anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Va prezint o situatie :"Un elev este dat afara din clasa(in timpul unei ore) pe motiv ca nu are manual " Acel elev poate sa dea in judecata pe profesorul respectiv deoarece ii incalca un drept garantat prin constitutie, dreptul la invatatura? (inainte de a fi dat afara din clasa el ii cere profesorului sa-i motiveze in scris motivul, iar daca profesorul refuza, atunci se duce la directiunea scolii, avandu-i martori pe colegii sai ca sa-i motiveze directorul in scris motivul pentru care e dat afara)

Răspuns Câştigător
anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Marius... uite, asculta-ma pe mine, ca am luat la titularizare 8. 60... te multumeste?
Datoria ta...care deocamdata esti elev, este sa mergi la scoala cu ceea ce ti se cere! E adevarat ca domnul sau doamna profesor nu trebuia sa te dea afara! Eu nu te-as fi dat, cum de altfel n-am dat pe nimeni niciodata, insa cu siguranta primeai o nota la ora aceea!
Ce ma surprinde e ca tu nicio clipa nu te-ai gandit sa intrebi cine are manuale de a XII-a de romana de la Humanitas, de mate..., ci ai venit brusc sa ne intrebi daca poti sa-l dai in judecata!
Gandeste-te un strop, nu te mai uita atata la stiri si nu le mai inghiti ca pelicanul si apoi mai vorbim!
PS...toti oamenii gresesc, fie ca-s profesori, elevi sau... ce doresti tu altceva! Totul e sa stii sa acorzi credit!

20 răspunsuri:
anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Ma cand eram eu in scoala in regulament scria ca nu poti fi dat afara de la ora;
ia uita-te in regulementul intern al scolii ( ar trebui sa-l aveti afisat in clasa)

mlm
| mlm a răspuns:

Nu prea este voie sa dai elevii de la ore afara, mai ales dim motive minore cum ca a uitat cartea acasa, parerea mea este ca elevul sa vb cu directorul scolii si sa ceara lamuriri in privinta aceasta, nu cu prea mare taraboi, elevul riscand sa aiba nota la purtare scazuta, mai nou sanctiune aplicata elevilor cu un comportament necorespunzator.

gbrltdr
| gbrltdr a răspuns:

Nu cred ca lipsa manualului a fost un motiv atat de grav sa-l dea afara pe elev... Oricare ar fi regulamentele scolilor...nu este normal acest lucru... oricui i se poate intampla sa uite ceva... Sper sa nu fi uitat ceva in relatare...sau elevul respectiv sa nu mai fi avut si alta data "amnezii" si profesorul sa-l fi tinut minte. Stiu ca mai toti elevii considera o corvoada sa care 6-7 manuale dupa ei...ca nu mai purtati serviete, cum purtam noi...generatia dinainte.
Acum, mai nou, mergeti la scoala doar cu niste mape...altii nici macar cu atat... Ce sa zic...Interesul este al vostru...nu stiu in ziua de azi cat de importante mai sunt manualele in clasa...

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Marius, tu spui ca ii incalca un drept constitutional, cel la invatatura, insa cum naiba invata acel elev daca nu are grija sa-si ia catile cu el? abia acum observ ca democratia asta din scoli este prost inteleasa de catre elevi.cu alte cuvinte, elevii au nuymai drepturi si nici o obligatie fata de scoala si fata de profesori, asa-i? dar tie nu ti se pare o lipsa de respect fata de profesor, in primul rand, cand el iti spune sa vii cu manualul la scoala, iar tu nici nu visezi? eu unul nu v-as da afara de la ore, ci v-as pune sa veniti zi de zi, timp de o luna, cu toate manualele dupa voi, asta ca sa va invatati minte si sa nu mai priviti profesorii ca pe niste bieti sclavi care incearca sa va invete carte iar voi sa ii luati mereu peste picior. daca respecti profesorul, te respecti pe tine, in primul rand. iar acel profesor trebuie respectat pentru ca se chinuie cu indivizi ca acela care nu vine cu cartile la el, sa ii faca oameni, iar ei...asa multumeste profesorilor, dandu-i in judecata.frumos!

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

@eu_o_mare_enigma

in caz de nu stii un manual costa peste 20 de lei...si nu toti elevii au bani ca sa-si procure manualul...imi cer scuze cred ca am omis sa specific faptul ca este vorba despre un elev de clasa a 12a...

