| TimberWolf a întrebat:

Sunt singurul care crede ca singurul motiv pentru toate scumpirile si inflatia este de fapt trecerea tuturor tarilor la acelasi nivel salarial european?
Oricum, e un mare rahat, ia de aici ca iti iau inapoi, iti mai pune un pic la salar dar iti ia din alta parte, este egal cu zero dar scopul lor va fi atins, bineinteles.

28 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Chiar crezi asta?
O sa treaca multa apa pe Dunare pana o sa fie acelasi nivel salarial in toate tarile Europei.
Este adevarat ca si cresterile salariale contribuie putin la cresterea preturilor dar nu acest fapt este cauza principala.
Inainte de a debita enormitati ar fi bine sa te documentezi putin, sunt destule articole pe internet privind inflatia.

suntserios
| suntserios a răspuns:

Serios? A ajuns Romania la nivelul de salariu european?

| StoicAnalysis a răspuns (pentru suntserios):

De la 400-450 euro salariul minim pe economie in RO, pana la 1000-1200 euro, e cale lunga laughing

| TimberWolf explică (pentru suntserios):

Nu instant, in timp, scumpiri peste scumpiri, taxe peste taxe in timp ce se mai adauga cate ceva in plus la salariu.

| TimberWolf explică (pentru suntserios):

E un proces care dureaza.

| NoTurbinaNoGood a răspuns:

Nu prea imi bat capul cu calcule la nivel de societate, dar mie, ca antreprenor, ca sa imi convina sa uzez aparatura, sa-mi dedic 8 ore pe zi si sa-mi fac singur asigurarile sociale & sanatate, imi trebuie sa incasez preturi de Germania, desi sunt intr-un oras mic din Romania.
Daca nu eram in UE, cu siguranta nu atingeam nivelul asta de aparatura, nu aveam materiale de calitate, lucram la un nivel mult mai rudimentar, probabil pe maruntis.
Mai bine zis, daca nu aveam posibilitatea de a lucra "ca afara", nu imbratisam meseria asta.
In Moldova, Ucraina, Rusia si prin tarile sarace din Asia, meseria mea se face la nivelul anilor '90, bineinteles pe preturi mici. Lucreaza omul mai mult, pe mai putini bani, si cu un rezultat mult mai prost.
Deci, eu sunt de acord cu scumpirile astea europene, ca vin la pachet cu o calitate mai ridicata a vietii si a serviciilor.
Lucrurile ieftine sunt de fapt sub standarde, mai ales cele din afara UE.

| TimberWolf explică (pentru NoTurbinaNoGood):

Fiecare cu ce-l doare, interestu' poarta fesu'. Problema cea mai grava e ca nici cu salarii de 6000 de lei in mana nu prea poti acoperi cheltuielile actuale.

| NoTurbinaNoGood a răspuns (pentru TimberWolf):

Trebuie sa te intinzi cat ti-e plapuma.
La 6000 de lei nu poti avea pretentia si la viata sociala, si la masina noua, achizitionat casa si intretinut 2 copii. Trebuie sa te limitezi putin, ca un job decent nu este egal cu succesul, nu iti rezolva toate problemele.
Cu doua salarii de 6000 de lei insa, o duci de la foarte bine in sus, cu tot cu rate la casa, la masina, si intretinut familia.
Numai ca la noi, copilul de 21 de ani, maxim cu bacalaureat sau facultate banala, vrea sa-si permita usor casa de 150mp si masina premium. Asta nu-si permit nici occidentalii. Muncesc mult, stau mai mult in chirii, si isi cumpara lucrurile pe rand, punand sanatatea si ingrijirea personala pe primul plan.

