| Dragusin_Gabi_1999 a întrebat:

TPU as dorii sa imi raspunda cineva care cunoaste.Nici nu stiu de unde sa incep.Deci eu am 17ani si sunt din Bucuresti, iar in aceasta seara am fost cu 2prieteni si cu o fata pana la unchiul meu care sta in Bragadiru cu masina tatalui meu. Eu nu am permis iar tata i a dat masina unuia dintre prieteni in care are increderea si care are permis. Plimbandu ne am ajuns in Magurele unde mi a dat si mie sa conduc pe o strada inlaturalnica nu prea circulata dar asfaltata si pe str principala a trecut politia di ne a vazut eu cand am vazut am oprit motorul si tot dar ei deja ne vazusera ca masina merge. Bun apoi ne am dus la sectie si politistii din punctul meu de vedere de treaba au spus ca suntem la prima abatere si astfel nu ne au facut fosar penal dar am fost audiati adica am dat o declaratie in care am scris exact cum s a intamplat ca am mers pe o strada nu prea circulata ca nu am mers mult abea ce am plecat de pe loc di tot. La final am dat nr de telefon si mi s a spus ca voi fii sunat prin martue -aprilie si ca trebuie sa ma duc cu unul din parinti la politia ilfov in pipera.As vrea sa stiu ce mi se poate intampla daca imi voi putea lua permisul la 18ani si daca tatalui meu (proprietarul masinii) i se poate intampla ceva?
Va rog frumos daca imi puteti raspunde cei care cunosc sau care au fost in aceasta situatie. Va multumesc!

4 răspunsuri:
suntserios
| suntserios a răspuns:

In teorie ti se va face dosar penal si in urma procesului un judecator va stabili daca sau cand mai poti lua permisul

un dosar penal ar putea primi si cel care ti a incredintat masina

Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Ai savarsit infractiunea de conducere fara permis, asa ca poti fi pedepsit si tu, precum si prietenul tau, care ti-a incredintat masina s-o conduci.
Fiind minor se poate lua impotriva ta doar o masura educativa neprivativa de libertate.
Conform Codului penal, citez:
"ART.335.Conducerea unui vehicul fără permis de conducere
(1) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul ori a unui tramvai de către o persoană care nu posedă permis de conducere se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.
(2) Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană al cărei permis de conducere este necorespunzător categoriei sau subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv ori al cărei permis i-a fost retras sau anulat ori căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau care nu are dreptul de a conduce autovehicule în România se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
(3) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi persoana care încredinţează un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere pentru conducerea pe drumurile publice unei persoane despre care ştie că se află în una dintre situaţiile prevăzute în alin. (1) sau alin. (2) sau sub influenţa alcoolului ori a unor substanţe psihoactive."
"ART.113.Limitele răspunderii penale  
(1) Minorul care nu a împlinit vârsta de 14 ani nu răspunde penal.  
(2) Minorul care are vârsta între 14 şi 16 ani răspunde penal numai dacă se dovedeşte că a săvârşit fapta cu discernământ.  
(3) Minorul care a împlinit vârsta de 16 ani răspunde penal potrivit legii.  
  ART.114.Consecinţele răspunderii penale  
  (1) Faţă de minorul care, la data săvârşirii infracţiunii, avea vârsta cuprinsă între 14 şi 18 ani se ia o măsură educativă neprivativă de libertate.
(2) Faţă de minorul prevăzut în alin. (1) se poate lua o măsură educativă privativă de libertate în următoarele cazuri:  
  a) dacă a mai săvârşit o infracţiune, pentru care i s-a aplicat o  măsură educativă ce a fost executată ori a cărei executare a început înainte de comiterea infracţiunii pentru care este judecat;
  b) atunci când pedeapsa prevăzută de lege pentru infracţiunea săvârşită este închisoarea de 7 ani sau mai mare ori detenţiunea pe viaţă.
  ART.115. Măsurile educative  
(1) Măsurile educative sunt neprivative de libertate sau privative de libertate.  
1. Măsurile educative neprivative de libertate sunt:  
a) stagiul de formare civică;  
b) supravegherea;  
c) consemnarea la sfârşit de săptămână;  
d) asistarea zilnică."

| Dragusin_Gabi_1999 explică:

Dar dosarul penal nu trebuia facut pe loc cand ne a dus la sectie?

| Dragusin_Gabi_1999 explică:

Noua nu ne au dat nimic la mana cand am plecat de la sectie. Se mai poate face dosar penal? Adica vreau sa dpun ca nu era normal sa ni-l faca pe loc la sectie? Va rog frumos sa imi radpundeti, multumesc!