Si daca tot ai deschis subiectul "profesori" vreau sa te intreb tie iti convine sa te educe un profesor care a luat nota 5 la titularizare?
Noi nu avem ce sa le multumim profesorilor pentru ca sa-ti zic ceva nu exista vreo diferenta intre un profesor de la liceu bun si de un profesor de la liceu rau...copii fac diferenta...nu o sa vezi niciodata un profesor de la un liceu bun care sa faca performanta cu elevi de la un liceu slab...

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Marius, la noi cand ne dadea afara de la ora era o fericire. dar cred ca nu e un motiv serios, faptul ca nu ai manual. daca ai si nu l-ai adus la ora este cu totul altceva.

| argris a răspuns:

Daca elevul are, prin Constitutie, dreptul garantat la invatatura, sa-l foloseasca! Manualul este un instrument necesar, obligatoriu, suport didactic, fara de care unele ore nu se pot desfasura.Si atunci, cum sa -l "convinga" profesorul pe elevul comod?

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

@marius, eu inteleg ca un manual costa 20 de lei si ca nu toti au bani sa-l cumpere, insa daca vei sta in urma lui, il vei vedea seara de seara in bar cu fetele, daca ar strange acei bani o saptamana, ar putea sa-si cumpere manualul. mi se pare lipsit de logica sa vii cu astfel de scuze. un suc il bei intr-o seara si nu te alegi cu nimic de pe urma lui, pe cand un manual iti deschide noi orizonturi, iti schimba viata.eu ultimul ban ce il am, l-as da pe carti si mai ales pe manuale, nu exista nu am bani, nu cumperi in fiecare zi cate un manual.
''Si daca tot ai deschis subiectul "profesori" vreau sa te intreb tie iti convine sa te educe un profesor care a luat nota 5 la titularizare?''
aici iar gresesti, un profesor, chiar daca a luat el 5 la titularizare, tot cunoaste mult mai multe decat tine si in concluzie, daca citesti suplimentar este imposibil sa nu inveti.insa daca tie nu-ti intra in cap...chiar si profesori care au luat 10 la titularizare nu te pot scoate geniu.sa inteleg acum, ca acel copil din acest motiv nu vine cu toate cartile la scoala, ca profesurul respectiv a luat 5 la titularizare? vezi unde duce lipsa de educatie?

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

@Dmonik
Datoria mea este sa iau atitudine si sa zic ceea ce ma deranjeaza nu sa tac din gura… da, ma multumeste faptul ca ai luat 8. 60 ceea ce inseamna ca esti bine pregatita pentru aceasta meserie…nu cred ca tie ti-ar conveni sa te invete cineva care a terminat o facultate cu bani si a luat 5 la titularizare…eu sunt la un liceu considerat fff bun din orasul meu, si aici in afara de 3 profesori care chiar stiu meserie majoritatea vin deschid cartile si ne dicteaza cuvant cu cuvant ceea ce scrie in carte…iar eu stau si ma intreb.pentru ce imi mai trebuie carte daca profesorul imi dicteaza ce scrie acolo, sau mai bine zis pentru ce imi trebuie profesor atunci cand vad ca el nu este capabil sa predea o lectie, ci o citeste din carte … eu am profesori care vin cu materiale luate de pe wikipedia, ereferate si pur si simplu ne dicteaza dupa ele…app nu sunt eu implicat, e doar un caz care am auzit ca s-a intamplat la un alt liceu.

@eu_o_mare_enigma
nu toti au bani...nu toti stau cu sacul de bani la usa...sunt multe persoane care pur si simplu au rate, au de platit facturi si numai au de unde sa dea acei bani copiilor lor ca sa-si cumpere manuale...
Nu cred ca tie ti-ar place sa ai un sef care a terminat facultate cu bani si pile cu media finala 5...

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Pai, daca datoria ta e sa iei atitudine, de ce o iei aici? Ia-o acolo, la Inspectoratul Scolar, la director! Si eu zic asa, si n-am zis eu prima: sa arunce cu pietre cel care se stie curat!

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Intotdeauna drepturile vin insotite de indatoriri. Una dintre aceste indatoriri este sa ai carti la tine, cand esti la scoala. Atitudinea ta de a-ti apara dreptul e buna, dar te-ar ajuta mai mult sa ai carti la scoala, decat sa-ti dai in judecata profesorii.

ardnaxur1961
| ardnaxur1961 a răspuns:

Ok...Acum, ca ne-ai lamurit ca iti cunosti drepturile de la A la Z, poate ne spui si cam care ti-ar fi indatoririle de elev.
Sa stii ca manuale se pot lua la jumatate de pret, de la cei care au terminat anul trecut.
Daca erai asa de interesat de manuale, la sfarsitul anului, in iunie, intrebai si tu pe la cei de-a XII-a si, sigur, gaseai manuale.
Bun...si acum, indatoririle, te rog.

