| Valy_8786 a întrebat:

Ti-ai lasa tara la greu in acest moment? Eu nu. TU?

Răspuns Câştigător
cristacheceliute
| cristacheceliute a răspuns:

Eu da. Dupa cum parafraza D. Mustaine, "nu te intreba ce poti face pentru tara ta, intreaba-te ce face tara ta pentru tine". Nu de tara ma simt legat, limba este cea cu care m-am obisnuit de mic, granitele imi sunt indiferente cata vreme le treci cu un pasaport, tu ce crezi, aia in Luxemburg sau Monaco o duc mai rau pe peticul lor de pamant? Patriotismul a fost o motivatie indusa pentru soldati, ca sa-si dea viata gratis aparand un teritoriu, restul n-ar trebui sa ne sinchisim asa mult de etnie. Mai ales acum, cand luptele se poarta pe alte planuri. Eu insa ma simt legat de casa parinteasca, unde mi-am trait practic toata viata si unde am avut mereu un bun refugiu. Cand plec mai mult de doua saptamani incepe sa-mi fie dor, si acum oricum n-am bani sa calatoresc cum as vrea. E drept si ca visez de mic la o insula exoticahee hee Fotbal pe plaja, surfing ( daca s-ar lipi ceva de mine, ca n-am incercat ), cocktail-uri, inot dimineata in fiecare zi a anului, o casa mica, rustica si cocheta la marginea padurii etc. day dreaming

17 răspunsuri:
| Hombre a răspuns:

@cristacheceliute nu te mira atat in legatura cu bani de afara, ai auzit de fenomenul "a te ineca in butoiul cu miere" in momentul cand ai prea multi bani si nu stii ce sa faci cu ei? Asta este Romania si asa s-a intamplat.Acum nici dracu nu mai scoate o vorbulita de bani de afara te-ai intrebat de ce.Stii ce a facut Banca Nationala cu ei si ce face? A mentinut cursul Leu-Euro si il mentine. Ai capito?

cristacheceliute
| cristacheceliute a răspuns:

:o nu-mi vine sa cred ce citesc. Banii adusi de afara de romanii care au lucrat in strainatate au crescut inflatia Romaniei?! Ai incurcat ulcelele nasol de tot... Din contra, cei care lucreaza afara si aduc bani in Romania creeaza pentru economia tarii o situatie similara unui export, al fortei de munca.
Banii lor, in economie se comporta ca un imprumut? Nu, ci ca o donatie, daca vrei. Un imprumut inseamna sa ii dai inapoi, oamenii aia au adus bani in tara, implicit tara a devenit mai bogata.
Aia nu sunt bani fara acoperire, asa cum ar fi introducerea nejustificata de moneda pe piata ( care da, duce la inflatie ), aia sunt bani care deja circulau in economie si au trecut in posesia noastra. In plus, venind cu moneda straina, au crescut cererea de LEI, favorizand cursul de schimb. Oamenii aia au ajutat mult Romania. Din ce tin minte, sumele aduse in tara erau impresionante.

cristacheceliute
| cristacheceliute a răspuns:

@hombre - nu e vorba de mirare, ci de notiuni de economie generala. Unde s-a inecat Romania in butoiul cu miere? ca e o tara saraca si s-a umplut de datorii de 20 ani incoace. A trecut vreun an fara greve ale diverselor sectoare bugetare? Din contra, cresterea economica s-a realizat pe baza banilor veniti din afara, iar cresterea inflatiei a fost cea mai mare la inceputul anilor '90 cand leul a inceput treptat ajustarea la valoarea reala in fata dolarului. Iti amintesti probabil ce scumpiri erau pe vremea aia si nimeni n-avea idee cand se va opri, era ca o cadere in gol. Anii trecuti s-a simtit cresterea cand Euro a scazut de pe la 45000 lei pana sub 32000. Odata cu recesiunea au venit mai putini bani de afara, RON a depasit din nou pragul de 4:1 fata de Euro. Banii au fost mereu prea putini in Romania, nu s-a pus problema ca sunt prea multi si n-avem ce face. Iar BNR are ca functie principala mentinerea economiei stabile, un instrument foarte important fiind influentarea cursului de schimb, atunci cand el tine sa duca indicatorii la cote ingrijoratoare. Nu uita ca in Romania activeaza banci straine cu interese proprii care pot incerca scoaterea de bani din tara sau influentarea cursului in favoarea propriilor interese. Atunci BNR are datoria de a interveni in favoarea economiei romanesti, si a facut-o, M. Isarescu a condus bine BNR si nu degeaba a ramas intr-o astfel de functie in ciuda schimbarilor politice. Cum sa spui ca Romania are prea multi bani cand astia n-au fost in stare sa duca salariile medicilor si profesorilor la o limita decenta in ciuda unor presiuni puternice? Ca s-a furat, ca au fost manevre, tunuri etc. asta e alt subiect. Romania, cu toti banii care au intrat, e departe de a fi o tara bogata, sa fim seriosi. Exista doar indivizi bogati, cei mai multi insa sunt sub nivelul mediu european.

| anad a răspuns:

Daca te referi la plecarea in strainatate, sa stii ca tara s-a ridicat si s-a cosmetizat cu banii trimisi de capsunarii si "sclavii" romani plecati. Ai nostri dragi guvernanti chiar au apreciat si s-au laudat cu acest lucru!

