| Petrovic a întrebat:

Un minor de 15 ani poate să muncească?
Spre exemplu: merge la un birou notarial și dactilografiază documente, printează, aranjează, arhivează.

3 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Da, poate sa munceasca, dar numai cu acordul parintilor si aviz medical, in munci potrivite.
Conform Codului muncii, rep. in 2011, cu md. si compl. ulterioare, citez:
Art.13.(1)Persoana fizicã dobândeşte capacitate de muncã la împlinirea vârstei de 16 ani.
(2) Persoana fizicã poate încheia un contract de muncã în calitate de salariat şi la împlinirea vârstei de 15 ani, cu acordul pãrinţilor sau al reprezentanţilor legali, pentru activitãţi potrivite cu dezvoltarea fizicã, aptitudinile şi cunoştinţele sale, dacã astfel nu îi sunt periclitate sãnãtatea, dezvoltarea şi pregãtirea profesionalã."

| Violleta2022 a răspuns:

Nu, nu se poate asa ceva la notariate.
La un birou notarial se cere un notar incepator sa faca munca asta, in nici un caz, un copil care nu stie ce face.
In acte si documente legale nu au voie sa se bage copii.
Pentru 15 ani este de munca la McDonald, gogoseria de cartier, la o terasa cu suc si inghetata, de maturat, strans farfuriile de pe mese, pe la gradini de vara sa aduni flori sau fructe, pe la impachetat de marfa, samd.

| Bratu_Andrew_2000 a răspuns:

In Cipru, unde locuiesc eu, poate. Eu de la 15 ani muncesc la o firma si am ajuns sa fac pana si contabilitate. Sunt la ei de 3 ani. Nu te astepta insa sa fi platit cu norma maxima. Avand in vedere ca Cipru este in UE, probabil ca si in Romania este la fel.