Problema e ca pretentiile oamenilor cresc de la o zi la alta, cum ar putea sa isi mai faca o familie cineva cu salariu mic si o coaja de masina? sau mai rau, deloc.
In timp ce altii se nasc in familii bogate care au capital si firma, ei doar preia fraiele businisses-urilor, persoane nascute in familii sarace trebuie sa faca pe dracu in patru ca sa isi faca cat de cat un rost(vezi atatea cazuri prin zonele rurale si nu numai).
Ceea ce vreau sa zic e ca discrepanta sociala e mult prea mare iar cei ce o iau de jos nu prea au sanse de succes, neavand capital si plasa de relatii.

Diferente vor fi mereu intre noi. Capitalismul ofera succes doar unora, dupa sacrificii din generatie in generatie.
Sa vrei sa fii afacerist de tanar e ca si cum s-ar frustra unul de 1.65 ca nu are 1.80
Fiecare trebuie sa-si traiasca viata impacat, la nivelul la care se poate. Pana la urma, si daca ai afaceri, si daca esti baiatul care iti da comanda la MC, bucuria vine tot cand ajungi acasa, si dai drumul la televizorul ala mare, pe care te joci.
Si ghici ce: ala cu afacerile nu are timp si stare sa se joace, desi il cumpara fara efort. Pe cand, ala de la MC, il cumpara in rate, dar uita de toate grijile lui (minime), cand scapa de la serviciu si o da pe relax.
Mie mi se pare total ok sa intemeiezi o familie cu doua salarii care impreuna fac 5000 de lei, si o coaja de masina. Te limitezi la apartamentul ala de la bunica, te imbraci din Auchan, mergi la mare in programul "litoralul pentru toti", iti faci ziua acasa, mananci mai mult gatit, daca ai un petec de pamant, stai in weekend acolo si faci o gradina. Te bucuri de viata.
Opulenta/luxul par foarte importante fix pentru cei care nu le au. In realitate, oamenii care le au, nu prea se mai bucura de ele.
Si eu cand imi schimb coaja de masina, ma bucur 2-3 luni. Apoi devine masina mea de zi cu zi, indiferent ca e model 2020 sau 2003. Tot aer conditionat, tot 4 roti, tot prin gropi, tot cu frica de radare. Si cu cat ar fi mai scumpa si pe credit, cu atat m-as ingrijora mai tare de daunele care se pot intampla.

La fel ca tine gandesc si eu, problema e ca daca vrei sa ajungi la acest nivel trebuie totusi sa gandesti, ceea ce multi nu o fac.
Problema e ca femeile sunt conduse de opulenta si traiesc mereu cu frica de a nu fi stigmatizate de societate, ''ce o sa zica lumea daca stau cu ala de care imi place si cu care ma potrivesc dar are doar 3000 de lei salariu'', am dat un exemplu.
Pentru ele sunt mai importante like-urile pe Facebook si parerea lu ma-sa si a prietenelor.
Uite asa ajung majoritatea in relatii toxice unde sunt abuzate si dau vina pe barbati ca sunt ''naspa''.
De aia nu prea mai sunt relatii serioase astazi.

De acord, dar alea-s diar mediocrele, la care baietii destepti n-ar trebui sa se blocheze.
Separat, exista si fete bune, dar nu au chef de combinatii instant, cum ne-au obisnuit mediocrele. D'aia nu le vedem.

Alea calumea au cam disparut frate, majoritatea fiind plecate in alte tari sau se izoleaza din scarba a tot ce se intampla in ziua de azi in societate.

"Alea bune" nu-s de gasit pana pe la 25, ca isi fac cariera, se muta singure. Libere sunt doar cateva parasute fara sens in viata, altul decat sa faca figuri si puradei.

| johnnny123 a răspuns:

"Trecerea tuturor țărilor la același nivel salarial european"?

