In Codul penal, la art. 44 sunt prevazute situatiile de legitima aparare, printre acestea fiind si aceea cand, din cauza tulburarii sau temerii, se depasesc limitele unei aparari proportionale cu gravitatea pericolului si cu imprejurarile in care s-a produs atacul.
Dupa parerea mea este o prevedere care poate da nastere la multe interpretari pro si contra, deoarece este foarte greu de dovedit tulburarea si temerea, acestea fiind foarte subiective.
Asa ca este de dorit sa nu ripostezi disproportionat, atunci cand numai te ameninta.
Daca da in tine este o alta situatie si esti in legitima aparare, in conformitate cu alin. 1 al aceluiasi articol, daca ai savarsit fapta pentru a inlatura un atac material, direct, imediat si injust(nu ai provocat tu atacul), atac care te pune in pericol grav.
Bună.
Când va da în tine. Amenințarea verbală nu este totuna cu cea fizică.
http://www.preferatele.com/docs/drept/4/cauzele-care-inlatur11.php
Pa, pa.
Desi e de preferat sa nu ajungi in aceasta situatie, ideal este sa ai cel putin un martor de incredere la o adica, si eventuala ta riposta sa nu depaseasca felul si intensitatea atacului! - adica la o palma primita sa nu ripostezi cu un pumn, sau altceva, care sa il bage sin spital sau omoare pe agresor!
Mai bine iti iei preventiv un spray defensiv, legal, de la magazinul Vanatorul si pescarul!
Atunci cand incepe sa te atace, da, esti in legitima aparare. Sa fii agresat verbal, cumva, e egal cu 0 ca scuza dupa ce dai in el .
E valabila doar atunci cand te ataca... DAR se numeste legitima APARARE. Nu el da un pumn, nu il bagi in spital.
Ok, mulţumesc pentru răspunsuri. Bine că am aflat înainte să am probleme cu legea.
Sal.Pai daca el te ameninta dar nu te atinge si tu lovesti, ai probleme. Daca te loveste poti sa lovesti ca sa te aperi(legitima APARARE) Dar ca sa nu ai probleme nici cu legitima aparare, aceasta trebuie sa fie numai pentru aparare, adica, daca iti da o palma, sa zicem, tu sa nu dai vreo 3 pumni, 5 picioare si asa mai departe. Am raspuns mai mult decat trebuia