| Nica_Cornelia_1965 a întrebat:

Sunt proprietara unui apartament, l-am inchiriat pe o durata de 2 ani, iar acum dupa 8luni am mare nevoie de apartament. Ce trebuie sa fac sa pot scoate chiriasii? In contract scrie, rezilierea contractului se face cu 30de zile inainte, dar chiriasii nu vor sa plece. Ce pot sa fac?

5 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Conform Codului civil poti solicita rezilierea cu acordarea unui termen de cel putin 60 de zile. Daca chiriasul nu vrea sa paraseasca apartamentul atunci va trebui sa soliciti evacuarea lui pe cale judecatoreasca. Citez:
"ART. 1.824. Închirierea făcută fără determinarea duratei  
(1)Atunci când contractul de închiriere s-a încheiat fără determinarea duratei şi nu s-a convenit altfel, chiriaşul poate denunţa contractul prin notificare, cu respectarea unui termen de preaviz care nu poate fi mai mic decât sfertul intervalului de timp pentru care s-a stabilit plata chiriei.
(2)În cazul prevăzut la alin. (1), locatorul poate denunţa contractul prin notificare, cu respectarea unui termen de preaviz care nu poate fi mai mic de:
a) 60 de zile, dacă intervalul de timp pentru care s-a stabilit plata chiriei este de o lună sau mai mare;  
b) 15 zile, dacă intervalul de timp pentru care s-a stabilit plata chiriei este mai mic de o lună.  
  ART. 1.825.Denunţarea închirierii încheiate pe durată determinată  
(1)Dacă închirierea este pe durată determinată, locatarul poate denunţa unilateral contractul prin notificare, cu respectarea unui termen de preaviz de cel puţin 60 de zile. Orice clauză contrară este considerată nescrisă.
(2)În cazul în care închirierea este pe durată determinată, iar în contract s-a prevăzut că locatorul poate denunţa unilateral contractul în vederea satisfacerii nevoilor locative proprii sau ale familiei sale, acestei denunţări i se aplică termenul de preaviz prevăzut la art. 1.824 alin. (2).
ART. 1.830.Rezilierea contractului  
(1)În cazul în care, fără justificare, una dintre părţile contractului de închiriere nu îşi execută obligaţiile născute din acest contract, cealaltă parte are dreptul la rezilierea contractului.
(2)De asemenea, locatorul poate cere instanţei rezilierea contractului de închiriere şi în cazul în care chiriaşul, membrii familiei sale sau alte persoane cărora acesta din urmă le-a îngăduit, în orice mod, folosirea, deţinerea sau accesul în locuinţă fie au un comportament care face imposibilă convieţuirea cu celelalte persoane care locuiesc în acelaşi imobil sau în imobile aflate în vecinătate, fie împiedică folosirea normală a locuinţei sau a părţilor comune.
  ART. 1.831. Evacuarea chiriaşului  
(1) Dacă prin lege nu se prevede altfel, evacuarea chiriaşului se face în baza unei hotărâri judecătoreşti.  
(2)Chiriaşul este obligat la plata chiriei prevăzute în contract până la data eliberării efective a locuinţei, precum şi la repararea prejudiciilor de orice natură cauzate locatorului până la acea dată."

| corbulalbrosu a răspuns:

In afara de a respecta temenii prevazuti in contractul incheiat in mod legal, nu poti face absolut nimic fiindca vei pierde sigur in situatia in care eventual ai incerca sa solutionezi cazul printrun proces civil. Ai putea incerca ca printr-o discutie civilizata cu chiriasii, sa solutionati de comun acord rezolvarea situatiei nou create in mod amiabil. Succes. Sanatate!

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

1. Rezilierea contractului.
Să notifici în scris pe locatari cu scrisoare recomandată cu aviz de primire că dorești să reziliezi contractul.
Dacă ei nu semnează aviz de primire, nu ai dovadă că i-ai anunțat.
Apoil tot la fel, să îi somezi în scris să îți elibereze apartamentul în decurs de 30 de zile.
Dacă nu o fac, îi dai în judecată să îți elibereze apartamentul.
Judecătorul decide în favoarea ta.
Apoi poți cere executorului judecătoresc să îi evacueze.
Așa poți legal.
Mai este varianta dură, nu recomand, dar se practică.
Aștepți să plece de acasă.
Vii cu niște bodigarzi și cu un lăcătuș.
Schimbi iala și le scoți lucrurile personale pe coridor.
Ocupi apartamentul.
Când bat la ușă le comunici fără să deschizi că e apartamentul tău și nu mai au ce căuta aici.
Și să te dea ei în judecată și nu le va da dreptate judecătorul.

| romeo78 a răspuns:

Doamnă este contract legal, nu aveți ce face! Cele 30 de zile de notificare, se referă la perioada de timp înainte de ultima zi de contract, prin care anunțați chiriașul că nu mai prelungiți contractul de închiriere!
Dacă nu ați fost prudentă în a încheia pe o perioadă de 12 luni, acum legal nu mai puteți face nimic!

| OctavianSps a răspuns:

Nu ai ce sa faci din pacate. In momentul in care ai semnat acel contract ai fost de acord cu perioada de doi ani mentionata. Daca prin absurd vei reusii totusi sa ii scoti afara, ei pot activa intelegerea voastra in instanta, iar daca se dovedeste ca nu ai respectat drepturile pe care le-ai cedat cu buna stiinta de la inceput, poti platii despagubiri mari ca sa nu mai zic si de cheltuielile de judecata.