce o fi), pe o perioada de timp. Ca are un loc de munca, din care se poate intretine si mai ales ii poate oferi minorului cele necesare pentru crestere, educatie si relaxare. Dar veniturile nu conteaza! Important e sa-l cresti! Sursele pot fi oricare si nu prea il preocupa pe judecator(doar daca tatal e senator si mama vanzatoare atunci conteaza, mai mult conteaza gradele in societate)
Legea nu doreste sa desparta mama de copil. Daca soacra si-a dat afara si nepotul, asta ii scade sansele tatalui, din moment ce acesta locuieste cu mama lui; si mama copilului poate sustine ca socra are un comportament depravat(pana la urma o minciuna nu strica si martorii pe care mama ii va aduce trebuie sa sustina acelasi lucru). Apoi ca tatal nu e in stare sa-si protejeze minorul si sa-l ingrijeasca, mai ales ca acesta nu s-a opus atunci cand odrasla sa a fost alungata. Femeia trebuie sa sustina ca a fost alungata cu forta din casa de catre socri, iar tatal copilului a asistat la acest circ ieftin. Iar un tata care nu-si apara copilul, n-are ce sa caute in viata minorului si mai ales nu e un exemplu si nici atat nu e persoana potrivita ca sa-i ofere educatie, lasitatea nu-i o calitate. Chiar daca e o minciuna, judecatorul nu stie asta si inghite orice i se spune. Pentru asta nici n-ai nevoie de avocat, daca esti inteligent si iti impui punctul de vedere. Posibil ca judecatorul va cere si o ancheta sociala, iar asta lungeste procesul. Vor fi niste oameni care vor verifica conditiile de trai, vor alcatui un dosar si in urma acestei anchete, in urma celor sustinute, judecatorul va hotara tutorele. Legea protejeaza mama si copilul, nu scrie nicaieri tatal si copilul.
E greu sa ma pronunt in legatura cu investitiile, in plus nici nu stiu daca exista un proces de divort, apoi daca urmeaza un partaj(doar in cazul in care exista bunuri dobandite in timpul casatoriei, investitiile nu se recupereaza! Nu exista lege care sa oblige pe cineva sa-ti restituie banii investiti.) Daca au cumparat, frigider, televizor, canapea s. a. Poate incepe un proces si se vor imparti: unu ia televizorul, celalalt patul si ce mai au. E mai bine sa ia produsele, decat sa astepte banii(nu de alta, dar banii nu-i mai vezi). Are nevoie de chitante de la produse din care sa reiasa ca au fost cumparate in timpul casatoriei, are nevoie de 2 martori, va fi facut o expertiza(iar expertii sunt foarte scumpi); si costurile de judecata vor fi ridicate... Se pierd cativa ani, atatia bani pentru electrocasnice? E alegerea ei, dar mai mult o sa piarda, decat o sa castige. E mai complicat si trebuie sa se studieze dosarul(dovezile, sansele, declaratia sunt mai multe). Daca alege un avocat trebuie sa aiba mare grija pe cine pune s-o apere! Iar avocatii scumpi, nu inseamna si buni. Un avocat bun greu mai gasim in ziua de azi in Romania; Nu va imbatati cu apa rece si nici atat nu-i umflat buzunarele cu bani. Eu n-as sfatui-o sa aleaga un proces de partaj! Dar divortul e obligatoriu!

| c0l0rFuLLSkY a răspuns:

Ar trebui sa vorbesti cu un avocat... nu costa mult o programare in care ii pui cateva intrebari, el e cel mai in masura sa-ti raspunda happy.

| FataDinVecini a răspuns:

Normal ca are sanse cu un avocat bun, dar daca nu are casa copilul i se pote lua de catre protectia copilului, important este ca copilul sa aiba mancare, apa si un loc in care sa doarma.

| Gabrielle_4620 a răspuns:

Da poate primi, dar din pacata ii se poate lua copilul, pentru ca nu indeplineste conditiile necesare respectiv o locuinta, va fi intrebata unde v-a creste in continuare copilul, doar daca va fi ajutata de tata cu o locuinta sau o camera din casa socriilor sai. Despre partaj si toate legiile ai aici, citeste
Legislatie
Conform art. 30 din Codul familiei, "bunurile dobandite in timpul casatoriei de oricare dintre soti, sunt de la data dobanditii lor, bunuri comune ale sotilor". Art. 31 din C. familiei stabileste bunurile ce sunt proprii fiecarui sot, bunuri care deci nu intra in masa bunurilor comune.

