Nu am inteles niciodata de ce noi oamenii suntem atat de legati de Biserica... Peste 70% din oamenii care se duc la biserica traiesc dintr-un salariu mizer si probabil ca niciunul dintre ei nu a vazut cum arata 120. 000 Euro (cat costa Aston Martin-ul pe care si l-a cumparat un preot).
Biserica ar trebui sa traiasca din donatii, nu din banii statului (ai poporului). Daca vrei ca preotii sa conduca masini de sute de mii de euro, da bani, daca nu vrei, nu da si vezi-ti de viata ta.
Propun să darâmăm toate spitalele, şcolile şi grădinitele şi să facem pe locul lor biserici.
Propun de asemenea să nu mai mergem nici unul la muncă şi să începem cu toţii să ne rugăm şi la un moment dat din cer va ploua cu pâine şi miere.
Excroci mai mari ca popii nu cred că sunt. În loc să facă o cantină a săracilor, nişte ajutoare pentru bătrânii care rămân fara pensii, să sprijine tinerele mame, ei îşi ridică temple.
Ce înţeleg credincioşii prin religie: un mijloc de a se apropia de divinitate, de a obţine linişte sufletească. Ce înteleg preafericiţii prin religie: un mijloc de manipulare a maselor disperate, un mijloc ruşinos de înavuţire fără limite... un simplu servici (ca să parafrazez un preot). Chiar aş vrea să ştiu daca li se vor reduce şi lor salariile. Nu c-ar sta ei în salariu dar ca gest de solidaritate măcar. De 20 de ani incoace Biserica Ortodoxă Română îşi ignoră cu inconştienţă menirea ei fundamentală şi anume ridicarea nivelului de conştiinţă şi de spiritualitate a acestui popor. Ce avem în schimb preoţi afacerişti şi dezvoltatori imobiliari, preoţi care danseaza la petrecri pe manele (vezi: http://webtv.realitatea.net/......populara-s )... orice ce îţi trece prin cap mai puţin ceea ce îi trebuie acestui popor. Câte orfelinate a subvenţionat aceasta instituţie, câte spitale a construit pentru tratarea săracilor, câte şcoli au construit pentru copii ţăranilor pe care ii jegmănesc (vezi: http://www.realitatea.net/......80822.html ). Din ce bani? Din bani pe care ii cheltuiesc pe televiziuni şi posturi de radio, din banii pe care ii strang pentru "şandramaua neamului" din banii primiti ca donaţii din care şi-au cumparat maşini şi şi-au construit vile. Sper că se vor trezi din ce in ce mai mulţi.
În încheiere, vă invit să citiţi o scurtă contraistorie a Bisericii Ortodoxe Române:
http://www.realitatea.net/......96851.html
In teorie BOR este independenta, in practica nu prea, deoarece clerul este platit de la Bugetul de stat.
Discutii pot fi multe, cu argumente pro si contra, avand in vedere traditia si functia importanta a bisericii.
Cred ca ar fi normala sustinerea bisericii, in primul rand, de catre credinciosi, poate asa si unii slujitori ai ei si-ar da mai mult silinta in indrumarea spirituala si ajutorarea celor in nevoie. De la stat ar trebui sa primeasca doar mici ajutoare, asa cum se dau si tot felul de ajutoare sociale.
Sa ne ajute Domnul!
Credinta nu are nimic in comun cu cele pamantesti.biserica e patria cereasca.si lupta pentru ea. spiritual vorbind.pentru cele de pe pamant doar se roga bunului Dumnezeu, si pentru cei ce ne conduc, ca pentru unii ce sunt pusi acolo cu putere de sus.nu sunt de acord. ce are banul cu sufletul? nu poti sa-ti cumperi mantuirea cu bani.ci cu credinta si cu fapte bune. iar faptele bune nu inseamna sa dai bani.ci sa-l adpostesti pe cel fara adapost, sa-l hranesti pe cel flamand, sal imbraci pe cel gol, sa-i cauti pe cei din puscarii, inchisi pe nedrept si pe cei suferinzi in spitale.sa faci pace intre cei ce se galcevesc, etc.
Din moment ce la recensământ 86, 8 % din populaţia Romăniei s-a declarat de religie ortodoxă este normal.
Dacă cândva se vor schimba datele major se va putea aplica modelul german, adică fiecare cetăţean care se declară apartenent la Biserica respectivă va plăti o sumă oarecare care va fi vărsat în contul acesteia.
În momentul în care Biserica ortodoxă va fi declarată la recensământ minoritară, atunci probabil va deveni economic independentă. Şi în acest caz Bisericile declarate monument istoric şi cele din patrimoniul Unesco vor fi finanţate în continuare de la buget şi din fonduri internaţionale. Deocamdată Biserica şi armata ocupă primele locuri ca şi credibilitate în rândul populaţiei României.
