Nu e bine sa accepti nedreptati asupra ta, metoda corecta este ca mereu sa iti ceri drepturile, indiferent despre ce este vorba. Singurul factor care face diferenta este nivelul de efort, de sacrificiu pe care esti dispus sa-l atingi, in functie de importanta/prioritatea dreptului incalcat.
Deci, abordarea aici ar fi sa ii ceri diferenta de bani, chiar si retroactiv.
Inainte sa fie nevoie de judecata, mergi la un avocat si cere-i un serviciu de "intampinare", zici ca vrei sa trimiti o adresa de la cabinetul de avocatura, in calitate de reprezentant al tau, prin care sa se solicite achitarea acelor drepturi, stie avocatul cum sa formuleze, ce legi sa invoce samd. Tot acolo o sa spuna ca in caz contrar, veti demara procedura de chemare in judecata, veti cere si cheltuieli de judecata samd. Probabil ca o sa-i faca si o invitatie la biroul de avocatura, pentru a stabili in termeni amiabili, a fi mediati, probabil o esalonare agreata, ceva de genul. Vezi si tu cum reactioneaza tatal tau, ca sa stii ce ai de facut pe mai departe.
Nu poate cere asa ceva, prin lege. Nu are treaba cu faptul unde a lucrat inainte. Din momentul intentarii divortului, locul de munca actual si salariul respectiv.
Poate cere, in schimb, marirea pensiei alimentare mai tarziu. Doar daca salariul lui este mai mare intre timp.
Eu cred ca nu vorbim aceeasi limba. Nu de alta, dar mi se pare simplu si clar ceea ce am zis. Reiau, cu un exemplu ipotetic...
Divortul de pronunta in 2010, sentinta zice 25% din venit pensie alimentara, venitul e de 2000/luna lei, pensia va fi de 500 lei. Trec niste ani, pensia virata de tata e tot 500 lei, desi venitul sau a crescut progresiv si a ajuns acum 3000/luna. Si tot asa, pana in 2022, cand el trimite tot 500/luna, desi acum are 6000/luna venituri.
Deci, tatal nu a respectat hotararea judecatoreasca si nu si-a ajustat pensia alimentara cu veniturile. Copilul/sotia afla acest lucru si se decid sa-l dea in judecata pentru achitarea sumelor corecte, inclusiv cele din urma.
Metoda prin care instanta ar stabili care e cuantumul just e cea prin care se apeleaza la organul fiscal, pentru un raport de venituri.
Care parte nu o intelegi din ceea ce scriu? Ti se pare neverosimil?
Am trecut prin asa ceva timp de 3 ani, cu cativa ani inainte. Referitor la ajustarea pensiei cu salariul net, nu am trecut prin asa ceva. Asta pentru ca ii mai dadeam si bani in mana, in afara de pensia alimentara. Pe care o trimiteam strict prin posta, chiar daca eram la o distanta de 1 km de fosta sotie. Si am pastrat toate țidulele cu care am facut dovada trimiterii. Asa putea face si tatal din situatia de fata.