| AvalohAlyn a întrebat:

Totusi... Ceausescu care este atat de urat acum si el si comunismul ...au fost momente cand era stimat, aplaudat si iubit.De ce? Mi-au povestit parintii mei.Multi spun ca desi era cum era era putin mai bine pe vremea lui Ceausescu... Voi ce parere aveti?

Răspuns Câştigător
constantaproca
| constantaproca a răspuns:

Am trait si eu in acele vremuri, toti aveam serviciu (cine voia sa munceasca), locuiam la bloc intr-un apartament cu 3 camere si un hol mare, mi-am construit soba si aveam caldura, cu mancarea te descurcai, se luau anumite alimente pe tichet in functie de numarul de persoane, aveam 4 copii, deci luam mai mult decat consumam, aveam salariul de 2000 lei, luam alocatie suplimentara 500 de lei(deci un sfert din salar ), plus alocatia copiilor.Nu am fost membra de partid ca nu am vrut, lucram la contabilitate la o statie de calcul.Medicamentele erau gratuite, medicul venea saptamanal acasa sa vada copii. Mai greu era cand se intrerupea lumina(in fiecare seara 2 ore) dar cu lanterne, lampi cu gaz,(cine avea baterii de masina isi puteau instala becuri) ne descurcam si cu asta.Nu aveam libertatea de exprimare, dar in microgrupuri se putea discuta, erau infiltrati informatori chiar din colegii de serviciu, dar nu toti se pretau la asta si ii miroseam repede. Un dezavantaj era ca plecai foarte greu in strainatate sau chiar nu puteai pleca de loc.Concluziile va las sa le trageti voi.

14 răspunsuri:
regis
| regis a răspuns:

Nu stiu cat de urat este acum Ceausescu, din cate stiu in sondaje a iesit ca fiind si cel mai urat conducator al tarisoare cat si cel mai iubit. Asta arata ca suntem prea aproape pentru a judeca cinstit viata de atunci.
Eu eram copil la revolutie, practic ma identific cu generatia X (cine nu stie ce inseamna asta sa caute pe net). E greu sa spui acum daca era mai bine sau mai rau, erau si parti bune si parti rele.
De exemplu era bine ca cine muncea nu avea grija zilei de maine si putea trai decent, era rau ca venea acasa si avea caldura, apa calda si curent dupa un anumit program. Iti permiteai sa cumperi orice, dar nu gaseai orice, iar pentru 2l de lapte trebuia sa te trezesti cu noaptea in cap si sa te asezi la coada. Sunt multe de spus pe tema asta, e spatiu prea putin aici.
In schimb parintii mei imi povestesc despre anii 70-80, cand a fost perioada de boom a economiei romanesti, dar eu am doar amintiri vagi despre finalul acesteia. Dupa spusele lor, nivelul de trai era foarte ridicat, exista o protectie sociala foarte solida, magazinele erau pline, preturile mici, se vindea orice in rate, fara dobanda. Se traia atat de bine incat unele marfuri se descarcau dimineata in fata magazinelor inainte ca acestea sa se deschida si desi nu era paza, nimeni nu se atingea de marfa fara sa puna in loc banii.

Stefan
| Stefan a răspuns:

Tinere, sunt un om care a trait acele vremuri, am fost membru de partid, nu ca am vrut acest lucru dar daca nu eram membru de partid, nu primeam apartament, butelie si nu mai promovam la locul de munca. Ca a fost mai bine, nu pot sa spun, acum este multa libertate dar ce faci cu ea?

HepHap
| HepHap a răspuns:

Stima si aplauzele se nasteau din frica. Aveau grija Securitatea si Politia ca la fiecare 23 august sau congres de partid, iubitul nostru conducator sa se bucure de aprecierile poporului.

E absolut fascinant modul in care atati romani privesc cu melancolie spre anii comunismului, neintelegand faptul ca nu acela este modelul fata de care ar trebui sa stabileasca comparatia. Modelul este democratia europeana, asa cum este ea in acest moment. Si daca vrem repere locale, ar trebui sa le cautam in perioada interbelica. Din nefericire, strabunicii nostri nu mai sunt aici sa ne povesteasca cum era, in locul lor ramanand generatiile intermediare (fii si fii fiilor lor - bunicii si parintii nostri), nostalgice si mangaiate de amintiri nebuloase. La sfarsitul anului 1947, societatea romaneasca a intrat in coma si a ramas in coma 50 de ani: comunismul a insemnat falimentul societatii si economiei romanesti de tip capitalist, competitiva si apreciata pe piata internationala din acea perioada. Comunismul i-a amagit pe cei care nu au stiut ce a fost inainte si care nu stiu ce ar trebui sa fie acum, bagandu-le in cap ca anii ceausismului au fost cu adevarat de aur. Si tocmai comunismul a fost cel care a aruncat Romania definitiv de pe șine, pentru ca acum suntem incapabili sa revenim acolo unde eram in anii '30. Nu vorbesc de o intoarcere in timp, ci de o intoarcere in randul natiilor civilizate. Pentru ca in timp ce alte tari, care au suferit de acelasi morb al comunismului (Ungaria, Polonia, Cehia, Germania etc), si-au recapat pozitiile onorante din trecut, Romania e inca in convalescenta. Bolnavul insanatosit ar trebui sa ne fie modelul, nu boala. Dar pentru ca noi inca ne raportam la realitatile predecembriste, elogiind trecutul si fiind astfel incapabili de a depasi sevrajul politicianismului, coruptiei si nepotismului, suferim in continuare.

