| Liviu321 a întrebat:

Stiti de cand se incepe depunerea dosarului de somaj pentru cei care au terminat 12 clase? Ce acte sunt necesare si unde trebuie sa ma duc ca sa le depun(mentionez ca am domiciliul in Bucuresti-sector 3). Daca vrei sa dai la facultate poti sa mai cer somaj sau nu e posibil? Multumesc anticipat!

Răspuns Câştigător
| alessia5158 a răspuns:

1.Pentru a beneficia de indemnizatia de somaj trebuie, intai, sa te inregistrezi in evidentele AJOFM din judetul tau in termen de 60 de zile de la DATA ABSOLVIRII. Numai dupa scurgerea termenului de 60 de zile de la inregistrare, in baza adeverintei eliberate de AJOFM ( prin care se certifica DATA INREGISTRARII in evidentele institutiei) si in baza unei declaratii pe proprie raspundere ca nu urmezi o forma de invatamant / nu realizezi venituri, vei primi indemnizatia de somaj.
2. Te duci la sediul AJOFM pentru a te informa asupra documentelor necesare inregistrarii si luarii in evidenta. Cred ca ai nevoie numai de CI + adeverinta de la scoala care sa certifice data absolvirii + adeverinta de la medicul de familie care sa certifice ca esti clinic sanatos.
3. Asa sa intelegi ca inregistrarea in evidentele AJOFM este o conditie prealabila acordarii indemnizatiei!
Ca urmare, chiar daca, dupa absolvire, te vei inregistra la AJOFM ( in termenul de 60 de zile) aceasta nu te impiedica sa dai examenul de admitere la facultate! Poti sa-l dai dar, daca vei fi admis, nu poti sa faci cererea de acordare a indemnizatiei de somaj, nu poti da acea declaratie pe proprie raspundere --- falsul in declaratii se pedepseste!

3 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

După terminarea studiilor (deci începând de astăzi) trebuie să mergi la AJOFM din judeţul tău pentru înregistrare şi luarea în evidenţă. Actele necesare pentru luarea în evidenţă:
-carte de identitate, original şi copie;
-actul de absolvire a formei de învăţământ, original şi copie;
-adeverinţa de la medicul de familie, cu menţiunea că eşti apt de muncă ori ca ai eventuale restricţii medicale.
După luarea în evidenţă începe o perioadă de 60 zile în care trebuie să-ţi cauţi o slujbă ori sa-ţi ofere ei una. Dacă nu ai reuşit angajarea, până la sfârşitul perioadei de 60 de zile şi nici nu urmezi studii superioare sau postliceale, trebuie să mergi iarăşi la AJOFM pentru înscrierea la şomaj şi de la data respectivă o să primeşti o indemnizaţie de 250 de lei lunar, până la angajare, dar nu mai mult de 6 luni.
Acte necesare pentru a primi indemnizaţia de şomaj:
- actul de identitate - original şi copie;
- actele de studii şi calificare - original şi copie;
- certificatul de naştere - original şi copie;
- certificatul de căsătorie - original şi copie (dacă este cazul);
- adeverinţa medicală - din care să rezulte că eşti apt de muncă;
-declaraţie pe proprie răspundere că nu urmezi o formă de învăţământ, autentificată la un notar public;
-adeverinţă de la organul financiar teritorial din care să rezulte că nu realizezi venituri.
Te poti inregistra, asa cum am spus la inceput, dar nu mai poti primi indemnizatia.

bursuc001
Userul Lunii
| bursuc001 a răspuns:

Bună!

DA, poţi depune Cerere pentru şomaj!


"absolventii trebuie sã se prezinte la agentiile pentru ocupare în raza cãrora îsi au domiciliul în termen de 60 de zile de la absolvire.
În cazul absolventilor de liceu, indiferent de promovarea sau nepromovarea examenului de bacalaureat, termenul de 60 de zile începe pe 1 iunie, având în vedere cã, conform Ordinului nr. 5635/2012 al Ministrului educatiei, cercetãrii, tineretului si sportului, "Cursurile claselor terminale se încheie la data de 31 mai 2013″.
În situatia în care unii tineri mai au corigente si nu au situatia încheiatã la toate materiile, acestia vor fi obligati sã se prezinte în interval de 60 de zile de la sustinerea si promovarea examenului de corigentã. În acest sens, adeverinta eliberatã de institut ia de învãtãmânt va specifica data promovãrii examenului de corigentã.
În situatia în care un absolvent de liceu nu promoveazã examenul de bacalaureat, indiferent dacã s-a prezentat sau nu la acesta, are dreptul sã se prezinte la agentia de ocupare cea mai apropiatã, în acelasi interval, respectiv 1 iunie – 29 iulie 2013.
Dacã un absolvent promoveazã examenul de bacalaureat, are în continuare obligatia sã se prezinte, în intervalul 1 iunie – 29 iulie 2013, deoarece el este considerat absolvent din momentul în care a finalizat anul terminal si are situatia încheiatã la toate materiile.
Dacã absolventii aflati într-una din situatiile de mai sus nu se prezintã în interval de 60 de zile de la absolvire (respectiv în perioada 1 iunie – 29 iulie 2013), ei au dreptul sã se prezinte în continuare pentru a se înregistra ca persoane în cãutarea unui loc de muncã, dar nu vor avea dreptul la indemnizatie de somaj.
În cazul absolventilor de studii superioare, termenul de 60 de zile în interiorul cãruia trebuie sã se înregistreze la AJOFM Vaslui curge de la finalizarea studiilor anului terminal sau de la data promovãrii examenului de licentã, dacã persoana promoveazã examenul de licentã în termen de 12 luni de la finalizarea studiilor.


Documente necesare :

În vederea înregistrãrii la agentiile de ocupare, absoventii trebuie sã prezinte urmãtoarele documente:
? Actul de identitate (fotocopie si original);
? Certificatul de nastere (fotocopie si original);
? Actul de studii, cu mentiunea cã, pentru absolventii de liceu, din adeverintã trebuie sã rezulte cã data absolvirii anului terminal a fost 31 mai 2013;
? Adeverintã eliberatã de medicul de familie, din care sã rezulte dacã este "apt de muncã";
? Un dosar plic." - SURSA :
http://www.monitoruldevaslui.ro/2013/06/pregatiti-va-dosarele-de-somaj.html


Toate cele bune.

| Tanu_Tina_1996 a răspuns:

1. Trebuie sa va inregistrati la Agentia de Somaj in termen de maxim 60 de zile de la data absolvirii.
2. Actele necesare:
- Actul de identitate, in original si copie;
- Actele de studii si de calificare, in original si copie;
- Certificatul de nastere, in original si copie;
- Certificatul de casatorie, in original si copie;
- Adeverinta medicala, din care sa rezulte ca este apta de munca sau ca are eventuale restrictii medicale
- Actele eliberate de organele financiare teritoriale, din care sa rezulte ca nu realizeaza venituri sau ca realizeaza din activitati autorizate potrivit legii venituri mai mici decit indicatorul social de referinta.
- Declaratia pe proprie raspundere din care sa rezulte ca nu are loc de munca, nu realizeaza venituri sau ca realizeaza din activitati autorizate potrivit legii mai mici decit indicatorul social de referinta.
- Actul de absolvire a formei respective de invatamant, in original si in copie
- Declaratie pe propria raspundere a absolventilor ca nu urmeaza o forma de invatamant la data solicitarii dreptului
3. Indemnizatia de somaj inceteaza de la data admiterii intr-o forma de invatamant. Deci veti putea primi indemnizatie de somaj cel mult o luna de zile.