| Apokales a întrebat:

V-ati gandit vreodata ce s-ar intampla daca am incepe sa folosim termenul de "rrom" cu sens peiorativ, exact cu conotatia pe care o are cuvantul tigan in ziua de astazi, adica acela de persoana rau-voitoare? Cu alte cuvinte, cuvantul "rrom" sa nu mai reprezinte doar rasa, ci si ideea de persoana rau-voitoare. Sa mergi prin parc cu un prieten si sa-l vezi ca arunca o hartie pe jos, iar tu sa ii spui: "Ia-o de pe jos, nu fi rrom!". Ce s-ar intampla atunci? Ar interveni corectitudinea politica sa "indrepte" acest fapt intr-un fel? Sau credeti ca s-ar putea admite in vreun fel ca toti rromii/tiganii sunt indisciplinati, adica rauvoitori?

Ati fi dispusi sa acceptati ca rasele sunt inferioare din anumite puncte de vedere daca s-ar demonstra stiintific, cu date?

Răspuns Câştigător
anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Rrom nu sună bine în contextul ăsta. Pur și simplu nu dă bine la ureche. Așa că nimeni nu o să înceapă să spună asta. Normal că va interveni corectitudinea politică.

Rasa neagră e de multe ori superioară din punct de vedere fizic. Uită-te la alergători, basketball-iști, culturiști, în proporție mare negri.
Rasa asiatică mi se pare în general mai inteligentă, buni matematicieni, muzicieni, fizicieni.
Lucrurile astea sunt mai mult observații personale, dar probabil pot fi demonstrate într-o oarecare măsură. Dar corectitudinea politică va interveni, din nou. Argumentul fiind că deși "în general" o rasă e superioară alteia dintr-un punct de vedere, excepțiile nu îți dau voie sa generalizezi. Majoritatea basketballistilor de top sunt negri, dar dacă există un basketballist de top alb sau asiatic, automat nu va mai fi corect sa spui ca negrii sunt superiori. Oricum, aici vorbim de domenii specifice. E clar ca la per total e imposibil sa spui rasa x e mai buna decat rasa y, fiind o imensitate de factori și exemple individuale.
Uite că vorbim de corectitudinea politică, azi pe Discord într-un voicechat, am imitat un accent indian(engleză cu accent indian), în scop comedic, iar cineva mi-a zis că e rasist să faci așa ceva. Apoi am vorbit cu o fată care e chiar din India și a zis că în opinia ei nu e rasist ce am făcut. Așa că... ce să mai spunem. happy

21 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

1.Nu m-am gandit, de altfel nu ma intereseaza. Am avut prieteni din aceasta etnie, incepand din scoala si totdeauna m-am inteles bine. Pe mine nu m-a interesat si nu ma intereseaza etnia, important este sa fie oameni de treaba.
2.Nu admit si nu cred ca toti din aceasta etnie sunt oameni rai, indiferent din ce punct de vedere.
3.Sigur ca as admite un fapt dovedit stiintific, bazat pe dovezi solide si fara a exista dubii. Din ce am citit si din experienta mea de viata (am peste 73 ani) nu cred ca s-ar putea dovedi ca sunt rase inferioare.

| Apokales explică (pentru Ioandelasal):

Nu am zis ca-s oameni rai, asa s-a descoperit intr-un dictionar de prin 1600. Si anume ca tigan inseamna om rau-voitor, d-asta li s-a dat denumirea de rromi, din cauza ca denumirea de tigan este discriminatorie. Si d-asta am intrebat ce s-ar intampla daca...

| Ioandelasal a răspuns (pentru Apokales):

Si eu n-am spus nicaieri ca ai fi zis asta.

| Vântulalb a răspuns (pentru Apokales):

Nu stiu ce dictionare ai gasit tu. Poate era o explicatie pentru forma peiorativa. Pentru ca in diferite limbi, denumirea este asemanatoare: tsigayner, cigány, zingara, gitan, zigeuner, cikán, sigøjner, gypsy, zigeuner, cygański, tsyganskiy, Çingene, si tot asa. Seamana vreo una cu rrom?

