| BlackRose03 a întrebat:

Tatal meu da pensie alimentara 500ron cand ar trebui sa dea 1500(salariu net 5000ron). Eu am varsta de 19 ani acum, pot sa il dau in judecata sa primesc cat trebuia initial? Din cate stiu are obligatia sa imi dea pana la 26 ani daca imi continui studiile.

Răspuns Câştigător
| SharpEagle a răspuns:

Nu e bine sa accepti nedreptati asupra ta, metoda corecta este ca mereu sa iti ceri drepturile, indiferent despre ce este vorba. Singurul factor care face diferenta este nivelul de efort, de sacrificiu pe care esti dispus sa-l atingi, in functie de importanta/prioritatea dreptului incalcat.
Deci, abordarea aici ar fi sa ii ceri diferenta de bani, chiar si retroactiv.
Inainte sa fie nevoie de judecata, mergi la un avocat si cere-i un serviciu de "intampinare", zici ca vrei sa trimiti o adresa de la cabinetul de avocatura, in calitate de reprezentant al tau, prin care sa se solicite achitarea acelor drepturi, stie avocatul cum sa formuleze, ce legi sa invoce samd. Tot acolo o sa spuna ca in caz contrar, veti demara procedura de chemare in judecata, veti cere si cheltuieli de judecata samd. Probabil ca o sa-i faca si o invitatie la biroul de avocatura, pentru a stabili in termeni amiabili, a fi mediati, probabil o esalonare agreata, ceva de genul. Vezi si tu cum reactioneaza tatal tau, ca sa stii ce ai de facut pe mai departe.

| Bula a răspuns (pentru SharpEagle):

"Mica" greseala!
"Intampinare" este actul cu care se raspunde la chemarea in judecata.

Se intocmeste o NOTIFICARE spre tata, respectiv o comunicare (spre locul de munca) a deciziei instantei privitoare la pensia alimentara.

| SharpEagle a răspuns (pentru Bula):

Da, e corect, tocmai de aceea am pus-o in ghilimele. Poate nu e cea mai fericita alegere. E o adresa, o notificare.

33 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Da, daca urmezi studii poti sa-l dai in judecata pentru modificarea pensiei alimentare.
Inainte de aceasta ar fi bine sa vorbesti cu el si sa te intelegi, poate este de acord sa-ti plateasca mai mult si fara judecata.
De asemenea trebuie sa stii ca ai dreptul la maximum o patrime (25%) din salariul net lunar si aceasta ar fi doar 1.250 lei, doar daca nu are si alta persoana sau mai multe in intretinere, daca are nu ai dreptul la atata.
Conform Codului civil, citez:
"ART.529.Cuantumul întreţinerii
(1) Întreţinerea este datoratã potrivit cu nevoia celui care o cere şi cu mijloacele celui care urmeazã a o plãti.
(2) Când întreţinerea este datoratã de pãrinte, ea se stabileşte pânã la o pãtrime din venitul sãu lunar net pentru un copil, o treime pentru 2 copii şi o jumãtate pentru 3 sau mai mulţi copii.
(3) Cuantumul întreţinerii datorate copiilor, împreunã cu întreţinerea datoratã altor persoane, potrivit legii, nu poate depãşi jumãtate din venitul net lunar al celui obligat."

| darrio2007 a răspuns:

Totul depinde de adeverinta de la serviciul lui. Vei primi atatea procente din salariul de pe adeverinta. Asa merge treaba. Dar de unde stii ca are netul 5000 de ron? Nu iti ajung banii de tigari?

| SharpEagle a răspuns (pentru darrio2007):

Informatiile despre venituri se obtin si pe cale judecatoreasca, in cadrul procesului, printr-o adresa trimisa de instanta catre administratia fiscala de care apartine. Inclusiv cu date istorice din ultimii ani.

| darrio2007 a răspuns (pentru SharpEagle):

Am trecut prin divort, cu obligativitatea platirii pensiei alimentare. Se trimite adresa la firma unde lucrezi. Asa ca stiu ce spun.

| SharpEagle a răspuns (pentru darrio2007):

Da, este si asta o varianta, atunci cand vor sa vada ce salariu ai in acel moment, ce venituri ai. Dar pentru date anterioare, organul fiscal.

| darrio2007 a răspuns (pentru SharpEagle):

Ei iti cer salariul din momentul cand s-a intentat actiunea de divort, la firma la care lucrezi, cand sunt minori la mijloc. Nu ii intereseaza salariile de pe la alte firme unde ai lucrat inainte.

| SharpEagle a răspuns (pentru darrio2007):

