Lasa ca e mai bine ca te-ai nascut in 2005, sunt vremuri mai bune acum, tehnologie mai avansata, lume putin mai pasnica, magazine mai multe etc.
Fiecare generație are plusurile și minusurile ei.
Ce te face sa crezi că acum nu trăiești vremuri frumoase?
Eu zic sa nu te agiți cu aspectul ăsta absolut inutil că e deja prea târziu.
Depinde de la om la om ce vei primi ca raspuns si nu exista adevar infailibil. Pentru unii anii aia au fost muma, pentru altii ciuma. Te-ai nascult cand te-ai nascut, ia si profita de ceea ce ai in plus fata de ce ai fi avut acum 10 sau 20 de ani.
Și ăia din 70-80 ar fi vrut să se nască în anii 30. Iar ăia din anii 30 ar fi vrut în anii 1890. Și tot așa. Povestea e veche. Și cei din 2040 o sa spuna ca si-ar fi dorit să se nască în 2005 ca tine, pe vremea când inca se mai scria cu stiloul, când mai ieșeau copiii afară, când se mai puteai să mergi la munte la Sinaia etc. Nostalgia e o boală veșnică a omenirii.
Pai ar trebui sa te bucuri ca te-ai nascut asa de tarziu fiindca asta inseamna ca esti tanar si ai toata viata inainte, poti vedea cum se dezvolta totul in jurul tau si cum avanseaza viata.
Multi si-ar dori sa se fi nascut mult mai tarziu ca sa se poata bucura de viata moderna din ziua de azi.
Eu nu m-am nascut in anii 80 deci nu stiu cum era viata pe atunci, dar si atunci ca si acum viata avea avantajele si dezavantajele ei.
Insa un lucru pe care vremurile de atunci le avea fata de acum este ca viata era mult mai simpla si toata lumea se bucura de acest lucru, cel putin asta am dedus eu din ceea ce mi s-a spus si auzit.
O sa vezi ca peste zeci de ani cand o sa imbatranesti, o sa iti lipseasca vremurile astea pe care le traiesti acum fie cu rele sau cu bune, daca te-ai fi nascut intr-o era de conflicte, razboaie, foamete si boli atunci as fi inteles.
Si atunci oamenii erau fericiti la fel cum sunt cei de acum, vorbind de fericire la modul subiectiv fiindca nu toti erau la fel.
Asa cum am zis, viata era mai simpla si oamenii se bucurau mai mult de viata, acum din moment ce totul s-a modernizat si viata s-a modernizat la fel si in acelasi timp s-a complicat.
Pe atunci te bucurai pana si de o plimbare in parc cu prietenii, oamenii erau mai sociabili si mai conectati cu lumea insa acum nu mai e la fel, oamenii de acum au gasit interese in alte lucruri unde pe atunci nu erau.
Vremurile difera si oamenii la fel.
Si cu ce te ajuta ca stai 24 din 24 pe net in loc sa ai prieteni,sa iesi pe afara, sa nu te simti prost ca nu ai mai mulți bani, ca nu se iau bombardierii de tine, sa nu te stresezi ca nu ai iphone...
Cred ca in afara faptului că e tanar acum, nu prea are alt avantaj.
Da exemple, te rog. Depinde foarte mult si ce exemple alegi sa ai si cum esti ghidat. Uite, TOTI aia care lauda comunismul sunt lichele/turnatori sau pur si simplu norocosi, dar era extrem de greu atunci sa fii doar norocos fara sa fii si turnator. Voi detalia mai incolo in functie de ce raspunzi tu.
Daca venea corona in anii 80, cum mai facea lumea scoala/facultate? Ok, sunt si dezavantaje, cum ai zis tu cu bombardierii de pe net, dar... daca nu aveam toata tehnologia asta nu stiu cum ne-am fi descurcat acum.
Cum ne-am descurcat si acum.
Dacă era corona atunci copii mergeau la școală pentru ca stiau sa se organizeze mai bine.A fost în ani din urmă si gripa spaniolă spre exemplu si s-au descurcat.
Plus ca mai citeam o carte, mai scriam de mana nu pe tastatura si cu auto corect.
Spui asta pentru ca tu esti din generatia noua si pentru ca nu ai trait si bucuriile trecutului.
Mai demult stiai ce e aia bucurie si habar nu aveai de depresie.
Bucuria nu sta in lucuri superficiale cum ar fi un stat pe net, sau un magazin in plus. Bucuria sta in a avea liniște, a nu iti umple capul cu prostii si stres si a te bucura de viata.
Nu, mie una nu mi se pare adevarat ce a spus.Si asta si pentru ca cel mai probabil face parte din generația noua la fel ca tine si probabil pe a locuri ca si mine, ca si eu sunt de după 90 (95).Dar până si atunci cand m-am nascut eu până prin 2000/2000 si un pic încă mai era ok.
Acum, ai acces nelimitat la internet si tehnologie ce nu face altceva decât sa iti impuna capul cu prostii si tragedii.Nu vezi decat por.no,pitipoance,bombardieri si crime, dispariții, moarte.Iar noi, nu facem altceva decât sa ne ingrozim si panicam.Lucurile astea oricum se intampla in lume,iar daca noi ne umplem capul cu ele si dam in depresie, nu se rezolva,doar vom devenim niște oameni speriați si panicati de orce.
Iti dau niste exemple.Tu daca te doare o mână si cauti pe net iti da ca ai cancer, daca deschizi o rețea de socializare vezi doar accidente si crime, daca deschizi in tik tok vezi oameni ce urlă sau plâng pe la morminte si te înfioară, te fac sa te gândești la moarte si ca nu vei putea respira fara sa te gândești că poate daca tragi un pic mai mult aer te duci.
Eu spre exemplu, la ai mei am copilărit cu niște vecine, ce au ajuns la o varsta destul de înaintată si clar s-au îmbolnăvit si au început să moară din ele.Eh,si involuntar sa instalat panica.Pe vremuri iti era sicriu in casa scări cu vecinu mort si ziceai un "dumnezeu sa il ierte" si iti vedeai de ale tale, acum te gândești "ba, poate a murit de corona si fiind vecini mi-a dat si mie", sau "ba, poate avea o bola transmisibilă si venind până la mine mi-a umplut casa de microbi ca uite ce zic pe net".Pe vremuri mâncăm pământ cu rame si nu aveam nici pe dracu, eram fericiti.
Ești norocos ca pur și simplu te-ai născut, atata tot, nu contează ca te nasteai atunci sau în 2005.
Vrei sa afli viata unui copil/adoloescent din ani '80?
Mergeam la scoala de luni pana sambata, uneori si duminica daca trebuia sa recuperam o zi libera (sa zicem ziua de 1 mai)Uniforma era obigatoriede la clasa I pana la in clasa a XII.Cu toate ascesorile, matricola, bentita pentru fete. Baietii nu aveau voie cu parul lung.
Incepand de la gradinita eram soimi ai patriei pana in clasa a II, cand eram primiti in randul pionerilor pana in clasa a VIII ATUNCI eram primiri in randul Uniunii Tineretului Comunist.Am trecut prin toate.
Trebuia sa aducem sticle/borcane /maculatura /plante medicinale.
Bineinteles ca nu era internet, televiozor doar doua ore pe zi.In perioada aia am dezvoltatat pasiunea pentru citit.
Uneori se lua curentul. Trebuia sa ne ajutam parintii cand stateam la cozi pentru ca luam mai mult
Tu decizi daca a fost mai bine sau nu
de ce nu iti intrebi parintii?
Parintii si bunicii mei mi-au spus ca este mai bine in perioada in care m-am nascut.