Conform Codului muncii, republicat in 2011, cu md. si compl. ulterioare, citez:
"ART. 27
(1) O persoană poate fi angajată în muncă numai în baza unui certificat medical, care constată faptul că cel în cauză este apt pentru prestarea acelei munci.
(2) Nerespectarea prevederilor alin. (1) atrage nulitatea contractului individual de muncă.
(3) Competenţa şi procedura de eliberare a certificatului medical, precum şi sancţiunile aplicabile angajatorului în cazul angajării sau schimbării locului ori felului muncii fără certificat medical sunt stabilite prin legi speciale.
(4) Solicitarea, la angajare, a testelor de graviditate este interzisă.
(5) La angajarea în domeniile sănătate, alimentaţie publică, educaţie şi în alte domenii stabilite prin acte normative se pot solicita şi teste medicale specifice."
Fata de aceste prevederi nu intotdeauna sunt necesare analize medicale, depinde de domeniul si meseria/profesia in care vei lucra. Se are in vedere ca medicul de familie are istoricul tau medical si poate atesta in cunostinta de cauza ca esti apt sau inapt pentru respectivul loc de munca.
Exact asta și fac... De fapt, exact asta am și făcut.
Cel mai bine este contactezi pe acestia prin telefon sau email:
https://cnas.ro/contact/
E cam târziu sa pun întrebări lor... Eu luni trebuie sa duc actele, atunci ma așteaptă însă am intrat la bănuieli pe partea cu medicina muncii care nu este deloc în regula.
Poți să verifici dacă angajatorul îți plătește contribuțiile la stat.
Unii angajatori studiaza mai intai actele pentru a vedea daca esti corespunzator functiei, Apoi te trimite sa faci examenul medical, deoarece, in conformitate cu prevederile HG nr. 355/2007, costul examinarii medicale se suporta de angajator.
Fabiii întreabă: