| LaviniuA a întrebat:

Totinetele electrice ce ating 35-40 km/h, se pot conduce fara permis? Am intrat in vorba cu un curier pe la metrou si asa mi-a zis. Dar era cam tinerel tipul... m-am gandit ca poate nu stie ce vorbeste.
Mie una mi se pare cam riscant...

Citisem mai demult pe unele siteuri straine ca e nevoie de permis pentru viteza asta. Bineinteles, nu se refereau la Romania, ci la tari din vest/state.

Astept pareri avizate happy
Multumesc frumos!

Răspuns Câştigător
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Da, scrie, tot in OUG 195/2002, intra la categoria moped, pentru care este necesar permis de conducere de categoria AM, se poate obtine de la 16 ani, dupa ce ai facut scoala de conducere si ai reusit la examinare pentru obtinerea permisului.
Scoala de conducere se poate incepe la 15 ani si 9 luni iar examinarea presupune o proba teoretica (sala) si o proba practica (parcurgerea unui traseu in poligon si conducere prin oras).

6 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Conform OUG 195/2002, rep. in 2006, cu md. si compl. ulterioare, citez:
„ART.6.În sensul prezentei ordonanţe de urgenţă, expresiile şi termenii de mai jos au următorul înţeles:
10^1. trotineta electrică - vehiculul cu două sau trei roţi şi ghidon, utilizat pentru transportul unei singure persoane, care nu este prevăzut cu loc şezând sau care este echipat cu un loc şezând pentru conducător, al cărui punct de şedere de referinţă se află la o înălţime mai mică sau egală cu 540 mm în cazul celor cu două roţi, respectiv la o înălţime mai mică sau egală cu 400 mm în cazul celor cu trei roţi, a cărui viteză maximă prin construcţie este mai mare de 6 km/h, dar nu depăşeşte 25 km/h şi care este echipat cu motor electric; punctul de şedere de referinţă are înţelesul prevăzut în Regulamentul (UE) nr. 168/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului din 15 ianuarie 2013;"
Asa fiind cele care depasesc viteza de 25 de km/h nu se pot conduce fara permis.  

| LaviniuA explică (pentru Ioandelasal):

Dar scrie undeva ceva explicit, legat de cele ce depășesc 25km/h? In ce categorie intra?

| Ioandelasal a răspuns (pentru LaviniuA):

Da, scrie, tot in OUG 195/2002, intra la categoria moped, pentru care este necesar permis de conducere de categoria AM, se poate obtine de la 16 ani, dupa ce ai facut scoala de conducere si ai reusit la examinare pentru obtinerea permisului.
Scoala de conducere se poate incepe la 15 ani si 9 luni iar examinarea presupune o proba teoretica (sala) si o proba practica (parcurgerea unui traseu in poligon si conducere prin oras).

| goguPatent a răspuns:

Păcat, daca era o părere aveai o scuză.

| nukeyly a răspuns:

Hai sa fim seriosi crezi ca politaii din ro stau sa verifice care trece de 25 km/h [cu 3 la bord] si sa dea amenzi, poate una la 50.000 din ceva greseala cosmica sau una ce face ceva accident de deraiaza un tramvai intr-un tren de mare viteza ce se opreste intr-un pod care apoi pica si iasa macar 333 de morti
in rest tara lu papura voda.
Atunci apare politaiul Dorel Scanteie ce da o amenda de 500 ron si jumate in 24 ore, pe fundal de Gaudeamus.

| LaviniuA explică (pentru nukeyly):

Mai nu stiu ce sa zic. In Buc prin oras mai sunt radare… habar n-am cum funcționează și cât de performante sunt, dar probabil ca ceva ceva tot prind.

| nukeyly a răspuns (pentru LaviniuA):

Poti lua o trotineta limitata la 25kmh, sau una mai tare pe care o conduci la risc peste 25, de te prinde te prinde, dar si 20kmh in oras e suficienta viteza sa ajungi din A in B, nu trebuie sa mergi cu C la C sau sa te dai pe o MTT Y2K Jet Turbine Motorcycle,
viteza nu e buna ca nu apuci ca om sa iei decizii la secunda.
Si cu un mtb poti ledala lejer 15-25 kmh, 25-35 e alta zona si de ai drum intins 1-2km si role bune si plamani ok poti merge in 55 kmh.