Preoţii sunt şi ei oameni, împrumutând caracterele noastre comune, mai bune sau mai rele, întradevăr unii dintre ei aleg calea preoţiei ca un drum spre îmbogăţire, dar nu aceştia reprezintă Biserica. În rest ce să vă spun, voi care faceţi atâta tamtam, reprezentaţi o rată masivă de 0, 1% din Populatia României şi unii dintre voi au un tupeu ce le depăşeşte după cum se vede fizicul. Şi ca final, respect părerile tuturor, inclusiv ale ateilor, cu condiţia ca acele păreri să fie exprimate în limita bunului simţ, iar discuţia să nu degenereze.
Banii care vin de la stat sint bani strinsi din taxe si impozite. Taxe si impozite pe care le platesc toti, indiferent ca sint atei sau credinciosi. Mi se pare penibil ca unui ateu sa i se deturneze banii pe care-i trimite la bugetul statului, ca sa finanteze o biserica ai carei adepti il hulesc si declara deschis ca l-ar arde pe rug pentru ca e ateu. E ca si cum eu tin in casa pe cineva, ii dau sa manince, ii cumpar haine, platesc intretinerea pentru el, ii platesc abonamentul tv si internetul, ii ofer tot confortul pentru un trai bun si drept multumire el ma injura si ma besteleste ca el e credincios si eu trebuie sa fiu linsat ca nu-i impartasesc ideile. Biserica sa se autofinanteze, sa traiasca din donatii si daca asta nu-i suficient, sa se apuce de crosetat mileuri pe care sa le vinda in tirg.
Acesti trandavi si puturosi care nu produc nimic si traiesc din taxe percepute ilegal catre biserica care te jupoie la botez, nunta si inmormantare mai primesc si de la buget.Acum li sa nazarit sa mai faca un casoi numit "catredala neamului" si vor sa ne mai scuture de vreo 400 milioane ero pe praful si saracia care sa asternut.Sa le fie rusine(de unde atata) sunt satul de atâţea preoti destrabalati din ultima vreme si nu vreau sa cotizez cu nimic.Pe la mine pe aici de cand eram copil se strangea bani sa construiasca casa parohiala, sa aiba unde locui popa si nici acum nu sa construit nimic, toti popi care veneau puneau aceiasi placa si in final isi cumparau masina, niste derbedei.
@Arthur
Indiferent care e religia majoritara, problema este urmatoarea: " De ce vreo biserica sa se finanteze de la stat? ". Eu inteleg ca tu esti crestin si nu te deranjeaza ca o parte din banii tai se varsa in conturile BOR, dar oare cati sunt de acord cu asta? Crezi ca toti cei 87% ortodocsi declarati?
Vorbesti despre biserici ca si monumente istorice. E ok sa fie finantata renovarea acestor cladiri, dar totusi, bisericutele care se construiesc pe banda rulanta in ultimul timp, despre care crezi ca sunt finantate din donatii. Sa stii ca majoritatea banilor vin de la bugetul de stat ori de la bugetele locale. Si acestea sunt tot monumente istorice?
Ai zis: "voi care faceţi atâta tamtam, reprezentaţi o rată masivă de 0, 1% din Populatia României şi unii dintre voi au un tupeu ". Daca ai auzit de democratie, toti avem drepturi, nu numai voi, majoritarilor. Ce principii crestine mai ai!
Asadar eu am voie sa vorbesc doar "in limitele bunului simt". Adica daca pe tine si pe majoritatea pe care o reprezinti va deranjeaza faptele pe care le expun, asta inseamna ca ar trebui sa tac? Categoric ca tu nu vrei ca discutia sa degenereze. Ai niste drepturi in plus, ceva care te avantajeaza. Biserica ta se infrupta SI DIN BANII MEI, fara ca eu sa fiu de acord. Nu incerci sa judeci obiectiv, ideea e clara, AI UN PRIVILEGIU NEMERITAT, NU VREI SA RENUNTI LA EL. Cata DEMNITATE!
Am mai repetat @liviule00 că îi respect pe acei atei care au un limbaj decent.
Pretenţiile pe care le emiţi ( bineînţeles că poţi să le faci ) foarte obiectiv se încadrează ca efect în cadrul celor 0, 1%. Poţi să declanşezi un referendum pe aceasta temă, dar până una alta, aşa funcţionează democraţia : minoritatea se supune majorităţii.
Şi mă rog care e privilegiul ăla nemeritat de care mă bucur? Fii mai explicit!
Şi încă o chestie, văd că te deranjează conversaţiile în limitele bunului simţ(după cum spui că nu ar fi corect ), cred că pe TPU ar trebui să fie valabil, în rest la colţul mahalalei se poate vorbi şi altfel. De vorbit nu te opreşte nimeni şi chiar e indicat dacă ai idei bune.
Mult succes!
@Arthur
Cand spui ca minoritatea "se supune" majoritatii, la ce te referi? La dreptul majoritatii de a decide cum sa foloseasca banii minoritatii?
