| ionutdd1 a întrebat:

Speta

In cazul unui accident de circulatie soldat cu decesul pietonului, incadrat pe alin 192 alin. (2) CP, (2-7ani)exista posibilitatea amanarii aplicarii pedepsei si implicit dreptul de a ocupa o functie care implica exercitarea autoritatii de stat? Au mai fost cazuri?

Context
-in momentul impactului, pietonul se afla in loc nepermis pe partea carosabila, cu fata la autovehicul, carosabil acoperit cu polei, ceea ce a influentat prodecerea accidentului.
-accidentul s-a produs aproape de margininea din dreapta partii carosabile, margine pe unde codul rutier recomanda a se circula cu autovehiculul ( art 41 oug 195/2002).
Exista trotuar pe partea stanga a drumului.
-conducatorul autovehiculului nu consumase alcool inainte de a se urca la volan si nici nu a savarsit alta infractiune.
-din expertiza tehnica a reiesit ca autovehiculul nu prezenta defectiuni care sa contribuie la producerea accidentului.
-accidentul s-a produs in conditii de semiinuneric.
-din expertiza criminalistica (fara expert parte) reiese faptul ca nu se poate estima viteza cu care autovehiculul a circulat pe carosabil, dar viteza de impact a fost de cca 20 km/h, datorita fazei scurte a masinii se putea observa din timp pietonul.
cauze : 1 deplasarii pietonului pe marginea carosabilului aferent sensului de mers, in conditiile in care in zona respectiva exista trotuar
2 deplasarii autoturismului la apropierea de pieton pe o traiectorie de intersectare cu cea a acestuia.
Pietonul avea aproape 80 ani, a decedat dupa aproximativ o luna de spitalizare din cauza indirecta.
Asigurarea poate acoperi costuirle spitalizarii si daunele cerute de familie? ( fiul si concubina decedatului)
Conducatorul auto nu mai fusese sanctionat contraventional la regimul rutier inainte de producerea accidentului.
Conducatorul autovehiculului are rate de platit la banci si o persoana de aproximativ 80 de ani pe care trebuie sa o intretina.

2 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Nu se poate dispune amanarea executarii pedepsei, daca instanta retine acea infractiune, avand in vedere ca pedeapsa prevazuta este de 7 ani, conform Codului penal, citez:
"ART. 83.Condiţiile amânării aplicării pedepsei
  (1) Instanţa poate dispune amânarea aplicării pedepsei, stabilind un termen de supraveghere, dacă sunt întrunite următoarele condiţii:
  a) pedeapsa stabilită, inclusiv în cazul concursului de infracţiuni, este amenda sau închisoarea de cel mult 2 ani;
  b) infractorul nu a mai fost condamnat anterior la pedeapsa închisorii, cu excepţia cazurilor prevăzute în art. 42 lit. a) şi lit. b) sau pentru care a intervenit reabilitarea ori s-a împlinit termenul de reabilitare;
  c) infractorul şi-a manifestat acordul de a presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii;
  d) în raport de persoana infractorului, de conduita avută anterior săvârşirii infracţiunii, de eforturile depuse de acesta pentru înlăturarea sau diminuarea consecinţelor infracţiunii, precum şi de posibilităţile sale de îndreptare, instanţa apreciază că aplicarea imediată a unei pedepse nu este necesară, dar se impune supravegherea conduitei sale pentru o perioadă determinată.
  (2) Nu se poate dispune amânarea aplicării pedepsei dacă pedeapsa prevăzută de lege pentru infracţiunea săvârşită este de 7 ani sau mai mare sau dacă infractorul s-a sustras de la urmărire penală ori judecată sau a încercat zădărnicirea aflării adevărului ori a identificării şi tragerii la răspundere penală a autorului sau a participanţilor."
In schimb se poate dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, citez:
"ART. 91.Condiţiile suspendării executării pedepsei sub supraveghere
  (1) Instanţa poate dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere dacă sunt întrunite următoarele condiţii:
  a) pedeapsa aplicată, inclusiv în caz de concurs de infracţiuni, este închisoarea de cel mult 3 ani;
  b) infractorul nu a mai fost condamnat anterior la pedeapsa închisorii mai mare de un an, cu excepţia cazurilor prevăzute în art. 42 sau pentru care a intervenit reabilitarea ori s-a împlinit termenul de reabilitare;
  c) infractorul şi-a manifestat acordul de a presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii;
  d) în raport de persoana infractorului, de conduita avută anterior săvârşirii infracţiunii, de eforturile depuse de acesta pentru înlăturarea sau diminuarea consecinţelor infracţiunii, precum şi de posibilităţile sale de îndreptare, instanţa apreciază că aplicarea pedepsei este suficientă şi, chiar fără executarea acesteia, condamnatul nu va mai comite alte infracţiuni, însă este necesară supravegherea conduitei sale pentru o perioadă determinată.
  (2) Când pedeapsa închisorii este însoţită de pedeapsa amenzii aplicate în condiţiile art. 62, amenda se execută chiar dacă executarea pedepsei închisorii a fost suspendată sub supraveghere.
  (3) Nu se poate dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, dacă:
  a) pedeapsa aplicată este numai amenda;
  b) aplicarea pedepsei a fost iniţial amânată, dar ulterior amânarea a fost revocată;
  c) infractorul s-a sustras de la urmărire penală ori judecată sau a încercat zădărnicirea aflării adevărului ori a identificării şi tragerii la răspundere penală a autorului sau a participanţilor.
  (4) Este obligatorie prezentarea motivelor pe care s-a întemeiat condamnarea, precum şi a celor ce au determinat suspendarea executării pedepsei şi atenţionarea condamnatului asupra conduitei sale viitoare şi a consecinţelor la care se expune dacă va mai comite infracţiuni sau nu va respecta măsurile de supraveghere ori nu va executa obligaţiile ce îi revin pe durata termenului de supraveghere."

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

99% da, mai ales ca nu exista elemente agravante