leonardk
| leonardk a răspuns:

Multe rele a facut si Ceausescu, dar si multe bune(noi, sub regimul lui). Iata cateva bune:
Locuinte, sosele, hidrocentrale, fabrici, o tara fara datorii, siguranta zilei de maine, fara someri, fara spargatori de banci si case, fara atatea crime si violuri, fara atatia analfabeti imbogatiti peste noapte si lista poate continua.
Nu era mancare si caldura...asa este, acum avem de toate dar la multe doar privim pentru ca nu avem cu ce le cumpara...
Despre cei care au venit la putere dupa el, ce se poate spune ca au facut? Ce s-a construit in tara asta dupa 89? Daca tot nu s-a construit nimic de ce suntem datori vanduti? Dupa 89 un lucru cert s-a construit - clasa de ciocoi nababi care au furat tot si clasa de platitori taciti care este formata din majoritatea noastra. In afara de 50 de programe tv si vitrine pline cu de toate la care ne uitam cu jind, ce am castigat noi? (unii chiar au avut pensie de 3 lei dar le-a fost marita cu 50%).
Cred ca abia acum realizam cat trebuia sa-l aplaudam.

| remus a răspuns:

Da era mai bine pentru cei fara coloana vertebrala, cei care acceptau umilinta, asteptau ca tovarasul secretar de partid sa-le traseze sarcinile si sa le duca la indeplinire adaugand cateva informatii...

daniela
| daniela a răspuns:

Da dar nimic nu era din suflet ci din interes sau mai bine spus din obligatie.
Era mai bine poate pentru ca toti aveau o casa si un loc de munca, nu erau someri si poate oameni mai prietenosi darorita lipsei invidiei (TU AI ATAT SI EU NIMIC)

| EUSIATIT a răspuns:

Da parintii au dreptate. din ce punct de vedere era mai bine? ok 1 toata lumea avea loc de munca 2 toti tinerii primeau apartament cu chirie si aveau unde sta. # aveai garantia ca mergi pe strada si la miezul noptii si nu ti se intimpla nimic. 4 nu se droga nimeni si eram cam .toti egali in materie de... avere .pentru ca era legea 18 care daca nu poteai justifica.de unde ai o anumita suma de bani. fffffff mare tio confiscau. in rest .erau si lucruri rele sa le sp asa. libertatea exprimarii si acele cozi la alimente pe care ti le dadea cu ratia...IN concluzie nu vreau sa fiu judecata aspru dar chiar era putin mai bine pentru ca nu a murit nimeni .acum...

| thehope a răspuns:

Sunt prea mica sa fi prins vremurile alea...insa stiu ca pe vremea lui Ceausescu nu era persoana care sa nu aiba loc de munca... daca terminai scoala si nu iti gaseai un servici te luau ei si te trimiteau undeva, fie ca vroiai fie ca nu, insa acum cati absolventi de facultate stau si nu au loc de munca? Sau trebuie sa dea o mita sa intre pe un loc bunisor...in plus pe vremea lui Ceausescu, asa cum era cu cozile lungi sa iei lapte...carne sau mai stiu eu ce ca se gaseau destul de rar, dar fiecare om avea ce pune pe masa pentru ca avea alta putere banul... dintr-un salariu de 800 lei cum era atunci traiau o luna intreaga, si mai aveau oamenii de unde sa isi puna si deoparte...insa traieste tu astazi cu 800 ron si sa iti ajunga pentru tot...Intr-adevar a fost destul de rau k nu era aceeasi libertate.programul la tv era mult mai scurt.erau multe si multe alte chestii care acum nu sunt, insa atunci se stia si ce e ala respect...

| fabiola a răspuns:

Partea buna era ca nu exista nesiguranta zilei de maine, atunci numai daca nu vroiai, nu munceai -acum vrei si nu ai unde! Era in ultima perioada problema hranei, dar nu stiu cum, dar romanul a stiut sa nu moara din asta!

| babydollella a răspuns:

Pai fa si u o comparatie...toata lumea facea scoala, dupa ea ti se asigura automat un loc de munk, aveai casa asigurata... un viitor cu alte cuvinte...acum ai libertate totala si ...mori de foame...cine iti da tie acum dupa ce termini un liceu sau o facultate loc de munk si apartament?

| billy69 a răspuns:

Era ...bine spus!
Acum traim alte timpuri. din pacate rele pentru Romania!

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Imi aduc aminte atat, eram mica si ma jucam iarna pe covor unde mama punea plapuma, si noi eu si fratele meu eram imbracati ca pentru a merge in parc, atat de frig era.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Ceausescu a fost mai bun decat basescu in conditiile in care au facut amandoi aceleasi lucruri.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Tiger.nu ceausescu era urat atunci.ci comunismul.ca sistem de guvernare. si toate jigodiile departid de atunci.toata mafia de partid era urata si securitatea ca aparat opresiv de stat.si ei erau asa pentru ei nu pentru partid.ca o duceau bine.crezica pe ceausescu il interesa cine intra in puscarie si pentru ce? de la un nivel in sus conducatorul unui stat nu mai cunoaste realitatile. el primeste doar statistici.cifre.procente.restul relelor si cele mai multe le fac trepadusii.

Întrebări similare