Conform Codului civil la mostenirea dupa tatal tau au dreptul mama ta, in cota de 1/4 (25%) din bunurile defunctului si tu, ca fiu, in cota de 3/4 din bunuri.
Daca ati fost mai multi frati fiecare primeste in mod egal din cota de 3/4 (75%).
Trebuie sa tii cont ca bunurile dobandite de parintii tai, pe perioada casatoriei, sunt bunuri comune si masa succesorala este alcatuita numai din partea tatalui, respectiv jumatate din bunurile comune.
In rest sunt corecte cele spuse de Salontanul, in afara de faptul ca a gresit cotele de mostenire.
Bună.
Tu și mama ta veniți la masa succesorală, 3/4 și respectiv 1/4 din bunurile comune făcute în interiorul căsătoriei dintre cei doi soți.
Pa, pa.
La mostenire vin Sotia supravietuitoare si copii, care pot fi din casatorie si din afara ei, firesti sau adoptati. Deci la mostenirea tatalui dvs vor veni mama dvs, in calitate de sotie supravietuitoare si copilul (copii).
Mostenirea tatalui dvs consta in cota de 1/2 din bunurile comune adica achizitionate impreuna cu mama dvs in timpul casatoriei, restul de 1/2 apartinand mamei dvs, si cota de 1/1 din bunurile proprii ale defunctului.
Sotia supravietuitoare va lua 1/2 din aceste cote iar copilul 1/2.
Bineinteles succesibilii care au contribuit la intretinerea si cheltuielile de inmormantare ale defunctului precum si la cheltuieli ocazionate de administrarea si conservarea bunurilor succesiunii au un drept de creanta, care va fi reglat in cadrul partajului succesoral.
Atentie insa la termenul de optiune succesorala de 6 luni in care trebuia sa acceptati succesiunea in mod expres, prin declaratie autentica. Altfel trebuie sa demonstrati ca ati acceptat succesiunea tacit facand acte de administrare ale bunurilor succesorale, plata impozite, incasare chirie de pe urma bunurilor succesorale... termenul de 6 luni este socotit de la decesul tatalui dvs.
Avand in vedere ca au trecut 8 ani de la deces cu ocazia dezbaterii succesiunii veti plati si un impozit de 1% calculat la valoarea bunurilor din masa succesorala.
Si cum se imparte averea?, imi poti spune te rog.
Multumesc pana aici, mi-a fost de mare ajutor!
Averea ramane a copiilor si fostei sotii. Daca unul isi cere partea trebuie ca celalat sa plateasca. Daca unul vrea casa trebuie sa dea bani celuilat. De aceea la declarea partajului trebuie ca cel ce vrea bani sa caute sa fie evaluata la o valoare cat mai mare casa, acareturile si pamantul aferent mostenirii.
Vreau sa stiu in procentaje... Am mai inteles din mai multe surse ca mama ia 75 %, iar copilul care este minor 25 %, iar cand voi deveni adult se va schimba regula asta? Este corect ceea ce am spus?
Nu.Astfel, rezerva descendentilor este:
½ atunci cand defunctul a avut un singur copil mostenitor
2/3 cand defunctul a lasat doi copii mostenitori
¾ cand sunt trei sau mai multi copii mostenitori.
Deci, fiind un singur copil luati 50% dar numai cand vti fi major. Pana atunci tutorele legal are obligatia de a administra si partea minorului.