| Yofi a întrebat:

Trebuie neapărat să trecem cate persoane sunt într-un apartament? Este lege? Pentrucă este proprietate privată și toate cheltuielile sunt separate: gaz este ceas, apa este ceas, curent este ceas, iar gunoiu plătesc de asemenea și dacă sunt mai putini pot avea gunoi mai mult. Aș dori un răspuns, mulțumesc.

4 răspunsuri:
| Dragobeta a răspuns:

Da, este lege.
Nu conteaza ca e proprietate privata. Sunt spatii comune dar mai ales servicii comune. De exemplu, femeia de serviciu spala dupa voi desi nu intra in casa ta. Asa ca, trebuie sa se stie cate persoane sunt. Si pentru alte servicii, nu numai asta.

Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Da, trebuie sa declari toate persoanele care locuiesc in apartament, avand in vedere ca unele cheltuieli se calculeaza dupa nr. de persoane, conform L.196/2018, privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari şi administrarea condominiilor, citez:
"ART. 82
  (1) Cheltuielile repartizate proporţional cu numărul de persoane reprezintă cheltuielile asociaţiei pentru asigurarea serviciilor de utilităţi publice de care beneficiază persoanele care locuiesc sau desfăşoară activităţi în mod curent în condominiu şi care nu pot fi individualizate pe fiecare unitate de proprietate individuală în parte pe baza unor dispozitive de măsurare/înregistrare, fie datorită naturii şi caracteristicilor anumitor servicii, fie din lipsa dispozitivelor de măsurare/înregistrare.
  (2) Cheltuielile repartizate după numărul de persoane reprezintă cheltuielile asociaţiei pentru: apă rece, caldă şi canalizare; combustibil pentru prepararea apei calde de consum; energia electrică utilizată pentru funcţionarea instalaţiilor comune, inclusiv a ascensoarelor; colectarea deşeurilor menajere, vidanjare."

suntserios
| suntserios a răspuns:

Depinde de cum facturează asociația. Cele mai multe facturează pe nr persoane deci trebuie sa declari.

| Simpatic a răspuns:

Sigur ca este lege, si sigur ca este normal acest lucru!

HG 1588 din 2007, proprietarii de locuinte au obligatia sa declare numarul de persoane care locuiesc intr-un apartament pe o perioada mai mare de 15 zile intr-o luna.

Potrivit legii, cheltuielile la intretinere se repartizeaza proportional cu numarul de persoane care locuiesc efectiv intr-o cladire, dar si cu numarul de persoane care locuiesc temporar acolo. Acestea sunt stabilite de catre comitetul executiv, in conformitate cu Art. 17, Alin. (1) s) din HG 1588/2017.