anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Taxa de reziliere pentru contractul meu cu Telekom este de 110 euro daca vreau sa-l reziliez inainte de 10 aprilie, iar dupa 10 aprilie va fi de 55 de euro. Cei de la Telekom vor sa imi desfiinteze serviciile chiar azi pentru ca nu am platit facturile pe ultimele 3 luni.
Daca imi desfiinteaza serviciile astazi pentru neplata facturilor, va trebui sa le platesc 110 euro sau 55 euro?

Răspuns Câştigător
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Citeste cu atentie contractul, mai ales in ce priveste rezilierea contractului din vina ta, pentru neplata serviciilor si o sa afli. Posibil sa platesti 110 euro.

| anonim_4396 explică (pentru Ioandelasal):

Este legala acea taxa? Eu nu am benificiat de nicio redurece sau gratuitate la semnarea contractului. Cum ramane cu legea 193/2000?

| RebecaDragomir a răspuns (pentru anonim_4396):

Clauza este abuziva, nu trebuie sa platesti nimic

Pentru a denunţa unilateral un contract de telefonie mobilă fără a plăti "taxa de reziliere", un consumator, persoană fizică, trebuie să formuleze o notificare de denunţare unilaterală a contractului de telefonie mobilă, respectând un termen de preaviz (de regulă de 30 de zile), iar apoi să trimită notificarea respectivă operatorului de telefonie mobilă fie prin intermediul unui executor judecătoresc, fie printr-o scrisoare recomandată cu confirmare de primire şi conţinut declarat.

| anonim_4396 explică (pentru anonim_4396):

PS: Contractul se termina abia in octombrie.

| Ioandelasal a răspuns (pentru anonim_4396):

Nu este legala taxa in suma fixa dar o despagubire este legala.
Conform anexei la L.193/2000, rep. in 2012, cu md. si compl. ulterioare, citez:
"(1) Sunt considerate clauze abuzive acele prevederi contractuale care:
j) restrâng sau anulează dreptul consumatorului de a denunţa sau de a rezilia unilateral contractul, în cazurile în care:
  - profesionistul a impus consumatorului, prin contract, clauze referitoare la plata unei sume fixe în cazul denunţării unilaterale;"
Fata de aceste prevederi nu va trebui sa platesti nici o suma fixa, de asemenea poate nici o despagubire, daca nu ai beneficiat de nimic la incheierea contractului.
Daca insista poti sa faci plangere la ANPC.

| anonim_4396 explică (pentru Ioandelasal):

Deci sa inteleg ca nu e legal sa imi impuna acea taxa?
Chiar si daca contractul se termina abia in luna octombrie?

| anonim_4396 explică (pentru RebecaDragomir):

Deci nu are nimic ca contractul cu ei se termina abia in luna octombrie?
Tot este o clauza abuziva si asa?
Am uitat sa mentionez ca mai aveam contract cu ei pana in octombrie.

| Ioandelasal a răspuns (pentru anonim_4396):

Nu este legala taxa in suma fixa, este o clauza abuziva, asa cum ti-am citat.
Dar ar trebui sa platesti facturile pe ultimele luni.

| anonim_4396 explică (pentru Ioandelasal):

Bun, dar ma vor putea pune sa platesc o despagubire pentru ca am ales sa renunt la contractul cu ei chiar daca acel contract era pana in octombrie anul asta?
Daca, da, nu stii cat ar trebui sa coste acea despagubire?

| Ioandelasal a răspuns (pentru anonim_4396):

Nu stiu prevederile contractuale din contractul tau, nu am contract cu acestia, asa ca n-am de unde sti daca chiar iti pot cere, legal, o despagubire si cat ar fi aceasta.

12 răspunsuri:
bursuc001
Userul Lunii
| bursuc001 a răspuns:

Bună!

Citeşte cu ATENŢIE Contractul pe care l-ai semnat!

În general, dacă eşti în perioada minimă contractuală şi vrei să reziliezi mai devreme acel Contract, vei fi OBLIGAT să plăteşti ( cu titlu de "despăgubiri" ) abonamentul pe lunile rămase ( până în octombrie )!


Toate cele bune.

| bursuc001 a răspuns (pentru bursuc001):

Orice sumă care depăşeşte contravaloarea abonamentului pe lunile rămase din perioada minimă contractuală - mai ales o taxă "fixă" de 110/55 euro - este ILEGALĂ!

Totuşi, deoarece NU ai achitat ( la timp ) contravaloarea abonamentului pe cele 3 luni, eşti obligat să plăteşti şi PENALIZĂRI pentru sumele restante ( aferente acelor 3 luni )!

Mai mult, bănuiesc că prevederile L.193/2000 referitoare la acea "sumă fixă" au fost introduse în 2012 ( NU am verificat acest aspect ) şi din acel motiv a fost republicată în 2012 - deci, ea NU se aplică decât la Contracte încheiate după republicarea legii...

| RebecaDragomir a răspuns:

Este acelasi lucru

Potrivit art. 4 alin. 1 din Legea nr. 193/2000, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, "o clauză contractuală care nu a fost negociată direct cu consumatorul va fi considerată abuzivă dacă, prin ea însăşi sau împreună cu alte prevederi din contract, creează, în detrimentul consumatorului şi contrar cerinţelor bunei-credinţe, un dezechilibru semnificativ între drepturile şi obligaţiile părţilor".

corecteaza-ma daca am inteles eu gresit legea