| Apokales explică (pentru Vântulalb):

Nu, dar asa au zis sociologii. L-am ascultat pe Gelu Duminica (un tigan) care spunea ca in nu stiu ce dictionar de pe la 1600 s-a gasit ca tigan inseamna persoana rau-voitoare si sa vezi ce rautate era pe atunci printre romani fata de saracii rromi.

| Simpatic a răspuns:

Rrom / tigan daca ii zici unuia asta in fata oricum ti-o iei, asta daca nu esti bazat pe pumni, ei oricum, rromii, in majoritate (deci nu toti) sunt inculti si chiar daca folosesti un termen mai putin ofensator tot ca pe o ofensa o vor luao.
Am avut de a face in trecut atat cu tigani romanizati pe care i-am auzit vorbind cu dv. si cu asa zisi interlopi, cu acei interlopi e mai greu de discutat, dar daca stii sa comunici nu vei avea probleme cu ei, ei avand niste "harfe" (n.r. termen din argou insemnand impresii, figuri) considera ca ei trebuiesc tratati cu respect pentru ca au o anumita valoare, lucruri pe care nu am sa le inteleg niciodata pentru ca eu nu am sa-i respect iar ei pentru mine si pentru orice om civilizat nu au niciun dram de valoare de niciun fel.
Oamenii de valoare nu trebuie sa se bata cu pumnul in piept pentru asta ci o au pur si simplu, cine sunt acestia: pictori celebri, scriitori, anumiti doctori, pianisti de renume, cantareti de renume etc
Cred ca in momentul de fata cat si in trecut, a spune cuiva tigan este ca si cum unui om de culoare in america i-ai spune nigga, e ceva ofensator si nu ar trebui folosit acest termen.

| RAY a răspuns:

Ati fi dispusi sa acceptati ca rasele sunt inferioare din anumite puncte de vedere daca s-ar demonstra stiintific, cu date?

depinde in cel sunt superioare si inferioare,ca nu iti accept gandirea,moralitatea nu ma face inferior,cum viata nu are nici un rost,sens,scop si este doar ceva inutil de ce sa punem bariere intre noi,sa se aplice legea pentru noi toti,sa stii ca romani sunt mai tigani ca tigani de multe ori,sunt asa pentru ca statul roman nu a facut nimic pentru nimeni,te privesc cu ochii mari, te barfesc, te critica doar daca te vad, vad si eu la sala, asa ca romanul nu e deosebit fata de un tigan, si romani fura in fapt se fura de la cel mic pana la cel mare

| Apokales explică (pentru RAY):

Pai, tiganii ar putea fi superiori la muzica, in India dansul era o forma de comunicare cu divinitatea si poate d-aia. Asiaticii sunt mai inteligenti, mai conformisti, dar mai putin creativi. Superiori din anumite puncte de vedere doar, nu in toate.
Romanii sunt mai directi ca de criticat si barfit te barfesc toti. Este in natura umana, prin barfa s-au format comunitatile si oamenii capata incredere unul in altul, suna ciudat, dar este un adevar.
Stiu ca si albii au pacate lor, cum ar fi nazismul happy. Sau cum suna mai bine, exterminarea in masa?

| RAY a răspuns (pentru Apokales):

Dar vezi ca nu se mai vb despre asta si ca rusi au fost rai ca nu le au lasat pe nazisti sa masacreze toti evrei, tigani, se vb de lagarele rusilor, stalin a fost rau ca a luptat impotriva nazistilor trebuia sa se predea, iar azi Germania tot are europa fara razboi, si din cate am citit au bombe nucleare

Cum crezi tu ca are Germania toata Europa?

| RAY a răspuns (pentru Apokales):

Pai nu toata europa este colonia germaniei?