Da, insa eu discutam in contextul intrebarii, ca poate ea doreste sa ceara si pe anii anteriori diferenta.

| mihai69 a răspuns (pentru SharpEagle):

Nu are cum să ceară banii din urmă. Asta e legea...

| SharpEagle a răspuns (pentru mihai69):

Sunt doua situatii: prima, parintii sunt divortati de mai demult, tatal plateste pensie de ceva vreme dar n-a actualizat cuantumul la valoarea corecta, relativa la venit sau a doua situatie, in care abia divorteaza.
Eu vorbeam de primul caz, inclin sa cred ca initiatorul intrebarii e in contextul asta. Daca ar fi asa, el ar putea sa ceara retroactiv sumele cuvenite, in baza calculelor facute pe raportul primit de la organul fiscal.

| mihai69 a răspuns (pentru SharpEagle):

Repet: NU se plătește nimic retroactiv, ci doar din momentul noii hotărâri cu cuantumul actualizat.

| SharpEagle a răspuns (pentru mihai69):

Da, nu stiu cum e cu plata pensiei, daca trebuie actualizata periodic. Sau se plateste doar in baza unei decizii judecatoresti, ori de cate ori se emite decizia asta? De exemplu, daca un cuplu divorteaza cand copilul are 5 ani, pensia pe care trebuie s-o plateasca tatal e cea care s-a hotarat la momentul divortului? Va avea aceeasi valoare chiar si peste 10 ani? Nu e nici un mecanism de actualizare, nu e nimic procentual? Sau cum e?

| mihai69 a răspuns (pentru SharpEagle):

Doar prin hotărâri judecătorești succesive. Nu se actualizează nimic "automat".

| SharpEagle a răspuns (pentru mihai69):

Totusi, la o documentare mai atenta vei gasi ca ea se poate fi stabilita de judecator ca procent din venit. Caz in care ceea ce am scris eu sus se aplica.
De exemplu, daca la momentul divortului tatal vireaza o suma care reprezinta procentul corect, dar nu o ajusteaza corect, conform cu venitul care se schimba (in sensul cresterii, desiguri), atunci mama/copilul pot da in judecata tatal pentru plata retroactiva, actualizata la valorile corecte.
Cum e? Gresesc?

Deci, daca e procentuala, trebuie actualizata conform cu venitul. Si asta se face pe propria raspundere, din buna credinta. Dar sunt si situatii cand unii nu doresc sa faca asta, caz in care trebuie sa plateasca pe alte cai.

| BlackRose03 explică (pentru darrio2007):

Trist raspuns.

| darrio2007 a răspuns (pentru BlackRose03):

Dar adevarat.

| darrio2007 a răspuns (pentru SharpEagle):

Nu poate cere asa ceva, prin lege. Nu are treaba cu faptul unde a lucrat inainte. Din momentul intentarii divortului, locul de munca actual si salariul respectiv.
Poate cere, in schimb, marirea pensiei alimentare mai tarziu. Doar daca salariul lui este mai mare intre timp.

| SharpEagle a răspuns (pentru darrio2007):

Eu cred ca nu vorbim aceeasi limba. Nu de alta, dar mi se pare simplu si clar ceea ce am zis. Reiau, cu un exemplu ipotetic...
Divortul de pronunta in 2010, sentinta zice 25% din venit pensie alimentara, venitul e de 2000/luna lei, pensia va fi de 500 lei. Trec niste ani, pensia virata de tata e tot 500 lei, desi venitul sau a crescut progresiv si a ajuns acum 3000/luna. Si tot asa, pana in 2022, cand el trimite tot 500/luna, desi acum are 6000/luna venituri.
Deci, tatal nu a respectat hotararea judecatoreasca si nu si-a ajustat pensia alimentara cu veniturile. Copilul/sotia afla acest lucru si se decid sa-l dea in judecata pentru achitarea sumelor corecte, inclusiv cele din urma.
Metoda prin care instanta ar stabili care e cuantumul just e cea prin care se apeleaza la organul fiscal, pentru un raport de venituri.
Care parte nu o intelegi din ceea ce scriu? Ti se pare neverosimil?

| darrio2007 a răspuns (pentru SharpEagle):

Am trecut prin asa ceva timp de 3 ani, cu cativa ani inainte. Referitor la ajustarea pensiei cu salariul net, nu am trecut prin asa ceva. Asta pentru ca ii mai dadeam si bani in mana, in afara de pensia alimentara. Pe care o trimiteam strict prin posta, chiar daca eram la o distanta de 1 km de fosta sotie. Si am pastrat toate țidulele cu care am facut dovada trimiterii. Asa putea face si tatal din situatia de fata.

