| smiley92 a întrebat:

Unde as iesi mai ieftin sa fac succesiunea unei mosteniri unde exista unic mostenitor?
Unii spun ca prin notar ar fi mai ieftin, altii ca prin avocat.M-am interesat la mai multi notari iar preturile sunt mai mari fata de ce spun oamenii care au facut succesiuni prin avocat si care s-au interesat si la avocat.
Prin avocat ar fi cam jumate de pret sau poate mai putin.
Este cineva pe aici care cunoaste legile sau a facut succesiunea printr-un avocat in cazul unui singur mostenitor?
Daca e prin instanta ma gandesc ca trebuie sa fie reclamant si parat.

9 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Nu exista "succesiune prin avocat".
Procedura succesorala se face, de regula, numai la un notar public. Ca exceptie se mai poate face si printr-un proces civil, la instanta de judecata competenta, dar numai daca exista mai multi mostenitori si care nu se inteleg. Si prin proces costa mai mult ca la un notar, pe langa cheltuielile de judecata, care sunt mai mari decat onorariul notarului, se adauga si onorariul avocatului.

| gabicoo a răspuns:

Nu există "prin avocat"! Avocatul nu are asemenea atribuții!
Prin proces în justiție poți face succesiunea doar in cazul în care există mai mulți moștenitori care nu se înțeleg, sau unul sau mai mulți moștenitori nu pot fi găsiți!
În cazul tău: doar la notar!
happy

| smiley92 explică (pentru gabicoo):

M-am referit la ce persoana ar fi mai bine sa apelez, la un notar respectiv avocat si am spus "prin" avocat.
Totusi am auzit destule persoane si mai sunt care m-au sfatuit ca daca as face treaba asta printr-un avocat as scuti niste bani, poate mai bine de jumate de pret.Nu cred ca notarul imi face ceva "extra" fata de un avocat.

| Yuoia a răspuns:

Nu conteaza cati mostenitori sunt. Tariful este in functie de masa succesorala. Daca sunt mai multi mostenitori, suma se poate imparti intre ei.
Succesiunea se face la notar sau in instanta. Cum esti singur, nu esti in "neintelegere" cu nimeni, ca sa ajungi in instanta. Asa ca, doar notarul iti ramane. Pot fi diferente intre notari.

| smiley92 explică (pentru Yuoia):

Mie notarii mi-au calculat in functie de cate succesiuni sunt de facut, impozite si onorariu pe fiecare succesiune. Diferentele intre notari sunt destul de mici, aproape neinsemnate iar preturile mi-au dat cu aproximatie destul de mare, ca ar fi cu cu 3-500 lei diferenta dar nici nu am de unde sa stiu la care din ei ar fi acea diferenta.
Deci is lamurit bustean, nici intre notari la care sa ma duc si nici daca un avocat ar fi mai ok.

| gabicoo a răspuns (pentru smiley92):

Păi nu e clar? Mergi la un notar!

| smiley92 explică (pentru gabicoo):

Nu e clar ca am inteles ca pot iesi mult mai ieftin in instanta, iar la notari preturile sunt cam la fel.
Nu ai ce negocia, ei iti fac un pret cu aproximatie si poate fi mai mult de cat au zis prima data...
Din cate am citit pe net intabularile sau/si succesiunile se vor face gratuit din 2023, sau poate doar aia din primarii isi vor face intabulari gratuit.Nu stiu care e faza, dar as vrea sa ies cat mai ieftin iti dai seama.

| gabicoo a răspuns (pentru smiley92):

Intabulare gratuită am făcut eu vara trecută. Vorba vine!
Primarii hotărăsc zonele din extravilan unde se fac intabularile gratuite. Nu se intabulează toată comuna. În zona unde am intabulat gratuit avea multe terenuri unul din consilieri și așa am reușit și eu. Partea proastă e că nici acum nu am primit actele de la biroul de cadastru prin care s-a făcut intabularea. La ordinul primarului care taie și spânzura prin comună, s-au eliberat certificatele de intabulare doar pentru cei din gașca lui. Noi ceilalți care din întâmplare avem terenuri pe lângă VIP-urile din primărie suntem purtați cu vorba și amânați mereu.

| Yuoia a răspuns (pentru smiley92):

"in functie de cate succesiuni sunt de facut" Asta inseamna ca nu sau facut succesiunile dupa bunici, strabunici? Iata ce inseamna sa faci fiecare lucru la timpul lui!