| Nustiu34567 a întrebat:

Un prieten de al meu taximetrist a fost oprit de politie pe motiv ca nu avea centura. Politistul i-a cerut actele masinii pe care le avea doar in copie dar i-a dat amenda de 2000 de lei pentru ca nu le avea in original. Patronul taxiului la care lucreaza prietenul meu refuza sa ii lase actele masinii in original. E posibil sa conteste amenda sau sa il puna pe patron sa plateasca? Nu mi se pare normal ca el sa plateasca 2000 de lei din cauza ca patronul nu lasa actele.

10 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Nu cred ca a fost sanctionat numai pentru ca nu a prezentat actele. Amenda pentru aceasta contraventie este de la 6 la 8 puncte-amenda, in prezent de la 870 lei la 1.160 lei.
Este posibil sa faca plangere contraventionala dar nu are sanse sa castige. Daca poate dovedi ca patronul nu i-a dat actele in original atunci poate solicita suma platita ca amenda de la aceasta, inclusiv printr-o actiune in judecata.
Si ar fi bine sa plateasca amenda in 48 de ore, va plati numai 435 lei.

| Nustiu34567 explică (pentru Ioandelasal):

435 din 2000? Nu stiu de unde e suma asta uriasa, amenda pentru centura stiu ca e 150 de lei. Politia locala are voie sa dea amenzi asa dupa capul lor? Si e vreun fel in care se poate dovedi ca a fost politia locala si nu cea rutiera?

| Ioandelasal a răspuns (pentru Nustiu34567):

Nu cunosti legislatia rutiera. N-am spus ca este 435 d lei din 2000 lei, suma de 435 lei este jumatate din minimul amenzii pentru neprezentarea actelor si beneficiezi de aceasta favoare doar daca platesti amenda in 48 de ore. Tu ai spus ca a fost amendat pentru neprezentarea actelor.

suntserios
| suntserios a răspuns:

Sigur a mai avut si alte probleme... amenda pentru acte nu e atat de mare.

| mihai69 a răspuns:

Îl poate da la rândul lui în judecată pe patron pentru a plăti amenda, vina aparținându-i aceluia. Dar va dura mult...

| GabiDumitrescu a răspuns:

Hai sa lasam timpeniile. Nici mie nu mi se pare normal ca oamenii maturi sa se ascunda dupa deget ca niste put&oi de 12 ani. De ce a fost oprit de politie? Pentru ca nu avea centura. A cui e vina ca nu avea centura? 100% a lui. Orice s-a intimplat dupa aia e irelevant.

| Nustiu34567 explică (pentru GabiDumitrescu):

Politia cand se pune pe verificat taximetristii, verifica toti taximetristii din zona. Fie ca sunt in statie sau prin apropiere. Amenda pentru centura era doar 150 de lei. Actele i le-ar fi putut ceru oricand si daca ar fi fost prezente in original nu s-ar mai fi ajuns aici. Tu vrei sa spui ca patronul nu are nicio vina? Din cate stiu eu e obligatoriu sa ai actele in original si e obligatoriu sa ti le dea si patronul la care lucrezi din moment ce el le are. Patronul e cel care ar trebui sa raspunda.

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru Nustiu34567):

In cazul in care e corect ce zici tu (presupun ca da, nu stau sa caut sau sa te contrazic acum), el de ce a acceptat sa lucreze in conditiile alea? Ii zici simplu la patron - actele in original sau nu ies pe traseu.

| Goddess23 a răspuns:

Buna, in primul rand taximetristii nu sunt obligati sa poarte centura de siguranta deci nu e un motiv de a fi oprit de politisti. E bine sa vorbeasca cu patronul pentru a clarifica situatia.

| Salontanul a răspuns (pentru Goddess23):

Taximetristii care n-au clienti sunt obligati sa poarte centura. Deci daca era fara client. asta e!