| nicoS a întrebat:

(Urgent, va rog!)
Este legal pentru o banca, sa accepte ca un credit contractat de o persoana fizica, sa fie garantat cu o ipoteca instituita asupra unui imobil aflat in proprietatea unei persoane juridice? Ce alt document ar mai trebui incheiat, in afara de ipoteca pe imobil, pentru ca banca sa fie sigura ca in cazul falimentului persoanei juridice, va executa ipoteca, fara sa mai apara alti creditori care sa se indestuleze inaintea bancii?
Va multumesc anticipat! (sunt persoana fizica...in cauza!)

Răspuns Câştigător
regis
| regis a răspuns:

Este perfect legal. In momentul constituirii ipotecii asupra imobilului, aceasta se inscrie in carte funciara, astfel banca asigurandu-se ca va avea prioritate la executarea ipotecii.

3 răspunsuri:
| Krina a răspuns:

E un caz foarte complicat.Sunt cazuri cand la un credit de nevoi personale cu ipoteca se garanteaza cu un imobil apartinand unei persoane juridice.
Insa acel imobil se afla in patrimoniul firmei, iar daca firma se lichideaza se pune gaj atat pe bunurile mobile cat si imobile.Intai se pune gaj pe conturi, apoi pe restul. Exista posibilitatea sa existe multi creditori si ca toate acestea sa nu fie suficiente, iar restul se da la pierdere.
Daca tu esti persoana fizica in cauza nu trebuie decat sa-ti achiti ratele la timp si nu o sa fie nevoie de executare silita.

| punctulg a răspuns:

Este legal, dar banca nu are prioritate in fata creditorilor

| nicoS explică:

Va multumesc foarte mult pentru gestul de a-mi raspunde in timp util, la problema. Intre timp m-am documentat, am consultat specialisti si, intr-adevar, normele legale nu interzic garantarea unui credit cu o ipoteca pe un imobil al unei persoane juridice (de asta mi-era teama!), dar, interzice acest lucru...chiar banca, prin "proceduri" interne! ...no comment! Un lucru e clar: in Romania nu avem nici un drept foarte clar definit, nici daca platim cu banii nostri abuzurile bancilor. Pentru a-si vinde produsele, sunt in stare sa-ti promita luna de pe cer. Dupa ce trece preludiul, incepi sa platesti ratele...descoperi pe parcurs niste enormitati grosiere, despre care nu ti-a vorbit, despre care nici macar nu scrie in contractul de credit, dar... le aplica pe tine cu succes. Ce poti face? Singura solutie: actionezi in justitie banca! Dar...care "justitie"? Si, nu in ultimul rand, pe banii cui? Si, mai important: pe nervii cui te straduiesti sa dovedesti ca banca e abuziva? Pe ai tai, fireste...
Deci, in Romania domneste legea...cui are nervii mai tari si stie "sa se descurce" in justitie...
C'est la vie!