Răspuns utilizator avertizat
| Razvan a răspuns:

La greu? Adica sa le dau o mana de ajutor celor care ne fura pe toate partiile? Da, le-as da un sut in fundwinking

| gabriela a răspuns:

Buna intrebare... Nu! Nu cred in povestile. cum ca in alta parte bati din palme si e bine. Hai Romania.inainte!

| stelianr a răspuns:

Dar esti pregatit(a) s-o aperi? Ai o pregatire militara?

| 16.laura.16 a răspuns:

Vai imi vine sa plang... Cum sa las eu tarisoara asta care are atata grija de mine, care imi da bursa, care in loc sa faca case de copii cumpara ceasuri de 30 000 de euro, care fura de sparge, care minte si manipuleaza, care da salarii de 5 milioane la oamenii muncitori si de sute de milioane la deputati care stau si dorm...straight face

Sa-ti raspund la intrebare: mi-e indiferent, mi-e greata de ipocrizia lor!

| laurentiu_9029 a răspuns:

Dintdeauna mi-am dorit sa lupt pentru tara mea, daca s-ar ivi un razboi as fi primul care m-as oferi voluntar sa lupt alaturi de armata, desi am 16 ani.

| AlexandraR a răspuns:

laughing Buna intrebare. Fiind vorba de Romania, nici nu as sta pe ganduri. Sa fim seriosi, Romania e o groapa de gunoi, cred ca e singurul statut care la avut Romania in ultimul timp. Sa-mi ajut tara sa ce? Trebuie sa recunosc ca am si eu doza mea de patriotism, dar...prea putinhappy

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Bine, dar daca ai avea vreo 25-30 de ani, nu casa, nu masina, nu iubita, nu nimic.si ai putea pleca in alta tara unde ai castiga bine, ai avea de toate... n-ai pleca? deci nu ti-ai lasa tara la greu, dar, cum ai putea sa o ajuti daca ai fi intr-o situatie ca cea de mai sus? murind de foame pentru tara? crezi ca ar durea pe cineva in -----de tine?

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Din pacate " tara " asta nu este un partener pentru mine ci un inamic ( sa nu spun dusman!).
Din pacate tara asta nu ma ajuta ci mai mult cauta sa ma infringa!
Din pacate, pentru ea, eu nu o parasesc!
Din fericire sint destul de puternic si reusesc in ce-mi propun asa ca pina acum am 1-0 la meciul cu ea.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Daca te referi la cei plecati afara vezi-ti de treaba ca o ajuta mai mult decit iti inchipui si mult mai mult cu "cit"o putem ajuta noi cei ramasi.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

@ anad /banii "capsunarilor" sint un mit. Banii veniti de la ei n-au facut decit sa distruga, sa mareasca inflatia si implicit preturile, sa distruga nivelul de trai al celor ce stau in tara.
Motivul? Simplu! Banii lor, in economie se comporta ca un imprumut. Acei bani introdusi pe piata n-au gasit corespondent in marfurile produse la noi ( deoarece nu avem economie ) si au dus la importuri. Atita timp cit noi nu exportam nimic si facem doar importuri ...vedeti rezultatul.
Povestea cu " capsunarii " a cazut bine pentru guvernati deoarece au scapat de niste oameni care daca nu plecau, cereau la usa lor, de mincare!
N-am folosit o exprimare in termeni de specialitate pentru a fi inteles de toata lumea.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Eu strig peste tot lucrurile pozitive despre Romania http://www.romaniapozitiva.ro/

| marksof a răspuns:

Poftim? Sa-mi las tara la greu? Dar cand tara m-a lasat la greu cand imi era lumea mai draga, in prag de 50 de ani somer, fara posibilitati de reangajare dupa lunile alea amarate de somaj cum a fost si cum este pentru toti cei in situatie? Tara nu ne lasa la greu pe noi astia care desi la 50 si ceva poate putem si stim mult mai m ulte decat altii mai tineri dar mai tampiti? Tara asta nu se gandeste ca cei lasati de izbeliste si pe care nu-i vrea nimeni la angajare sunt nevoiti sa mituiasca un doctor pentru o pensie de boala, sa cerseasca dreptul la supravietuire pana cand le vine randul sa intre in lumea pensionarilor cu limita de varsta si limita la traiul de zi cu zi in fond? Nimeni nu a muncit pentru tara, fiecare a muncit pentru el, sa poata trai, sa isi intretina familia si sa supravietuiasca daca i-a dat Dumnezeu zile.Armata care ne apara, cei care o conduc, nu o fac nici aia pe gratis, pana si soldatii au o amarata de solda.Nu am lasat tara la greu in 89.Am crezut toti ca se va schimba ceva.Alta dezamagire. Tara ne-a lasat atunci din nou la greu? Aiurea... Cei care o conduc, au condus-o si o vor conduce.Asa ca pana una, alta.camasa imi este mai aproape de corp. zice o vorba...