anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Sunt o mama singura, care imi cresc bebelusul de 5 luni, provenit dintr-o scurta relatie de concubinaj, fara a locui impreuna cu tatal copilului, nici inainte, nici in prezent. As dori sa stiu ce drepturi am, deoarece tatal copilului ma ameninta, ca dupa implinirea varstei de 2 ani a fiului nostru, il va putea lua legal, 2 zile pe saptamana, fiindca am acceptat sa-i poarte numele.
Baietelul locuieste cu mine si cu mama mea, el venind foarte rar sa-l vada si nu contribuie cu nimic la cresterea lui. Nu are o conduita morala si nici conditii sanatoase in locuinta lui inchiriata.Are dreptul dupa 2 ani sa-mi ia copilul cum doreste? Nu mi se pare drept sa nu-l intereseze de copil, dar sa poata sa aiba drepturi asupra lui dupa 2 ani! Exista posibilitatea sa-i schimb numele copilului?
Va multumesc anticipat!

8 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Conform prevederilor legale aplicabile nu are dreptul si nu are cum sa-ti ia copilul fara voia ta, are dreptul doar sa-l viziteze. Pentru ca sa obtina dreptul de a lua copilul trebuie sa intenteze o actiune in justitie, prin care sa ceara sa-i fie incredintat copilul, dar nu are nici o sansa de castig, daca situatia expusa de tine e reala.
Cat priveste posibilitatea de a schimba numele copilului este mai greu, daca nu ai motive intemeiate, odata ce ai acceptat un nume. O sa-l poti schimba mai usor dupa ce te casatoresti si sotul va accepta sa-l infieze. Numai bine si sa-ti traiasca baietelul!

Legiuitoarea
| Legiuitoarea a răspuns:

Bună.
Chiar dacă îi poartă numele nu îl poate lua de la tine la împlinirea vârstei de 2 ani.
Îl poți da în judecată pentru pensie alimentară, este dreptul tău și al copilului pentru supraviețuire printr-o cerere la judecătoria de pe raza de domiciliu.
Schimbarea numelui se face pe cale administrativă la oficiul de starea civilă unde este înregistrat copilul.
Fruntea sus, legea este de partea ta.
Cu plăcere și să ai grijă de copil.
Pa, pa.

| ikram a răspuns:

Nu are nici o legatura astia 2 ani.
In primul rand tu ai putea sa ceri in instanta pensie alimentara, deoarece el a recunoscut copilul.
El ar putea sa ceara in instanta drepturi de vizitare a copilului asta daca nu va intelegeti voi 2. Si oricum ca sa aiba dreptul la vizite trebuie sa faca bine sa plateasca pensie alimentara ca e si copilul lui.

Deci nu-ti fa probleme, nu are cum sa-ti ia copilul, cel mult poate sa vina sa-l viziteze cateva ore pe saptamana.

Daca te mai ameninta, ameninta-l si tu cu pensia alimentara (pe acre ai dreptul sa i-o ceri), sa vezi ca n-o sa mai comenteze nimic.

| Zenithf a răspuns:

Referitor la raspunsul anonim. Poti face actiune in tribunal prin care tatal biologic sa fie decazut din drepturi. Dar asta inseamna ca nu mai poti cere pensie alimentara, cred. thinking

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Deci el apare oficial, in acte, ca fiind tatal copilului.
Evident ca are ceva drepturi, poate sa ceara custodia copilului etc.Ai grija, sfatuieste-te cu un avocat bun.
Schimbarea numelui n-are nicio valoare, daca in acte apare ca individul e tatal lui asta e si gata, asta nu se poate schimba decat daca un alt barbat infiaza copilul si asta se poate numai cu acceptul tatalui biologic.
Repet -are dreptul sa ceara custodia copilului, iar cu judecatorii din Romania nu vei avea parte de dreptate niciodata.

| Aѕнℓєу♥ a răspuns:

Nu are dreptul să-ţi i-a bebeluşul.Nu este corect.Stai liniştită aşa a făcut şi matuşimea şi nu i s-a mai întâmplat nimic. Şi da, poţi să-i schimbi numele.
SĂ AI GRIJĂ DE EL:

| loredanna a răspuns:

ca sa nu mai scriu si eu aceeasi chestie, pentru ca acelasi lucru ti las zice si eu. ce a zis ''ioandelasal''.

| eveline_9271 a răspuns:

Discuta cu un avocat thinking el stie cel mai bine