Când s-a întâmplat asta?

https://www.visualcapitalist.com/......-wages.jpg

| Dismally a răspuns:

N-are legatura una cu alta, inflatia, scumpirile au inceput cu mult inainte, inca din perioada pandemiei. La inceput a fost seceta, pe urma pandemia, pe urma razboiul, criza energetica etc. Majorarea salariului nu s-a produs inca din cate stiu si cand se va intampla va fi o majorare de vreo 200 lei la noi, deci nu schimba cu nimic situatia.
Salariile si preturile nu au legatura intre ele, este o piata libera si nu sunt controlate de stat.

| TimberWolf explică:

Probabil ca nu m-am exprimat cum trebuie, tarile sarace sa ajunga la acelasi nivel cu tarile mai potente din punct de vedere economic.

| LisaJulie a răspuns:

Posibil dar nu prea cred ca va merge! Oricum guvernarea e proasta și poate va fi și mai proasta după alegeri! Vom vedea

| 1onurSimion a răspuns:

Sunt țări care plătesc salariile de 2 ori mai mari că în România frate cum sa spui că toți plătesc salarile la fel laughing)laughing)) și ei muncesc doar 8 ore pe zi si din săptămână 5 zile și au salarii de 1800 euro pe lună plus salariu dublul de 2 ori pe an unde ai sa vezi frate in România așa ceva?laughing)laughing)

| 1onurSimion a răspuns:

Uită te sa vezi cat este salariul minim in Germania și ăla este minim că ne calificați ajunge la 2000 euro și că calificați depășește peste 2500 euro au dat știrea Chiar luna trecută unde vreodată frate ai sa vezi așa ceva în Romania? Niciodată. Și culmea că tot nu le ajunge salarile astea distracția plăcerile băutură drogurile este scumpă...

| 1onurSimion a răspuns:

Scumpirile le fac ei intenționat nu este nimic întâmplător statul își va face de cap in orice privință fie scumpirile la mâncare fie scumpirile la ori-ce vor ei așa cum vor ei în privința asta și când vor ei...

| 1onurSimion a răspuns:

Uită-te sa vezi la știri că nu o spun eu o spune ei cât are salarile angajați din Europa și cât are salarile un muncitor din Romania. Minim pe economie în România și minim pe economie în toată Europa ba chiar există multe surse unde poți afla asta nu doar din știiri de pe posturi de tv... Culmea că la uni nu le ajunge nici 2000 Euro de euro pe lună asta e băutură drogurile distracția destrăbălarea este scumpă...

| MeisterSchnitzel a răspuns:

Care e "scopul lor"?
Și cine sunt "ei"?

| contstersinteresscazut a răspuns:

Nu știu dacă va fi atins. De fapt, chestiile astea sunt trecute în Biblie, că va fi din ce în ce mai rău. Totul este cu un scop bine definit și anume instaurarea NWO și venitul minim garantat. Acesta este începutul AI-ului până când va ajunge în ultimul punct, și anume "Apocalipsa 13:17-18: Și nimeni să nu poată cumpăra sau vinde fără să aibă semnul acesta, adică numele fiarei sau numărul numelui ei. Aici e înțelepciunea. Cine are pricepere să socotească numărul fiarei. Căci este un număr de om. Și pe bună dreptate. O lume în care banul dictează nu ar trebui să existe. O lume în care nu ai libertate nu ar trebui să existe.

| suntserios a răspuns (pentru contstersinteresscazut):

Stiau oierii aia de au scris biblia de AI?

| 1onurSimion a răspuns (pentru contstersinteresscazut):

Amin ai spus un Adevăr care mulți nur vor înțelege și nici nu vor vrea să-l înțeleagă niciodată.

| johnnny123 a răspuns (pentru contstersinteresscazut):

Și uite așa, încă o piesă din puzzle se așează. Pe lângă ceea ce știam până acum despre tine, mai descoperim și componenta conspiraționistă-mistico-religioasă. În curând vom avea imaginea completă a minții tale. Dar arată tot mai rău cu fiecare piesă nouă.

| doctorandus a răspuns (pentru contstersinteresscazut):

Paranoia. Aveau romanii libertate pe vremea lui Ceausescu? Acum poti sa-i injuri pe Facebook pe Iohannis si Ciolacu si nu-ti face nimeni nimic.