Aceasta forma de proprietate, poarta numele de proprietate comuna in devalmasie si se caracterizeaza prin aceea ca bunurile apartin coproprietarilor dar acestia nu au stabilita cota parte ideala din dreptul de proprietate asupra bunului.

In acest caz, pentru aceasta forma de proprietate, potrivit legislatiei in vigoare, partajul poate interveni numai dupa desfacerea casatoriei sau, in cazuri exceptionale pentru motive temeinice in timpul casatoriei, la cererea unuia dintre soti sau a creditorilor personali ai unuia dintre soti.


Tipuri de partaj
Partajul bunurilor comune dupa desfacerea casatoriei se poate face:
pe cale conventionala
pe cale judiciara


In cazul partajului in timpul casatoriei, acesta se poate realiza numai pe cale judiciara.
Pentru efectuarea partajului conventional, trebuie sa existe acordul unanim si valabil exprimat al sotilor.
Partajul judiciar este realizat de instanta de judecata.

Dreptul de a cere partajul este imprescriptibil, cu alte cuvinte, partajul poate fi cerut oricand, indiferent de intervalul scurs de la data nasterii starii de indiviziune.

In calea partajului pot exista doua obstacole: uzucapiunea de 30 de ani si existenta unui act de imparteala.

Instanta competenta sa judece procesul de partaj al bunurilor comune, in cazul in care bunurile sotilor se impart o data cu solutionarea actiunii de divort, cererea de partaj avand caracter accesoriu acesteia, este judecatoria in circumscriptia careia se afla cel din urma domiciliu comun al sotilor.


In cazul impartirii bunurilor comune ale sotilor cerute pe cale principala, in timpul casatoriei sau dupa desfacerea casatoriei, competenta se stabileste potrivit regulilor comune:
cand bunurile a caror impartire se cere sunt toate mobile, este competenta instanta de la domiciliul paratului (art. 5 C. proc. civ.)

atunci cand exista si bunuri imobile in masa partajabila, este competenta instanta in a carei raza se afla imobilul (art. 13 C. proc. civ.)

cand fiecare din parti sesizeaza o alta instanta, ambele fiind competente si daca exista identitate de parti, de obiect si de cauza, instanta cea din urma investita trimite cauza instantei mai intai sesizate (daca sunt de acelasi grad) sau instantei de grad mai inalt (daca sunt de grade diferite) (art. 163 C. proc. civ.)




Acte necesare pentru introducerea actiunii de partaj:

cerere de chemare in judecata
acte doveditoare privind proprietatea bunurilor
dovada achitare taxa de timbru judiciar + timbru judiciar


Cererea de chemare in judecata trebuie sa contina:
nume, domiciliu sau resedinta partilor
numele, calitatea, sediul profesional in cazul reprezentarii prin avocat
obiectul cererii
motivele de fapt si de drept pe care se intemeiaza cererea
aratarea dovezilor pe care se sprijina fiecare capat de cerere


Taxa de timbru judiciar:
Taxa de timbru pentru cererile de partaj se stabileste procentual la valoarea masei partajabile. In anumite conditii, se poate recupera insa, daca partajul s-a efectuat prin intelegerea partilor

Asistenta unui avocat nu este obligatorie in procesul de partaj, dar este mai mult decat recomandabila. Lipsa informarii asupra elementelor importante ale judecarii unui partaj, gresita formulare a actiunii de partaj precum si incorecta prezentare a probelor poate aduce deservicii si prejudicii grave partii neasistate de un Avocat specializat.Alte costuri ce mai pot aparea in procesul de partaj
In cazul partajului realizat fara intelegerea partilor, un important cost este cel aferent experizei ce se va realiza. Cu cat bunurilor imobile si mobile sunt mai variate, cu atat sunt necesari mai multi experti, si, implicit, mai multe costuri.


Mentiuni importante
Lipsa angajarii serviciilor juridice ale unui Avocat poate aduce elemente majore de risc din partea partilor, mai ales in cazul unui proces de partaj care se desfasoara in lipsa intelegerii intre soti.

Sustinerea eronata sau incompleta a cauzei, necunoasterea temeinica a elementelor implicate va putea atrage, in cazul proceselor complexe, mai ales atunci cand partea adversa este sustinuta de asistenta unui Avocat, la semnificative pierderi, la impartiri care nu reflecta starea de fapt din timpul casatoriei.
Sper ca te-am ajutat. Succes in continuare!