Condoleante mudavu55, actele necesare care trebuie depuse la Casa de Pensii pentru a cere drepturile de pensie a mamei tale si termenul pana la care se poate depune, sunt in lista de mai jos - nu intotdeauna se cer toate actele din lista, depinde de la caz la caz, ar trebui lasate acolo la ghiseu doar copiile nu si originalele:
Pensia de urmas
cerere tip
certificatul de deces (original si copie), cauza decesului pentru sustinatorul decedat care nu are calitatea de pensionar
adeverinta de studii pentru urmasii copii peste varsta de 16 ani
actul de identitate al solicitantului
carnet de munca (original si copie)
livret militar (original si copie)
acte de stare civila ale solicitantului si ale urmasilor din care sa rezulte gradul de rudenie cu decedatul
talonul de pensie al decedatului
Cererea, impreuna cu actele doveditoare, se depune de catre solicitant, in termen de 90 de zile de la data decesulului sustinatorului sau in termen de 90 de zile de la data indeplinirii conditiilor.
P. S. eu o sfatuiesc sa mearga cat de repede pentru ca tratarea actelor nu este instatanee, poate dura dar va obtine retroactiv toate drepturile. (exista si un drept financiar pentru inmormantare, dar trebuie solicitat mi se pare tot la Casa de Pensii).
Condoleante in primul rand.
Uite ce am gasit :
In prinvinta sotului supravietuitor, legea mentioneaza ca are dreptul la pensie de urmas pe tot timpul vietii, la implinirea varstei standard de pensionare. Cu conditia ca durata casatoriei a fost de cel putin 15 ani.
In cazul in care durata casatoriei este mai mica de 15 ani, dar de cel putin 10 ani, cuantumul pensiei de urmas cuvenit sotului supravietuitor se diminueaza cu 0, 5% pentru fiecare luna, respectiv 6, 0% pentru fiecare an de casatorie in minus.
Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas, indiferent de varsta, pe perioada in care este invalid de gradul I sau II, daca durata casatoriei a fost de cel putin 1 an.
Alineatul (2) al articolului 68 stabileste ca: "Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas, indiferent de varsta si de durata casatoriei, daca decesul sotului sustinator s-a produs ca urmare a unui accident de munca, a unei boli profesionale sau tuberculozei si daca nu realizeaza venituri lunare dintr-o activitate profesionala pentru care asigurarea este obligatorie sau acestea sunt mai mici de o patrime din salariul mediu brut pe economie".
Sotul supravietuitor, care nu indeplineste conditiile mentionate mai sus, beneficiaza de pensie de urmas pe o perioada de 6 luni de la data decesului, daca in aceasta perioada nu realizeaza venituri lunare dintr-o activitate profesionala pentru care asigurarea este obligatorie sau acestea sunt mai mici de o patrime din salariul mediu brut pe economie.
Daca nu te ajuta chestiile astea, poti incerca oricand pe www.avocatnet.ro unde poti cere o consultanta, sau pe forumul site-ului.
Ei sunt in masura sa-ti raspunda mai avizat.
mama ta poate sa renunte la pensia ei si sa ramana cu pensia sotului ei in caz de aceasta e mai mare
Daca mama ta era casatorita cu tatal tau, categoric are dreptul la jumatate din pensia lui...Nu stiu ce sa-ti spun de documente dar intra pe site la casa de pensii...sau cel mai bine la telefon, daca raspunde cineva... Daca nu, incercati chiar acolo, desi va va lua o zi intreaga... dar merita...