Cum asa? Explica-mi. Nu ma lua la intrebari happy.

| anonim_4396 a răspuns (pentru RAY):

Nu era, Sa fi zis asta acu 200 de an unui Francez, Englez, Suedez si vezi ce ai fi patit.
Germania avea influente doar in est Intre Germania Si Rusia a existat un razboi de influenta
Germania era un fel de "capitala educationala", asa cum e tratat cultura engleza azi.

| Mosotti a răspuns:

Asa accepta, de ce nu? Nu pot fi toti la fel, unu e mai sus, altul mai jos, trebuie sa ne acceptam unii pe altii atat timp cat nu ne facem rau unul altora. Ca si aia inferiori, si aia superiori ai roluri bine definite in societate.

Rromii sunt asa caci nu s-a ocupat nimeni de ei dintotdeauna, ca daca de dinainte se ocupa cineva de ei, nu mai ajungeau asa. Ia sa fie o societate din aia care ii duce la scoala, care nu-i lasa pe parintii aia nasoi sa ii educe, si se va rupe cercul vicios, si noile generatii vor fi f okey.
Dar nu e interes.

| Apokales explică (pentru Mosotti):

Tine si de cultura lor si de faptul ca nimeni nu blameaza tiganii in public, nu au curajul si nici interesul. Degeaba ii trimiti la scoala daca nu se lipeste nimic de ei, nu au interesul. Daca mai vine si unul si spune ca nu conteaza ca suntem tigani, romani, unguri sau sasi, ca suntem toti la fel. Atunci nu am facut nimic, se va considera ca este in regula sa furi si sa dai in cap daca esti sarac si situatia o cere. Este important si cum folosim ideea de egalitate intre culturi/subculturi diferite. Ceea ce incerc sa spun, mai pe scurt de data asta, este ca problema este mult mai profunda, nu se rezuma doar la educatie.

| Mosotti a răspuns (pentru Apokales):

Se lipeste de ei daca e ok, nu se lipeste ca stau in familii nasoale si preia de acolo lipsa de interes si comportamentul nasol (desi sunt si rromi okey).
Ia tu un rrom de mic intr-o fam buna, sa vezi ce okey iese, sa nu vada tiganie, comportament nasol, infractiuni, lipsa de interes pentru carte.
Ideea de egalitate e ca toti sa fim okey, nu toti neokey.

| TamplaruAnisoara a răspuns:

S-a demonstrat deja științific ca nu exista nici o rasa pur sânge. Am ascultat o emisiune la radio Europa fm unde era invitat un decan al unei universități din Brașov. Acesta era brunet si se credea ca e de etnie rrom. Fiica sa, doctorita in străinătate i-a luat sânge pentru a-i face analiza in tara unde lucra sa vadă daca este de etnie rrom sau nu. Adevărul era ca in sângele lui erau peste 20 de etnii din diferite continente. In schimb cel mai mare procent a fost in jur de 30℅ a avut-o etnia rrom. Deci absolut toți oamenii de pe Pamant sunt corcituri, nimeni nu se poate lauda cu o anumită rasa pur sânge.

| Apokales explică (pentru TamplaruAnisoara):

Si asa ai trecut pe langa intrebare fara sa o abordezi straight face. Nu-i o intrebare menita sa urasca tiganii/rromii, ca altfel n-o mai punea, nu-s nebun. Am intrebat asta cu curiozitatea de a vedea cum abordeaza unii ideea de corectitudine politica la noi in tara.

| NotNamed a răspuns:

As fi recunoscator sistemului politic daca ar decide asta insa singurul amendament este ca nu sunt de acord cu cuvantul "rrom", mai degraba mi se pare total normal si corect sa se foloseasca cuvântul "țigan". Asa s.au nascut, asa au trait, asa vor murii ca niște tigani ordinari, rasa meritand disparitia si chinul prin cele mai mari atrocități comise vreodată pe planeta.

| TLF92 a răspuns:

Lol pai ei insusi considera apelativul tigan sau rrom ca fiind o jignire daca vine din partea unui roman, probabil nu s-ar simti lezati daca le-am zis pe nume INDIENI ca de acolo se trag aceste specimene care au impanzit din pacate o tara frumoasa ca Romania

| Apokales explică (pentru TLF92):

Pai, mai dai in... ca rrom nu-i considerata jignire, ma laughing.

Întrebări similare