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

@ardnaxur1961

atat timp cat drepturile nu sunt respectate indatoririle sunt egale cu zero...

E vorba de respect reciproc, daca ei ma respect ii respect si eu... daca nu...treaba lor.

ardnaxur1961
| ardnaxur1961 a răspuns:

Ei te respectA, nu te respect*.
Si aici, ne cam invartim in cerc. Profesorii, ca si tine, vor si ei (ce nerusinare!) sa fie respectati.

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

@marius-cred ca nu ne-am inteles.atata timp cat iti respecti profesorul, te respecti pe tine, iar indatoririle tale nu sunt obligatorii.acele indatoriri sunt pentru acei copii care doresc sa invete.incearca sa intelegi ca este spre binele tau, daca vei continua in aceeasi nota, nu vei reusi sa intri nici la Spiru Haret. Un profesor daca te admonesteaza sau te pedepseste intr-un fel, este numai pentru binele tau.nu-l plange tu pe el. el de bine de rau a terminat o facultate si acum isi bate capul cu nepriceputi ca tine sau ca acela la care faci tu referire, insa tu vei ajunge un mare nimeni daca vei continua asa.nu mi-o lua in nume de rau, insa sunt total de acord cu acel profesor.

| ciumpalaku a răspuns:

Marius, de cand e lumea asta elevii trebuie sa vina la cursuri cu manual, caiet si pix. Daca nu ai aceste trei obiecte cand se incepe cursul, nu te numesti elev, deci nu ai ce cauta in clasa. Tu in loc sa lasi ciocu' mic, te dai rotund. Faci exact cum fac infractorii, incearca sa profite de viciile de procedura. Un criminal care a ucis 2 copii, a fost eliberat pentru ca nu stiu ce text a gresit grefiera... Probabil elevul acela smecheras a intrat la curs dupa profesor, fluierand, cu mainile in buzunar, fara manual, caiet si pix, iar profesorul a savarsit cea mai mare crima cand l-a poftit afara. Mi se face pielea de gaina cand ma gandesc ca voi sunteti viitorul...

Brigaela
| Brigaela a răspuns:

Hai sa fim seriosi, este o prostie. Elevul are dreptul la invatatura, dar si obligatia sa se prezinte la ora in tinuta impusa de scoala, cu rechizitele cerute de profesor si sa respecte disciplina si cererile profesorului. Asadar, sigur, poate sa il dea in judecata pe profesor dar va pierde garantat, iar profesorul ii poate cere apoi daune morale si va castiga de asemenea garantat

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Ba, eu cred ca profu te-a dat afara sa te menajeze. De fapt, decit sa te asculte sa-ti dea 4 ca nu stii nimic, a preferat sa te dea afara. Si tu in loc sa-i multumesti, vrei sa-l dai in judcata.

| argris a răspuns:

Buna, banuiesc ca esti elev si esti chiar in aceasta situatie. Vorbesti despre dreptul la invatatura, garantat prin Constitutie.Cum te folosesti de acest drept daca nu respecti cerintele scolii? Manualul reprezinta un suport obligatoriu, necesar, mai ales la unele obiecte, fara de care lectia nu se poate desfasura.De ce nu te gandesti ca profesorul respectiv are intentii bune in ceea ce va priveste, de aceea va obliga sa veniti cu manualele, ca sa puteti urmari lectia si sa participati la ea. Cu ce drept i s-a cerut profesorului sa prezinte in scris motivul, daca se stia deja care este acesta. Ce fel de profesor este acela care ACCEPTA o astfel de discutie?!
Oricum, sa dai afara elevul de la ora, nu este o solutie. Elevul trebuie intrebat, pus sa citeasca mai departe( daca este vreun text) si convins in acest fel de utilitatea manualului.Nota pe care o va lua va fi pe masura interesului pe care-l manifesta la ora.

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Cred ca este corect ceea ce spui...la noi aproape toata cls. nu aduce manualele, iar in ciuda faptului ca avem prof. rai nu ne dau afara.Deci iti dau dreptate...