| Andreasx a întrebat:

Tatal meu detine o vila la tara si 2 apartamente impreuna cu mama mea in Bucuresti, care din pacate e f bolnava de cancer stadiu 4 si va muri. Tata a zis ca dupa moartea ei nu va putea sa mai stea in apartamentul in care stateau si o sa vanda cele doua apartamente si sa ia un apartament in Spania (unde va munci). Asta ma cam deranjeaza pentru ca inseamna ca nu se gandeste deloc la mine, eu stau cu prietenul meu la el acasa dar daca sa zicem ca ma cert cu el vreodata nu am unde ma duc.Prietenul meu zice sa cer o succesiune daca chiar vrea sa le vanda pentru ca eu am dreptul 75%la ce are el prin lege.Nu vreau sa se ajunga la judecata dar el daca face asta si nu se gandeste la mine eu de ce sa ma gandesc si sa nu actionez legal, mai ales ca in ultimul timp nu se comporta prea bine cu mine desi am grija de mama, de parca eu sunt vinovata ca are cancer.Voi ce ati face?

Răspuns Câştigător
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Prietenul tau are doar partial dreptate, respectiv ca dupa moartea mamei ai dreptul de mostenire, dar numai pentru ce detine ea in proprietate, respectiv numai asupra 3/4 (75%) din masa succesorala. In cazul expus masa succesorala este compusa din cota de 1/2 parte (50%) din bunurile comune ale parintilor (cele dobandite in timpul casatoriei) si bunurile proprietate numai ale mamei.
Tatal tau nu poate vinde legal un bun ce nu-i apartine in intregime, este necesar si acordul tau, chiar daca vei avea numai o cota de 3/8 parte (37, 5%) din intregul bun iar el va avea cota de 5/8 parte (62, 5%) din intregul bun.

7 răspunsuri:
| Holiday a răspuns:

Daca apartamentele si casa sunt dobandite in timpul casatoriei, nu provin din mosteniri si nu exista alte intelegeri autentificate intre parintii tai sunt proprietate comuna in cota de 50%
Din partea mamei tale tatal tau va dobandi legal prin succesiune jumatate, iar cealalta jumatate se imparte intre tine si fratii si surorile tale (daca ai).
Asa ca practic vei avea 25% din fiecare apartament si din casa.
Ulterior nu va putea vinde apartamentele fara acordul tau, iar daca iti dai acordul, 25% din valoarea incasata iti apartine. Ideea e sa ai grija sa nu-i dai vreo procura prin care sa poata face singur tranzactia sau mai rau sa poata incasa si banii. Ca exista si posibilitatea asta.
Consulta un notar si iti va explica exact.

| Ioandelasal a răspuns (pentru Holiday):

Vezi ca ai gresit cotele. Sotul supravietuitor mosteneste 1/4 (25%) din masa succesorala si restul revine copilului sau copiilor, daca sunt mai multi. Daca este unul singur, asa cum rezulta din intrebarea lui madyey atunci va mosteni 3/4 (75%) din masa succesorala, ceea ce reprezinta 3/8 (37, 5%) din intreg.

| Holiday a răspuns (pentru Ioandelasal):

Nu mai verific, ma bazez pe ce spui. Regret si imi asum eroarea.winking

| Ioandelasal a răspuns (pentru Holiday):

Ca sa fii sigur iata ce spune Codul civil:
"ART. 972.Cota succesorală a soţului supravieţuitor
  (1) Cota soţului supravieţuitor este de:
  a) un sfert din moştenire, dacă vine în concurs cu descendenţii defunctului;"

| Holiday a răspuns (pentru Ioandelasal):

Nu, chiar nu aveam dubii ca ai dreptate. Oricum, multumesc.

| venividivici2017 a răspuns:

In primul rand, stai mai aproape de maica-ta si apoi gandeste-te la asta, asa ar fi normal, nu?!

| Andreasx explică (pentru venividivici2017):

Sunt aproape de ea zi si noapte, stai chill!