| CristiDinBucuresti a răspuns:

Daca il dai in judecata nu i ti mai dă nimic, viata e grea bucura te ca i ti da si atit, sunt alti tați care nu au dat niciodata pensie alimentara copiilor nici un leu, asa ca tu esti fericit.

| norocbun a răspuns (pentru CristiDinBucuresti):

Scuze, dar sa nu lupti pentru drepturile tale e stupid. Cu mentalitatea "eh, e bine de mine, sunt altii mai slabi" o sa ramai mereu jos. Trebuie sa te compari cu oameni mai buni decat tine, nu cu cei mai slabi, altfel nu ai cum sa evoluezi.

| mihai69 a răspuns:

Da, poți să îl dai în judecată. Dar ce te faci dacă vine cu adeverință de salariu de 1500 (salariul minim)? Mulți lucrează așa, cu leafa minimă oficial, restul la negru.
Oricum, chiar dacă ar fi să câștigi o mărire, aceasta NU va fi retroactivă.

| Mosotti a răspuns (pentru mihai69):

Il da in gat ca lucra la negru, si tot s-ar rezolva ceva daca are adev pe 1500, si daca aia il prind, e mai rau.

| Mosotti a răspuns:

Discuta cu un avocat si vezi ce si cum, eu zic ca poti sa-l dai daca ai dovezi ca are 5000 ron salariu.

Poti sa-ti faci cont pe softpedia forum si sa intri aici:

https://forum.softpedia.com/forum/439-drept-civil/

E aria de juridic unde sunt si oameni specializati pe domeniu, e drept civil acolo, adica exact ce-ti trebuie tie.

| SharpEagle a răspuns (pentru Mosotti):

Ca idee, vad ca e un mosotti si pe acolo. Tot tu esti?

| Mosotti a răspuns (pentru SharpEagle):

Nu, doamne fereste sa fi fost eu ala! Daca eram ala zburam de aici din prima saptamana dupa ce m-am inscris.

| Wr3nch a răspuns:

Da si da. Daca a crescut salariul trebuie ajustata si pensia.

| Hammurabi a răspuns:

În primul rând, va trebui să obții o informație certă.
Și anume, cât e salariul "oficial" al tatălui tău, adică cel înregistrat la Revisal, pentru care plătește dări la stat.
Pentru că dacă are salariul mare, dar e plătit "la negru", nu prea te ajută cu nimic.

| mi25 a răspuns:

Orice modificare la pensia de intretinere se face prin instanta sau declaratie autentica (la notar) a tatalui tau.
Poti sa-l dai in judecata, deoarece, chiar daca este platit la saariul minim, in prezent el are un salariu in care 500 de lei nu reprezinta 1/3 din din el. Asta daca nu mai are si alte pensii de intretinere.
Da, esti major si poti sa-l dai in judecata. Actiunea este scutita de taxe judiciare, doar daca angajezi avocat, il platesti si apoi recuperezi banii de la tatal tau.
Nu te lua dupa ce spune CristiDinBucuresti, deoarece nu poate sa se sustraga de la plata pensiei de intretinere, deoarece intra la penal si face puscarie.

| Cosminimum a răspuns:

Numai o femeie putea sa pună o întrebare ca asta. Câștigați traiul dezvoltându te, nu mai cerși nimănui

| SharpEagle a răspuns (pentru Cosminimum):

Dar nu vad de ce pui problema de ca si cum ar fi cerseala. In momentul cand faci un copil, trebuie sa stii ca vine si cu niste obligatii. Copiii nu se cresc singuri si nici pe gratis. Oamenii trebuie responsabilizati sa inteleaga ca treaba asta e ceva serios si cu consecinte, nu doar sa dea din solduri si apoi sa-si puna palma-n dos si sa dea bir cu fugitii sau sa iasa dintr-o casnicie fara nici un fel de toarta, mai ales cand o comit cu ceva in casnicia aia.
Si la fel de eronata e si abordarea cu "numai o femeie". Las la o parta ca-i misogina, dar aici e vorba despre cei tineri, care au alte nevoi si alte constrangeri, nu se pot duce sa munceasca si sa studieze cu aceleasi rezultate. Gandeste-te ca pana si statul s-a gandit sa dea pensie de urmas, daca e cazul, alocatie, burse samd. Deci, nevoia de bani pentru o minima intretinere e una reala. Nu-i un moft, e o necesitate.

| BlackRose03 explică (pentru Cosminimum):

Dupa cum arati nici nu are rost sa ma enervez. )))