Care ti-e privilegiul? Oricat de absurd mi se pare mie, tu, Arthur, ca toti crestinii, adori sa fie construite biserici. Constructia unei catedrale de 400 milioane de euro iti provoaca o fericire nemarginita, te umple de evlavie. Contrazice-ma daca tu nu esti fericit cand religia ta prospera. Asadar ne intrebam. De ce meriti tu sa fii fericit pe banii altora? In loc sa se duca banii aia de la buget pe lucruri constructive, ei merg la BOR. De ce? Sa fii tu impacat sufleteste ca sunt construite biserici.
Vorbesti despre bun simt. Cum definesti tu bunul simt? Vreau sa stiu standardul de "bun simt" despre care-mi vorbesti tu. Apoi o sa putem clarifica daca sunt sau nu NESIMTIT ca ma intreb "CU CE DREPT IA BOR BANI DIN BUGETUL DE STAT?"
@BRO a spus EXACT ce as fi vrut sa scriu si eu. Din impozitele platite de mine as prefera sa se investeasca in cercetare, asistenta sociala, arta/cultura, sau mai bine sa fiu mai putin impozitata.
Biserica are instrumente legale prin care se poate autofinanta. Daca nu poate, probabil va trebui sa-si restranga activitatile.
@liviu00 Exact minoritatea se supune majorităţii, dacă nu ai înţeles bine. Ca să fii liniştit şi să nu mai disperi, calculează cu cât ai contribuit la bugetul de stat, de acolo extrage procentele care revin BOR şi promit să fac o chetă pentru a-ţi înapoia banii. Sunt curios dacă acei bani reprezintă mai mult decât o lingură de nisip la întreaga clădire.
Mă îndoiesc că Biserica Ortodoxă Română construieşte acea catedrală pentru a mă face fericit ( aş fi o persoană mult prea importantă ).
Da as fii de acord ca biserica sa se rupa de stat. popi sint plini de aur. isi fac vile si isi iau masinii din banii credinciosilor. ne jupoaie la botez; la nunta si la inmormintare. nu ne trebuie catedrala mintuiri neamului. pe saracia asta. si asa avem prea multe bisericii. in loc sa faca bisericii mai bine ar ajuta preotii saraci; batrinii; femeile cu copii.de paste vecinele mele ies la birfa se uita una la alta cum sa imbracat. ii birfesc pe toti; fetele ies cu ciinii la plimbare si se dau mari cu tinutele lor. ma dezgusta tot peisajul asta mai bine nu mai merg la biserica decit sa merg si sa aud birfe si planuri de petrecere ca asa isi fac toti tineri la biserica.
Toti popii sunt niste hoti ordinari tin minte ca pe la tara vin si iti cer tott felul de taxe pentru reparatii si pentru *** si toti acei bani intra in buzunarele lor mai nou acum si la slujbe nu mai canta ei ci pun slujba pe cd ca sa nu se mai streseze sa nu cumva sa raguseasca.
Intrebarea e un pic cam tendentioasa.Statul sprijina doar nu finanteaza integral cultele.este o diferenta, doar ca unii nu o stiu, sau au alte motive sa nu o vada.In plus, ca angajat, preotul are aceleasi drepturi si obligatii financiare asigurate de legile tarii.nu vad unde este problema unora.Nu toti au vile si nu toti fura, nu toti au masini scumpe. Daca au poate au luat in rate.Nu v-ati intrebat ce bugetar are atatia bani sa puna jos pentru masini scumpe.In niciun caz preotii care traiesc la tara.Si eu au dreptul dupa atatia ani de studii la o viata decenta, sa aiba ce sa puna in farfurie copiilor lor! Asa ca mai putina durere de cap pentru ce face preotul!
NU are nici in clin nici in maneca, faptul ca esti ateu sa ortodox, sau cat ai contribuit, nene Arthur, hai sa zicem in felul urmator. Suntem intr-un an in care venitul tau scade vazand cu ochii, mai un tva mai un salariu daca esti bugetar, mai un impozit, etc., cu ce te incalzeste pe tine Biserica mai exact? ca eu de relaxare cu burta goala nu am auzit. Sincer iti zic, nu comentez de calitatea "preotilor" scosi pe banda rulanta, nu comentez de faptul ca in Manastiri se practica cu totul si cu totul altceva decat religia, nu comentez ca il stiu pe PF Daniel inainte sa devina PF, cand era la Iasi si el de pe atunci nu era altceva decat un om de afaceri, nu la astea ma refer, MA REFER LA FAPTUL CA E STRIGATOR LA CER ca intr-o perioada atat de critica, si in vremuri atat de tulburi tu sa vrei sa investesti 0, 5 mld eur pentru o biserica in conditiile in care Romania a facut un imprumut de 18 mld sa putem sa traim, cat de cat.
Si eu sunt crestin, nu fac parte din cei 0, 1 % de care zici tu, fac parte dintre acei care sunt crestini si nu ar dori investirea unor bani intr-o asemenea perioada intr-un lacas "trufas" sfidator la adresa noastra, a omului de rand.